Pošli příspěvek 'Lepidlo zv. „černá guma“ se může hodit i modelářům' známému

Pošli kopii příspěvku 'Lepidlo zv. „černá guma“ se může hodit i modelářům' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: DÍLNA, Materiál, Nápady, VARIO, ZNÁŠ TO?, Zpracování, ZPRÁVY

komentářů 6

  1. Honza napsal:

    Poctivá Čína
    🙂

  2. Bohouš napsal:

    Tak trochu se mi nezdá ten soupis hmot, které to lepí. Zejména polyetylen a polypropylen. S těmi bývají dost velké problémy a obvykle potřebují tzv. aktivátor.

  3. Míra napsal:

    Já mám nejraději a zkušenosti s lepidlem UHU.

  4. joer napsal:

    Zaujímavé, vyskúšam. Keď už sme pri tých lepidlách, pridám aj ja nejakú radu. Dostal sa mi do ruky starší model „poschoďákov ” ešte s čias BTTB, každý ich pozná. No dosť v dezolátnom stave, hlavne niekto v loženej súprave zalial okná zvnútra nejakým socialistickým lepidlom ktoré ich komplet poleptalo. Pretože som robil komplet prestavbu podla hafo návodov na nete, tak som tieto okná opatrne vylamoval. Ale stalo sa že som vylomil aj plast vagonu okolo. Pri premýšlaní čím to vylejem, opravím som narazil na nejakom nemeckom webe na zaujímavosť. Podlepiť maskovacou páskou, vyliať sekunďákom riedkym, napr. Loctite a zasypať bežnou sódou bicarbonou. Uhladiť, uťapkať a behom 20-30 sekund máte s toho beton, ktorý môžete, brúsiť, rezať, lakovať. Kam sa hrabú japonské a nejaké iné tmely. Drží to ako ďas. Osobne by ma zaujímalo aké chemická reakcia vzniká, nakolko sa to dosť pri tvrdnutí zohreje ale zase nie tak aby napr. plast zmäkol. Takže Honzo, skúsite sa nejak dopátrať -len tak zo zaujímavosti?

  5. admin napsal:

    Když něco nevím, nejlepší je požádat přítele na telefonu: 🙂

    O odpověď k dotazu Joera na reakci vteřiňáku a sody jsem požádal přítele a chemika Dr. Jana Plutnara:

    O složení vteřinových lepidel jsme se zmínili zde – http://www.honzikovyvlacky.cz/2019/09/23/priprava-leptu-pred-barvenim-s-pomoci-pripravku-vms/

    Kyanoakryláty polymerují při chemické reakci, které se říká aniontová polymerace. Kyanoakryláty jsou velmi elektrofolní monomery, kterým k iniciaci polymerace stačí voda (čili vytvrzení vteřinového lepidla hodně pomáhá namočení lepených ploch do vody, případně sprejovaní vodou, nebo i vydechovaní na místo spoje). Pokud do reakční směsi přidáte byť i slabou bázi (jako je hydrogenuhličitan sodný – jedla soda), velmi její průběh urychlíte – což se v praxi projeví poměrně rychlým vytvrzením směsi (a protože se jedna o reakci exotermickou, směs se zahřeje). Podobně působí i látky na povrchu lidské kůže – vteřiňák na prstu obvykle tvrdne téměř okamžitě.
    P.S.: Ta naleptaná okna klidně mohla být lepidlem Lepi-M, což byl v etylacetátu rozpuštěný polystyren; jako kluk jsem ho měl na domečky u mašinek a leptalo to plast jako prase (a ten vzlínající etylacetát taky naleptal všechno okolo)…

  6. Joer napsal:

    Úžasné, tak toto je naozaj skvelá, fundovaná, odborná odpoveď. Moc dík. Zase som o niečo múdrejší.
    Tá druhá časť o tom lepidle, ano mohlo to byť Lepí-M, na to sa pametám. Ešte raz, moc dík za info.
    Pekný sviatočný večer.
    Jozef Remeň

Vložit komentář

Text komentáře: