Modell-Hobby-Spiel 2023 v Lipsku

27. ročník výstavy modelů a modelářství, výtvarné tvorby, řemesel, her, hraček a sportovního vybavení se letos uskutečnil ve dnech 29. září až 1. října na výstavišti v Lipsku. V propozicích pořadatelů se uvádí, že Modell-Hobby-Spiel je nejnavštěvovanější německý spotřebitelský veletrh. Na ploše přes 70tisíc metrů čtverečních letos představilo své produkty 413 vystavovatelů z Německa a několika okolních evropských zemí, včetně Česka. Mezi všemi možnými exponáty tradičně nechyběly vláčky všech měřítek.

  Z déledobého hlediska myslím letošní ročník nedosáhl svoji velikostí ani návštěvností rozsahu „předcovidových“ ročníků. Bude možná zajímavé sledovat, jestli v minulosti běžná návštěva téměř 70tisíc lidí bude aspoň přibližně stejná. Pamatuji si ale i ročníky slabší, kdy tradiční hala č. 3 vyhrazená železničním modelům a prezentacím byla poloprázdná. Letos tomu tak nebylo, protože halu zaplnily stánky věhlasných i méně známých firem produkujících železniční modely, doplňky k nim, elektrotechniku, modelářské nářadí a spotřební materiály.

  Pravda, i bohaté německé modelářské firmy nejspíš šetří. Už žádné gigantické prosvětlené plochy s několika skříňkami s modely, kde největším artefaktem byl nápis s názvem firmy. I takové firmy jako Märklin-TRIX se co do velikosti expozice výrazně uskromnily.

  Množinu tradičních výrobců a prodejců železničních modelů doplňoval bezpočet německých obchodníků s velkým množstvím produktů, vč. oblíbených „hrabáků“, které vždycky přilákají davy modelářů (nechci říct, že pouze z Česka, protože to už není pravda). Byl zde k vidění i dostatek kolejišť a „modulišť“ všech rozměrů a měřítek. Od Z-etka po velké modely. Konečně, zbytek haly pokrývaly speciálně upravené plochy, na kterých se projížděly dálkově ovládané modely nákladních aut, stavebních strojů, nebo vojenské techniky. Své místo v hale měly jako vždy i filatelisté a numismatici.

  Kromě protější haly obsahující kreativní produkci, malování, dekoraci, vyšívání, hry, řemeslnou výrobu a hračky, kde si dávají dostaveníčko i sběratelé všeho možného, se pozornosti modelářů těšila i hala č. 4, ve které byly soustředěny další modelářské obory jako letadla, lodě, auta či RC modely. Byly zde také stánky s nářadím a spotřebními materiály, vč. modelářských barev. Samozřejmostí zde byly velké sítěmi ohraničené plochy, kde prakticky celý den probíhaly ukázky funkčních modelů.

  Nepopisuji program různých „work-šopů“, které pro návštěvníky připravili organizátoři. Na nich se i zkušení modeláři mohou poučit či najít výborné tipy-triky pro svoji vlastní práci. Ostatně, o co při nich jde hlavně? Najít nadšence v řadách dětí a mládeže (a proč nepřipustit že i mezi seniory), kterým je předestřena možnost k získání nového koníčku nebo smysluplného způsobu trávení volného času. Pro někoho to může být i inspirace pro zájem o budoucí řemeslo.

  Projít výstavu Modell-Hobby-Spiel poctivě stánek od stánku v jednom dnu jednoduše nejde. To samé shlédnout připravené prezentace ke stavbě modelů, jejich barvení atd. Jinými slovy, to co zaujalo jednoho, mohl jiný snadno přehlédnout. Tak či onak, kdo ví co chce na veletrhu vidět a co ho v tom množství návštěvníků čeká, mohl najít co chtěl, a stejně tak mohl leccos přehlédnout a neobjevit.

  Nevím, jak to dělají profesionálové (prodejci, novináři), kteří bezprostředně po veletrhu přinesou aktuální informaci o té které novince, se kterou na veletrh přišli vystavovatelé. Nebýt toho, že díky upovídaným zaměstnancům české firmy MTB unikla před výstavou informace, že Ing. Báňa chystá do Lipska překvapení, nejspíš bych si nového „Pomeranče“ v měřítku TT ani nevšiml. Stál sice první v řadě ostatních TT-čkových modelů, leč.. Byl jsem docela pyšný na rozsah produkce, se kterou se český výrobce modelů MTB může za těch pár let existence pochlubit na prestižním mezinárodním veletrhu. Je jich už pěkná řádka a nic na tom nemění fakt, že z hlediska měřítek je některých modelů více a jiných méně. Jako mnohý ještě pamatuji doby, kdy český výrobce železničních modelů nebyl žádný (kromě samotných modelářů).

  Neodpustím si na závěr stručné reportáže vlastní postřeh, to kdyby se mě náhodou někdo neptal, co se mi tam letos líbilo nejvíc. Odpověděl bych, že to rozhodně byly modely skutečných parních lokomotiv („setkání skupiny modelářů Steam“) v měřítcích pro „zahradní železnice“. Za těmito modely cítím neskutečné možností naprosto dokonalé práce a obrovské mistrovství Pánů Modelářů. Klobouk dolu.

Obr. 1 až 8 – Modely parních lokomotiv skutečně na páru 🙂

.

  Pár postřehů z několikahodinové návštěvy samozřejmě nepostihuje celý program, který pořadatelé pro své návštěvníky připravili. Je škoda, že si ho člověk nemůže vychutnat v klidu, i když znovu se opakuji: všechno se stihnout nedá ani náhodou. Tak jen tak pro připomenutí toho, co bylo možné na veletrhu vidět, moje „neuspořádaná“ a nekomentovaná fotodokumentace.

 

Obrazová dokumentace

 

  A jedna perlička úplně nakonec:

  V minulém článku publikovaném ZDE napsal Bohouš Partyk k obr. 12 toto: „Možná je to námět pro 3D tisk, i když za cca 5 euro se možná nevyplatí se s tím tisknout doma.“

  V Lipsku jsme viděli toto: 

  Nechť si vážený čtenář udělá úsudek sám…  🙂

.

Foto hlav

.

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: