Rychlá návštěva v Lužné

Stále nemám jasno ve všem, co se týká historie „hasičských vlaků“. Z pramenů samotných drážních hasičů, novinových článků a několika málo webů, vč. toho o Muzeu ČD v Lužné u Rakovníka a jiných zdrojů jsem se dozvěděl, že právě v Lužné by mělo spočívat několik vagonů vydávaných za část požárního vlaku. A tak jsem se tam vydal. Sice o 14 dní později, kdy jsem tam byl pozván na zahájení sezóny a kdy tam tento vlak byl vystavován, zrekonstruovaný již před časem díky aktivitám plzeňských drážních hasičů. Leč realita mne trošku zaskočila.

  Už v pokladně muzea, kde jsem vyzpovídal dvě sympatické dámy prodávající lístky, se mi dostalo odpovědi, že o ničem takovém, jako je „hasičský vlak“, nevědí. Ať se prý zeptám pana průvodce, který je právě s hosty někdy v areálu. Našel jsem ho v remíze u točny. Moje otázka, kde najdu „hasičský vlak“, jej hodně překvapila, ale normálně chlapsky přiznal: „Nevím“. Tak jsem před dalším pátráním zašel na kávu do restauračního vozu a začal jsem si v duchu nadávat, že jsem možná „naletěl na lep“. Nedalo mi to, a zeptal jsem se na stejnou věc náctileté servírky. Nevěděla, ale vzápětí se poznámkou směrem ke mně, starému dědkovi, ozval muž v brýlích, podomácku oblečený, s vědeckým rozcuchem na hlavě, sedící u stolku přes uličku, obložen několika papíry a něco ručně sepisující. Řka: „Taková blbost, expozice hasičského vlaku?“ Z nasazeného ksichtu se dalo i usoudit na to, co už neřekl, ale myslel si to… Otočil jsem se na něho a povídám: „Jaká blbost? O tom vlaku se psalo i na webu zdejšího muzea?“ Odpovědí bylo něco jako „tsche…“ (jakože: s tebou se dědku bavit nebudu).

  Tak jsem dopil kafe a kofolu, nechal přechytralého spisovatele svému osudu a odešel do těch míst areálu, kde jsem předpokládal, že by mohl onen vlak stát. A opravdu tam stál. Kousek za místem, kde se zbrojí parní lokomotivy. Sice jen dva vozy – služebák a cisterna – zapřažené do soupravy s dalšími hodně ojetými vagony (zjevně nesouvisejícími s tématem), ale nápis „POŽÁRNÍ VLAK“ z obou stran na boku služebního vozu ozn. Dsd 7-2714, identifikující účel tohohle věkem sešlého vozidla, byl nepřehlédnutelný. Tak jsem si pořídil bezpočet fotek aspoň z venku, protože dovnitř se dalo nahlédnout jen obtížně ze schůdků. Vagon byl zamčený. Myslel jsem si, že tam budou panely dokumentující historii požárních vlaků u nás, jak jsem se dočetl z jiných zdrojů HZS Správy železnic.

  Nejdřív jsem měl nutkání vrátit se do místní občerstvovací stanice a pánovi, co se snažil ze mě udělat blbce, ukázat aspoň jednu z pořízených fotek, aby si opravil své znalosti o železničních skvostech soustředěných v Lužné, ale pak jsem usoudil, že přemoudřelým lidem se nemá odporovat. No, a pokud jde o obsah zamčeného vagonu, o ten budu muset požádat velitele jednotky hasičů HZS Správy železnic v Plzni Roberta Kučeru. Však se za ním už nějakou dobu chystám.

Obrazová dokumentace – vagony patřící k požárnímu vlaku, který je vystavován v Muzeu ČD v Lužné u Rakovníka, na jejichž rekonstrukci participovali hasiči z HZS Správy železnic z Plzně; foceno 8. 6. 2024

(pokračování příště)

Foto hlav

.

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Skutečná železnice, VARIO, Ze života (reportáže), ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: