Mokrá paleta

Už mockrát jsem si posteskl, že i kdybychom tady na světě byli dvakrát i vícekrát déle, stejně nestihneme přečíst, zkouknout či jinak objevit všechno, co je v knihách a dnes hlavně v nekonečných databázích na internetu. A to platí i o oborech nám vlastních nebo i o koníčcích, kterými si zpestřujeme život.

.

  K zamyšlení na toto téma mne navedl Jiří Sotona, kterému Magazín Právo (1. 6. 2024) publikoval rozhovor s prof. Martinem Vokurkou, děkanem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Řeč byla mj. o tom, jestli studenti dnes ještě čtou odborné knihy a chodí na přednášky, anebo raději ve větší míře využívají on-line zdroje. Pan profesor připustil, že při srovnání s minulostí je zřejmé, že on-line zdroje nabývají na významu. Má to prý ale své plusy a mínusy. Řekl také, že díky možnosti přístupu k zahraničním textům a učebnicím se klidně může stát, že u zkoušky bude mít student nějaký poznatek, který učitel ani nemusí znát.

  A to je oslí můstek pro moje zdůvodnění účelnosti rubriky „Znáš to?“, kam už některý čas vkládám poznatky, nápady a finty, které už byly někde publikované, které už leckdo může znát, ale stejně tak nemusí. Většinou tam dávám informace, které jsem sám dosud neznal, za což se nestydím, ani přes svůj vysoký věk. Prostě, člověk nemůže vědět a znát všechno. Na druhou stranu ale také znám „mladé řecké bohy“, kteří si o sobě myslí, že už znají všechno, a to jim asi dává právo moje počítání kritizovat. :-)))

*      *      *

  Pořád mi leží v hlavě slib, který jsem dal a který se mi nedaří plnit, tedy napsat stať na téma barvení modelů štětcem. Asi jsem si ukrojil velký krajíc. Jak ale hledám podklady, občas narazím na zajímavost. A přiznávám, že i takovou, o které jsem dosud neměl ponětí.

  Při brouzdání po netu a studování textů, prohlížení tématických videí a pročítání tipů a triků už delší čas vím o hodně veselé partě mladých lidí, kteří se věnují zábavě pro své vrstevníky. Už jsem o nich psal. Na internetu jsou dostupní pod značkou FYFT.1) Svoji pražskou základnu mají v Holešovicích, kousek o bývalých jatek.

  Právě na jejich webu jsem „objevil“ věc, která se bezpochyby může hodit každému, kdo se věnuje barvení modelů. Říká se tomu mokrá paletaZDE.

   Co je paleta asi každý ví. Vůbec nejde o to kohokoliv nabádat, jak si správně nabírat barvy na štětec, ředit je atd., protože každý modelář má jistě svoji techniku a každý upřednostňuje i jiný postup, stejně tak jako pořádek na stole. Nejde mi tedy o žádné předělávání vžitých návyků. Kdo ale rád přemýšlí o své práci a o tom, jak si ji usnadnit, tady je jeden příklad.

  Pokud k prostředku označenému „mokrá paleta“ budeme hledat protipól, ona „suchá paleta“ je jakákoliv mistička, plastový výlisek, nebo jen skleněná či plastová destička, tedy cokoliv, na co si odkápneme trošku barvy z transportní nádobky. Barvu zde pak před nanesením na model podle potřeby naředíme, anebo také namícháme do jiného odstínu.

  Jak ale všichni víme, dnešní modelářské „nesmrdící“ barvy už dávno nejsou ředěné všelijakým chemikáliemi, ale vodou (pomineme-li, že i na ředění akrylových barev výrobci doporučují speciální ředidla). Jenže akrylové barvy jsou také vymyšlené tak, aby co nejrychleji zaschly, což může při barvení modelů otravovat. Právě dobu zasychání malé kapičky namixované barvy velmi šikovně ovlivňuje mokrá paleta.
____________________________________
1) FYFT = Fill Your Free Time, nebo-li vyplňte svůj volný čas, je chytře vymyšlený název společnosti, která není jen moderním obchodem, ale klade důraz na to, aby byla komunitou pro mladé lidi, kde profesionálové, anebo alespoň zkušenější, předávají své zkušenosti těm méně zkušeným. Vedení firmy se neorientuje pouze na jednu komoditu, nýbrž spíš naopak. Vedle prodeje všelijakých her a modelářských potřeb učí zájemce různé triky a rozvíjí koníčky, které se mohou stát užitečné v každodenním životě. Vedle toho produkuje nejrůznější návody, které publikuje pomocí videí na své webové stránce, překládá do češtiny návody zahraničních výrobků, které nabízí mladým atd., pořádá též soutěže pro děti a mládež. Blíže ZDE

.

Co to je mokrá paleta?

  Jako prakticky všechno kolem nás si lze dneska koupit. Kde jsou ty doby, kdy si modelář musel všechno udělat sám. Dost nostalgie. Nahlédněme na několik profi mokrých palet, nebo pomůcek, které plní jejich funkci.

Obr. 1 až 4 – Čtyři ukázky mokré palety nabízené společnosti FYFT 

.

  Stručně řečeno, jak je patrné z obrázků, jedná se podložku trošku připomínající vaničku, ve které je nasákavá látka či papír. Vrchní vrstvu tvoří papír připomínající třeba pauzák nebo papír na pečení. Funguje to tak, že nasákavá vrstva se smočí vodou, barva se odkápne (nanese) na horní vrstvu a díky vlhkosti zde nezasychá. Jednoduché a funkční.

.

DIY mokrá paleta

   Každého se zkušeností života v minulých dobách nouze jistě okamžitě napadlo, jak si zhotovit mokrou paletu za pár korun, ne-li zadarmo. Snad jen jako inspiraci uvádím svoje řešení, které jsem měl připravené za 5 minut.

– Jako miska posloužilo víčko z blistru, ve kterém byl zabalen nějaký přístroj.

– Na dno jsem dal dvě čtvercové podložky z buničiny (10×10 cm), které lepím na odřená kolínka vnoučkům.

– Přes ně jsem položil složenou a přistřiženou kuchyňskou papírovou utěrku (aby se zvětšila vrstva nasákavé podložky).

– Poslední vrstvou je přistřižený papír na pečení (pauzák je lepší, protože je bílý). Před jeho položením jsou savou vrstvu polil vodou nešetřil jsem s ní. Papír na pečení se ani moc nekroutil, ale trvalo chvilku, než nasál vodu.

Hotovo.

Obr. 5, 6 – Možné provedení mokré palety (vlevo): miska, polštářky z buničiny, kuchyňská utěrka; vpravo ukázka funkční mokré palety

.

  Na mokrou paletu jsem kápnul barvu. Na zkoušku kapičku velikosti nehtu na malíčku. Kousek vedle pak kapičku vody (ta měla pochopitelně tendenci rozlévat se po mokrém papíru). Přímo štětcem jsem barvu naředil. Asi 2 cm vedle jsem přidal další barvu určenou pro dobarvení odstínu první barvy. Štětcem lze obě barvy snadno mísit, resp. ředit. Za chvilku jsem věděl, jak řídká musí barvy být, aby na modelu dobře kryla a současně neztékala.

  Co je ale hlavní? No že naředěná barva, resp. namíchaný odstín, i když v minimálním množství, zachovala svou viskozitu dlouhou dobu. Rozhodně mnohem déle, než jsem ji potřeboval mít v použitelném stavu do nabarvení několika stejných modelů. Když barva docházela, dokápnul jsem ji z nádobky a proces ředění a mixování zopakovat.

  Jen tak pro zajímavost – barva byla použitelná (naředěná) ještě druhý den. A to jsem svou pseudo mokrou paletu ničím nepřikrýval a zcela záměrně ji nebránil proti vyschnutí.

Zdroj: FYFT
Foto FYFT a hlav

.

 

Rubrika: DÍLNA, Nápady, ZNÁŠ TO?, Zpracování, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: