Pošli příspěvek 'Brňáci, pamětníci, modeláři, pomozte!' známému

Pošli kopii příspěvku 'Brňáci, pamětníci, modeláři, pomozte!' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: ZPRÁVY

komentářů 8

  1. Miloš Kovář napsal:

    Tak jsem zapátral v paměti a pamatuji si jen na modelářskou prodejnu na Kozí, kam jsem v 80.letech chodíval. Tam ale měli většinou jen plastikové modely aut, letadel a materiál, jako lišty, balzy, barvy…, celkem nic moc. Jako kluci dychtící po nedostatkovém materiálu jsme raději sedli na kola (dětské kolo Pionýr, skládačka atp.) a jeli do modelářské prodejny až do Blanska (30 km tam + 30 km zpátky) – tam toho přece jen měli víc.
    Mimochodem – Kozí je rovnoběžná s Běhounskou a občas se to plete…
    Na České byla Jiskra – papírnictví, ale modelářství nepamatuji. I nedalo mi to a zavolal jsem svému otci – provozovateli zahradní železnice v Brně-Obřanech, který pamatuje válku, a ten mi na jasný dotaz ohledně existence modelářské prodejny na České odpověděl, že tam nic nebylo.
    Ale vzpomněl si, že byla prodejna s vláčky z NDR na Pánské, cca čtvrtý barák napravo směrem zespodu od Masarykovy (dříve Tř. Vítězství). A hned za rohem je ten průjezd s tím krokodýlem, což je Stará radnice a Brněnský drak 🙂
    Mám ještě dojem, že byla nějaká prodejna na Starém Brně, ale na to se zkusím ještě někoho přeptat…

  2. Bohouš Partyk napsal:

    Já jsem v okolí Brna vojančil v letech 79-80. Pamatuji „mašinkářskou prodejnu“ na dnešním nám. Svobody, po pravé straně při pohledu „od nádraží“.

  3. PaMi napsal:

    Takže jako pamětník z Brna si dovoluji upřesnit:
    Na ulici Běhounská býval specializovaný obchod s vláčkama.
    Na České ul. býval obchodní dům myslím Jiskra – dnes Vágner. Tam bylo i hračkářství, kde býval chudý sortiment vláčků. Co vás asi plete je skutečnost, že v Jiskře dlouhodobě bývalo ve výloze kolejiště. To tam bývalo určitě v letech 1967-1969.

  4. David Bernatík napsal:

    1. Do roku 1981 křižovatka Masarykova třída/Orlí velké hračkařství
    2. Do roku 1986 byla přestěhována na ulici Běhounskou naproti tehdejší VB
    3. Pak se prodejna přestěhovala na roh ulice Veselá/Skrytá, kde působila do roku 1991/92

  5. Zarostik napsal:

    Je mi už sice přes 50, bydlím 50km od Brna, hračkářství na Orlí si dobře pamatuji, na pultě měli asi 1m dlouhé kolejiště N, HO a TT na zkoušku lokomotiv. Toto už později na Běhounské nebylo. Do dnes mám odtud Sergeje v českém značení a parní lok. BR56. Na místě prodejny na Běhounské byla nekdy v roce 1987 otevrena prodejna tuším s názvem ESO. Prodávali se tam v podstatě potraviny stejné jak v Tuzexu, jen za Kčs.

  6. Zarostik napsal:

    Ještě bych doplnil, prodejna na Kozí byla zaměřena na letecké a lodní modelářství, prodávala se tam balza, překližka, modelářské barvy a lepidla, stavebnice plastových modelů letadel, lodí… Jako doplňkový sortiment tam měli vláčky, ale skoro nulový výběr.

  7. Rosik napsal:

    Potvrzuji údaj Davida Bernatíka. Na roh Veselé a Skryté jsem chodil koukat na vláčky. Dobře si pamatuji typickou situaci socialistického plánování. Na H0 šlo koupit spoustu lokomotiv a vagónů, ale v podstatě žádné koleje, o výhybkách nemluvě. U TT to bylo přesně naopak. Kolejí a výhybek hromady, ale lokomotivy a vagóny nebyly.

  8. Slávek napsal:

    Pro nedostatek místa jsem se vrhnul na eNka. Kolejivo tenkrát jakž takž, výhybky pouze s jedním úhlem odbočení P i L, křižovatka 30 st., kterou jsem úspěšně konvertoval na křižovatkovou výhybku a jezdilo to po ní vcelku spolehlivě. Ta modelářská prodejna v Brně sortimentu eNek byla na Veselé ulici někde proti schodišti vedoucímu k Intru. Je mi 83, s vláčky jsem už dávno skončil, ale dodnes, když po Veselé jdu, tak si na tu prodejnu vzpomenu. Inu, kde ty krásné časy jsou…
    S.

Vložit komentář

Text komentáře: