TT-čkaři vodí přes víkend vlaky v Dobrovicích za největším cukrovarem v Evropě

Zatímco dvě miliardy lidí dnes čučelo v televizi na svatbu století, já jsem se jel s Honzíkem podívat do Dobrovic, kde si přátelé TT-čkaři ze Zababova zorganizovalo své  komorní setkání. Ne že bych se chystal přejít na 12ti milimetrový rozchod klejí, to skutečně ne. Měl jsem „jen“ pozvání přijet se podívat. A tak zatímco Honzík si nechal přenášet stupínek, aby vůbec kvůli těm vysokým zababováckým nohám něco viděl, já jsem s foťákem „špióval“. Nejeden digitální záběr podrobím v klidu domova analýze, protože bylo na co koukat a bude i co opisovat při stavbě mého kolejiště (dojde-li k tomu).

  „Tohle za námi je největší cukrovar v republice a vlastně i v Evropě,“ zasvěceně komentoval moji otázku na fabriku vedle Muzea cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství Honza Jáchymstál. Ačkoliv jeho oboru naprosto vůbec nerozumím, z jeho výkladu mne zaujalo především to, že produkce této fabriky se díky zavedení nové technologie mnohonásobně zvětšila oproti době minulé. Tady plus. Ale stejně si neodpustím rýpnutí do faktu, že likvidace našeho zemědělství (stejně jako všech dalších průmyslových odvětví) bylo úlitbou našich porevolučních politiků (víme o koho šlo) za „návrat“ do Evropy. Výsledkem je, že nyní musíme bojovat za NÁZVY jako „spekáček“, „syreček“, „slivovice“ aj., zatímco cizácké obchodní řetězce nám nabízí uzeniny vyrobené ze soji a drtin! A my to jak volové žereme a naše manželky se ještě radují, že ten sajrajt koupily ve slevě! Ale máme to, co jsme si zasloužili prostřednictvím našich nejlepších z vyvolených! Dost – zpátky k mašinkám…
  Popisovat, co je vidět na layoutu postaveném v Dobrovicích, nepovažuji za účelné. Pár fotek asi mluví za vše.
  Zmíním už jen fakt, že v restauraci na náměstí měli o půl jedné z denní nabídky už jen řízek, ale to nám opravdu stačilo, protože výlet s Honzíkem, kde není v programu řízek, nepřipadá v úvahu. Když ještě mají „džusíček“ jahodový, nebo aspoň jablíčkový, je spokojenost dokonalá.

Foto hlav a Honzík

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže)

Vložit komentář

Text komentáře: