Jeňýk Pacák v Jílovém, aneb jak se dá spojit příjemné s užitečným

Občas je dobré zvednou zadek za židle a zabavit se něčím úplně jiným, než co obvykle člověk dělá každý den. Čistí se tím hlava. Pravda, někdo si naopak rád sedne, protože se za celý den nalítá až běda. Tento zdánlivě složitý úvod jsem zvolil proto, abych upoutal čtenářovu pozornost na fakt, že jsem se v sobotu vydal (dokonce s manželkou) kousek za Prahu, do Jílového. Loni jsem tam byl v místním muzeu s vnoučkem Honzíkem na výstavě o mašinkách – ZDE. Tentokrát mne pozvala Jana Pacáková na vernisáž výstavy svého muže Honzy, který by se letos dožil 70. roků, kdyby ho před čtyřmi roky neskolila leukémie.

  Jan Antonín Pacák (1941 – 2007), který používal umělecký pseudonym Jeňýk Pacák, je v odborných kruzích považován za malíře, kreslíře, grafika, ilustrátora a hudebníka. Jak já jej poznal, tak to byl především velice vzdělaný a činorodý člověk s velkým přehledem a bohatými životními zkušenostmi, skutečný a originální umělec a v neposlední řadě srandista, vypravěč a bavič.
  Poznal jsem ho před léty na oslavách narozenin spisovatele Miroslava Ivanova. Už tenkrát, když zjistil co dělám, si nechal hodně podrobně vykládat o kriminalistice. Honzu zajímalo všechno a vším se nechal inspirovat. Z jeho návštěv na mém bývalém pracovišti vznikl seriál grafických obrázků, které jsme cíleně použili v odborném bulletinu vydaném při příležitosti konání jedné mezinárodní konference v Praze v roce 2001. Jeho pohled (či nadhled?) na práci kriminalistů zaujal a nesmírně se líbil.
  A tak je to i v Jílovém, kde jsou vystavené jeho obrázky, loutky, keramika (což byl jeho majstrštych), ve kterých dominují pohádkové náměty. Jsou zde také vystavené fotografie z dob minulých. Mimochodem, na vernisáž přišel zazpívat Petr Janda, s jehož Olympicem Honza Pacák bubnoval několik let a zažil s ním onu slavnou pařížskou anabázi.
  A tak přátelé modeláři, až se budete potřebovat vyvětrat, tak sedněte na Posázavský pacifik, zajeďte do Jílového u Prahy a běžte se podívat do zdejšího muzea na výstavu Jeňýka Pacáka, která zde bude instalovaná do 17. dubna. Přitom se můžete seznámit s historií těžby zlata ve zdejší oblasti a slušně se občerstvíte v několika místních hostincích. A tak zajisté spojíte příjemné s užitečným…

Foto z výstavy i minulosti hlav

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

1 komentář

  1. terezie pacakova napsal:

    Děkuju moc za krásné povídání o tatínkovi…a fotky z ústavu mne velice potěšily…ještě jednou díky a máme radost, že se výstava líbí 🙂

Vložit komentář

Text komentáře: