Nejkrásnějším nádražím roku 2019 se stala zastávka Rozsochy

Jak dnes (12. 11.) informovala iDnes – ZDE -, veřejnost letos vybrala v soutěži o nejkrásnější nádraží z 67 navržených zastávku Rozsochy, nacházející se na „Staré Tišnovce“ kousek za Novým Městem na Moravě. Čtenáři iDnes však na první místo vybrali nádraží Slezské Rudoltice.

  „Rozsochy převzaly štafetu od loňského vítěze, stanice Blíževedly na Českolipsku. Stříbro získaly Čelákovice a bronz Slezské Rudoltice. Cenu generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty převzala stanice Karlštejn,“ píše iDnes.

  Jak se lze v článku iDnes dále mj. dočíst, „tipy do soutěže zasílá vždy veřejnost, která letos nominovala celkem 67 nádraží a stanic ze všech koutů republiky. Do finále jich následně odborná komise vybrala deset, mezi nimiž svého favorita volili opět lidé. O vítězství Rozsoch rozhodlo celkem 2578 hlasů.“

  „Před několika lety byla budova díky Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) opravena, dostala novou střechu, okna, dveře. A správce objektu Miloš Stloukal má k železnici vztah, o vše se ukázkově stará, zvelebuje okolí,“ vyjádřil se starosta Rozsoch Josef Smolka.

  „Nádražní budovy jsou pro cestující mířící na vlak vždy jejich prvním kontaktem s železnicí. A stejně jako v jiných případech hraje i při tomto setkání důležitou roli první dojem. Jsme si toho dobře vědomi a vedle rekonstrukcí tratí a stanic se zaměřujeme také na zlepšování stavu výpravních budov. Často jim navíc navracíme historickou podobu, o kterou přišly při předchozích úpravách. Velký počet návrhů na nejkrásnější nádraží svědčí o tom, že jsme se vydali správnou cestou a občané řady měst jsou na svá nádraží hrdí,“ řekl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

  A jak stanice Rozsochy vypadá? Z videa (u článku iDnes) natočeného v tento čas na Českomoravské vrchovině, kde už vládne podzim a všechno halí obvyklé mlhy, toho moc vidět není. Nádraží sice není nikterak zdobné, květiny již jistě odkvetly, ale v okolí budovy je příkladně čisto, což svědčí o poctivé práci pana správce. Pan starosta sice hovoří o tom, že budova byla před časem opravena, ale podle fleků na fasádě to asi místní řemeslníci moc nezvládli. Ostatně, i na „letní“ fotografii pořízené fandou železnice Janem Vyskočilem z Krnova, který objel republiku, aby vytvořil nebývalé dílo s názvem „Zastávkomanie – ZDE -, je patrné, že fleky na fasádě budovy nádraží Rozsochy už zde byly v roce 2015.

Zastávka Rozsochy. Foto Jan Vyskočil, 2015
.

  Takže, u některých čtenářů může vzniknout úvaha, co je vlastně na té zastávce tak pěkné, že vyhrála v populární soutěži o nejkrásnější nádraží? Nevím, a nezmiňuje to ani autorka článku, který byl publikovaný na iDnes. Víc jak 2,5tisíce hlasů hodnotitelů není zase až tak málo, ale že by v republice opravdu nebylo malebnější nádraží? No, snad se do hodnocení nevloudila chybička, jako se to tvrdí o soutěži Zlatý slavík, kterou snad kvůli čarování s odeslanými hlasy do soutěže už raději zrušili…

HLASUJ V ANKETĚ!

.

 
Rubrika: ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: