Plynová páječka Rothenberger MICROPEN set 1300

Tímto příspěvkem navazuji na to, co už bylo uvedeno ZDE a vítězoslavně hlásím, že jsem  konečně nejspíš našel hledaný přístroj. Pomohl mi Míra (copak v Budějkách, tam se žije, tam mají všechno! :-)). Opět ovšem vstupuji na tenký led, protože nejspíš zase uslyším od pár kolegů, že blbnu, že to, co popisuji, umí stejně dobře horkovzdušné přístroje. No, budiž. Kdysi dávno jsem se naučil svařovat plamenem (acetylenem), byť jsem to pak celý život nepotřeboval, a tak nenechám na výhody plame dopustit.

  Dlouho, opravdu dlouho jsem hledal v nabídkách e-shopů přístroj, který by vyhovoval mé představě ohřívání materiálu a tavení pájky při zpracování leptaných dílů z mosazi a alpaky. Některé levnější přístroje jsem si opatřil a vyzkoušel, jak popisuju ZDE. Z mého pohledu to byly všelijaké jednoduché plynové zapalovače (krbů nebo doutníků), nebo „plamenomety“ nevalné technické úrovně a pochybné užitné hodnoty. Sofistikované a drahé přístroje pro zlatníky jsem pochopitelně nezkoušel.

Rothenberger – plynová páječka MICROPEN set 1300, 450°C – 600°C

  Trefou do černého je plynová páječka zn. ROTHENBERGER INDUSTRIAL, kterou lze koupit v hobby-obchodech. Sada obsahuje kromě vlastního tělesa plynové páječky se zásobníkem plynu několik nástavců, včetně nástavce, který funguje jako adaptér pro pájení horkým vzduchem.

Obr. 1 – Plynová páječka MICROPEN set 1300 (zdroj: internet)

Obr. 2 – Páječka v porovnání s krabičkou sirek

.

  Délka páječky (bez nástavců) je 180 mm, průměr 20 mm. Plní se butanem (plynem do zapalovačů), napouštěcí ventil tradičního systému je v zadní části těla páječky. 

 
Obr. 3 – Napouštěcí ventil pro butan v zadní části
.

  Plamen se zapaluje sirkou, zapalovačem nebo přímým ohněm poté, co se směrem dopředu otevře přívod plynu posuvným ventilem (obr. 4). Ve spodní části je regulace velikosti plamene, jak je patrné na obr. Hořák je vybaven regulací přívodu vzduchu.

Obr. 4 – Posuvný ventil přívodu plynu do hořáku (žlutá šipka; modrá šipka ukazuje na umístění regulace velikosti plamene)

 
 
Obr. 5 – Regulace velikosti plamene
.

Délka plamene je v závislosti na poloze regulační páčky od cca 5 mm do maxima cca 20 mm. Velikost plamene ovlivňuje jeho teplotu. Podle dokumentace se pohybuje v rozmezí 450° až 600°C.

Obr. 6 – 8 – Velikost plamene lze regulovat

.

  Páječku lze na chvíli odložit na stojánek i s hořícím plamenem, ale musí být neustále pod kontrolou a plamen nesmí směřovat tam, kde by mohl něco zapálit. I po zhasnutí plamene je třeba páječku do vychladnutí postavit na stojánek a nepokládat ji tam, kde by sálavé teplo mohlo způsobit požár.

POZOR: Teplota plamene a hlavně pak fakt, že se pracujete s otevřeným plamenem není radno podceňovat a při práci je třeba dodržovat několik důležitých pravidel, které jsou prevencí před požárem. Předně, na pracovišti musí být uklizeno a z pracovního stolu musí být odklizeny všechny snadno hořlavé materiály, jako je papír, čistící ubrousky, chemikálie, dřevo, plasty atd. Opravdu stačí drobná nepozornost a může dojít k tragedii. Není na škodu mít v záloze malý hasicí přístroj.

Závěr

Výhody plynové páječky MICROPEN set 1300 :
– malá, lehká, dobře padne do ruky,
– ovladače jsou dobře dostupné a fungují přesně,
– plynový ventil není třeba v průběhu práce držet, má vlastní aretaci,
– regulace velikosti plamene je od cca 5 do 20 mm,
– stojánek pro odložení v průběhu práce i pro vychladnutí po zhasnutí plamene,
– několik nástavců pro „klasické“ pájení a speciální nástavec pro horkovzdušné pájení,
– snadná dostupnost plnicího média (butanu),
– přijatelná cena;

Nevýhody:
– nebezpečí vzniku požáru od přímého plamene, na což je třeba v průběhu práce neustále myslet!,
– není určena pro dlouhodobé pájení,

  Toto pojednání končím stejně, jako v minulém článku: 

  Malý hořáček s regulací plamene používám mj. při ohřívání materiálů (mosaz, alpaka, měď) zejm. při stavbě modelů z leptaných dílů, nebo při pájení drobných předmětů na masivní díly.

  Mám vyzkoušeno, že když je například potřeba, aby cín (pájka) pěkně zatekl do ohybové drážky vyleptaného mosazného (alpakového) dílu, tak je ideální nanést kapičky cínu běžnou elektrickou páječkou do drážky a tuto linii „líznout“ špičkou plamene hořáku. Dojde k okamžitému prohřátí plechu a současně roztavení pájky a hlavně dokonalému zatečení cínu.

  Je známo, že před tvarování měděného plechu je vhodné jej vyžíhat, čímž změkne a dá se dobře tvářet. 

  Dalším příkladem použití je zmíněné nahřívání dílů před pájením hrotem elektrické páječky. Příkladů bude zajisté bezpočet.

Foto hlav a internet (obr. 1)
.
 
Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZPRÁVY

komentářů 6

  1. Franky napsal:

    Další možností použití může být odstranění bublin v modelové vodě viz čas cca 28:55 ZDE.
    Vyzkoušeno osobně.
    Zařízení Rothenberger Micropen ale nemám…

  2. Bohouš napsal:

    Tak jsem si tuto páječku zakoupil také. Později jsem objevil v Číně úplně stejnou za poloviční cenu: https://www.banggood.com/3-in-1-Gas-Blow-Torch-Soldering-Solder-Iron-Butane-Cordless-Welding-Pen-Burner-p-1412534.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN.
    Otázkou je, jestli je to napodobenina, nebo ta německá je také vyráběná v Číně jen s jiným potiskem. Osobně tipuji druhou možnost …

  3. admin napsal:

    Bohouši, Bohouši, řekl by B. Polívka! Já dodávám: Copak nám tak asi řeknou pravdoláskaři z Pražské kavárny, nebo dokonce „milionáři“, že tady podporujeme čínské výrobce, resp. německé, ale vyrábějící v Číně. Mně osobně vyhovuje, že to skvěle funguje!

  4. Bohouš napsal:

    Nebylo to Bohouši, Bohouši, ale Bohúšú, Bohúšú. A neříkal to Polívka, ale Arnošt Goldflam. Ale to podstatné jsme oba zamlčeli. (K..a) se neříká! I když je to to, co mne často napadne první.

  5. šobuL napsal:

    Zdravím, setkal se někdo s tím, že mu nesyčí plyn, když to chcete zažehnout 😀 ? Popřípadě čím by to mohlo být??? Díky

  6. admin napsal:

    Napadá mne, že vám netěsní buď napouštěcí, nebo otevírací ventil a plyn vám jednoduše uteče. Nebo se vám nedaří páječku naplnit plynem. V obou případech, když chcete páječku zažehnout, zásobník je prázdný.
    Zkuste ho znovu naplnit ze zásobníku se správnou koncovkou a ve správné poloze (viz návod) a pak zkuste zažehnout. Když chytne, je to tím, co říkám. Když ne, tak plyn nejde naplnit (špatná koncovka, špatná poloha, špatný postup při plnění). Zbývá reklamace.
    Hlaváček

Vložit komentář

Text komentáře: