Skříňka na modely z plexi II.

Před časem jsem detailně popsal skříňku na modely z plexi – ZDE. Protože se mi tam všechny mašinky a vagonky pochopitelně nevešly (což se dalo snadno spočítat), došlo na druhou skříňku. Její konstrukce je ale jiná, protože je instalovaná v „průhledné“ nábytkové polici (zn. Univerzál). Právě možnosti pohledu do skříňky z obou stran jsem využil.

 

  Prostor pro celkovou velikost skříňky (100 x 36 x 13,5 cm) byl daný a neměl jsem důvod ho měnit. Navrhnul jsem v ní tři police (de facto 3 + 1). Po zkušenosti s první skříňkou mne ale napadlo instalovat do středu skříňky zvýšenou poličku, aby bylo na vystavené modely lépe vidět. Tak jsem vlastně v každé polici vytvořil tři „koleje“. Stejně jako u první skříňky jsou zde vyfrézované drážky pro vedení dvojkolí. (Příště bych asi volil menší šířku i hloubku drážek s vnější roztečí o něco menší jak 9 mm.) Celkový plánek skříňky je na obr. 1.
  Výrobce mi ke skříňce zhotovil posuvná dvířka, pro která jsou vytvořeny drážky (viz obr. 4 a 5). Dvířka jsou půlená a pro snadné posunování mají otvory pro prst.
  Instalace LED pásky je popsaná v minulém článku. Také v této skříňce jsem pásu nalepil zespodu na horní a střední poličku, na straně od okna. Využil jsem slevy, kterou vyhlásil před pár dny GM elektronic. V boční stěně jsem zabudoval zdířku od 12 V napáječ a vypínač. Samozřejmě, LEDky jsou z podhledu vidět (viz ilustrační obr. 7 a 9), ale při pohledu dospělého člověka nikoliv. Naopak jejich  světlo skříňku prosvětluje a lze tak lépe pozorovat detaily na modelech.
  Pozn.: Pozor při dodatečné úpravě plexiskla (vrtání, pilování). Je to materiál naprosto jiný než dřevo nebo kov a kdo s jeho opracováním nemá zkušenosti, musí být velmi opatrný.

Dodatek k první skříňce

  Ještě si dovolím jednu praktickou poznámku k první skříňce. Vadilo mi na ní, že modely ve druhé řadě nebyly dobře vidět. Tak jsem pro ně vytvořil „stupínek“ ve tvaru obráceného písmene „L“. Čtyři stupínky ze stejného plexiskla jsem vložil do jednotlivých polic a přilepil je k zadní stěně skříňky. Plánek na jejich výrobu je na obr. 11. Celková expozice modelů se podstatně zlepšila (viz obr. 13).

Obrazová příloha

Obr. 1 – Celkový pohled na skříňku na modely (B) při pohledu od okna

Obr. 2 – … a z opačené strany. Osvětlení není zapnuto

Obr. 3 – Ještě jednou v polodetailu

Obr. 4 – Pro vedení dvířek jsou připraveny drážky

Obr. 5 – Na každé straně skříňky jsou půlená dvířka

Obr. 6 – V boční stěně je zabudovaná el. instalace (zdířka od zdroje, vypínač a vodiče vedoucí k LED páskám

 

Obr. 7 – Ilustrační snímek z podhledu, který ukazuje umístění LED pásků. Jsou přilepeny excentricky (ve směru od okna)

Obr. 8 – Z pohledu dospělého člověka světlo LED pásků neruší

Obr. 9 – A ještě jednou z druhé strany

Obr. 10 – Efekt nasvícení modelů z LED je výrazný večer, když není skříňka osvětlovaná denním světlem

Obr. 11 – Plánek skříňky

Obr. 12 – Plánek vložky („stupínku“) do první skříňky

Obr. 13 – Expozice modelů v první skříňce se díky „stupínkům“ výrazně zlepšila

Foto hlav

 

Rubrika: Doplňky, STAVBY

Vložit komentář

Text komentáře: