Magnum MD100 – relativně levný, ale obtížně dostupný ruční dávkovač pájecí pasty

Koncem března (2011) jsem popsal výrobu hodně primitivního dávkovače pájecí pasty – ZDE. Vznikal vpravdě podle známého rčení, že bída naučila Dalibora housti. Platí, že přístroje na bázi vzduchové pumpy jsou velmi drahé a běžnému modeláři se nemohou vyplatit. Na naše poměry jsou neskutečně drahé i u nás dostupné ruční dávkovače (viz přehled). Pravda, od doby publikování cit. článku jsem nijak moc nepokročil v experimentech s pájením pomocí pájecí pasty, leč o to více jsem zmapoval, kde se dá pořídit kvalitní (profesionální) ruční dávkovač. Myslím, že na jeden špičkový výrobek jsem přišel tam, kde by to nikdo nečekal.

  Ačkoliv tuším, že i tato nezištně publikovaná informace bude opět zneužita ke komerčním účelům, moje neskonalá víra ve slušné lidi – především kamarády modeláře – mi velí pokračovat v šíření získaného know how i za cenu, že někdo jiný se bude kapsovat z mých nápadů. Ostatně, kvůli tomu, abych informoval, jsem web Honzíkovy vláčky zřídil.
  Dávkování pájecí pasty do místa pájení je dosti důležité, má-li pájení horkým vzduchem fungovat tak, jak se očekává. Ponechme stranou, že tuto metodu pájení neovládají prodavači renomovaných u nás dnes oblíbených prodejen elektrikářského zboží, které raději nebudu jmenovat. Moje zkušenost je taková, že neumí poradit ani s výběrem pájecí pasty, natož pak s vhodnými horkovzdušnými přístroji a dalším nářadím.
  Povznesme se i nad tím, že nic moc se k pájení horkým vzduchem v amatérských podmínkách nepíše ani na webech firem provádějících opravy elektroniky (mobily, spotřební elektronika atd.). Dá se tam ale sehnat několik levných a vcelku obstojně funkčních horkovzdušných fénů (jak jinak – z Číny).
  Na modelářských webech už sem tam někdo něco o horkovzdušném pájení napsal, ale přehledný text se všemi nezbytnými doporoučeními stále neexistuje. Aspoň o něm nevím. Nelze se tomu ani divit, chybí zkušenosti. A přesně tomu odpovídá i chabé rozšíření metody pájení horkým vzduchem mezi modeláři. Znám takové, kteří si na základě námi organizovaného semináře koupili fén a pastu, leč po prvních pokusech, zřejmě když si popálili prsty, odložili onu věc do krabice s výkřiky „už nikdy horký luft“! 🙂
  Ačkoliv na internetu stále více platí „kdo hledá najde“, někdy se prostě nedaří. Kdo má jinou zkušenost, ať hodí kamenem. To se týkalo i mého dosti dlouhého hledání výrobce, resp. prodejce ručních dávkovačů pájecí pasty.

Zjistil jsem následující zdroje:

• Ruční dávkovač pájecí pasty 10cc TS710SG, cena 2 466 Kč vč. DPH

In: Společnost pro elektronické aplikace – http://www.seapraha.cz/?action=show_product&cPath=43_197&products_id=10690

• Ruční dávkovač
(totéž)

In: Garoma+ – http://www.garoma.cz/katalog/davkovaci-systemy/dispenzery/rucni-davkovac.html

• Nástroje a přístroje RØNVIG (cena několik tisíc Kč)

In: ItalDent – http://www.italdent.cz/produkty-nastroje-ronvig.htm

• Ruční dispenzer pájecí pasty; cena 2760 Kč vč. DPH

In: ECS Tolls, s.r.o. – http://www.gt-ecs.cz/produkty/prislusenstvi/40-dispenzer-pajeci-pasty

• Solder Paste Dispenzer – dávkovač pájecí pasty (amatérská výroba, cena neuvedena)

In: Svetelektro – http://svetelektro.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18545&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight

• Manual dispenser – ruční dávkovač

In. Alibaba.com – http://www.alibaba.com/product-gs/403425703/manual_dispenser.html

 

Ruční dávkovač MAGNUM MD100

  Nemálo času mi zabralo, než jsem nalezl ruční dávkovač pájecí pasty, který je cenově výrazně levnější, než stojí dávkovače u nás nabízené (viz výše). Výrobce takového ručního dávkovače a následně několik prodejců jsem našel až v Jihoafrické republice.
  Neměl jsem pražádné osobní zkušenosti s obchodníky z JAR, přesto jsem to risknul. Na první mail, ve kterém jsem se dotazoval jednoho z prodejců, zda-li je šance uskutečnit nákup dávkovače MD100, jsem nikdy nedostal odpověď. Další se mne nejdříve zeptal, jestli můžu platit jejich měnou (randy). Moje banka řekla, že ne, že jen dolary, librami či eury. Pak už se nikdo neozval. Třetí dotazovaný prodejce rovněž delší čas na můj mail nereagoval, po urgenci se však omluvil s tím, že si myslel, že se jedná o spam.
  A pak už to s Antonem Rieckertem z Pretorie, kterému tímto ještě jednou děkuji, šlo jako po másle. Nejdříve obratem zjistil, že zboží do ČR může poslat společností FedEx. Pak řešil cenu dopravy a zboží s ohledem na celní předpisy jeho země. Našel a navrhl řešení. Neustále komunikoval při každém kroku, který udělal. Balíček s dávkovači přistál v Praze během snad  8 dnů od kontaktního mailu. Nebýt mé vlastní dovolené, měl jsem druhý či třetí den zboží doma, protože i FedEx dovede proclít zboží během 24 hodin (na rozdíl od České pošty). Nebudu se z praktických důvodů zmiňovat o původní ceně dodaného zboží, ani o ceně po započítání všech poplatků, které mi byly díky známým nesmyslným embargům obchodů ze zemí mimo EU napařeny (jedná se o hodnotu 2,3krát převyšující cenu zboží). Sdělím jen, že s event. vážnými zájemci o MD100 se dohodnu na prodeji získaných vzorků osobně.
  Jak je patrné z obrázků, MD100 je triviálně jednoduché zařízení, leč skutečně fungující. Nepřestanu se divit, že ho u nás nikdo nedokáže vyrábět. Vytláčení pasty z kartuše je řešeno na známém principu, který se uplatňuje u řady obdobných výrobků, jakými jsou třeba v OBI prodávané pákové mechanizmy na vytláčení silikonových lepidel ve standardních (velkých) kartuších.
  Velmi kvalitní dílenské zpracování MD100 však z něho dělá profi-výrobek, s čímž souvisí i líbivý design a rovněž i dokonale zpracovaný obal a návod k výrobku. Navíc, i když výrobce nejspíš počítá s tím, že do mechanizmu se vkládá jen originální kartuš s pájecí pastou (bohužel, viděl jsem několik různých průměrů a délek těchto kartuší – do MD100 se hodí jen ta, která má tyto rozměry: průměr 15 a délka 70 mm, objem 5 ccm), malý český člověk velmi rychle přijde na to, že v MD100 lze používat i běžné injekční stříkačky o objemu 2 ccm (viz obr.). A to je moc důležité, protože stále častěji lze koupit pájecí pasty ve větších baleních, tj. dózách o objemu 10, 20 a více ccm (např. od firmy fohrmann-Werkzeuge GmbH, Dealextreme aj.), ze kterých se stejně musí pasta naplnit do stříkačky, nebo do vyprázdněné (a nevyhozené) kartuše.
  Mechanizmus MD100 je jednoduchý. Tlačný píst je v zadní poloze aretován pákovou brzdou ovládanou vinutou pružinou. Do zadní polohy jej lze vytáhnout bez námahy pomocí kuličky našroubované na konci pístu. Dopředný pohyb je možný buď po uvolnění brzdy (čelo pístu se nastaví na dotyk s čelem pístu kartuše), anebo – při vlastní práci – pohybem páky, přesněji jejím přitlačením. Píst MD100 svým dorazem zatlačí na čelo pístu kartuše a tím dojde k vytlačení pasty z kartuše. Páka působí jako velmi jemný převodník síly na píst, takže vytláčení pasty z kartuše je snadno redukovatelné. Jelikož na konci kartuše se nasazuje jehla (je součástí balení MD100, ale lze použít jakoukoliv jinou jehlu do injekční stříkačky), dávkování pájecí pasty je velmi přesné jak co do množství, tak i místa aplikace. Více už snad řeknou jen snímky, které jsem k dokreslení této informace pořídil.
  Podle mne je Magnum MD100 špičkou mezi pákovými ručními dávkovači pájecí pasty. 

Obrazová příloha

Foto Hlav

 

Rubrika: DÍLNA, Nářadí

komentáře 4

  1. vvitty/ napsal:

    Ahoj Honzo,
    co se týká dávkovačů pasty, tak kolega nedávno kupoval do firmy typ JD927 – ZDE: . Jde zřejmě o tentýž, jenž uvádíš na prvním místě v příkladném výčtu dávkovačů. Podle katalogové ceny je levnější, ale stejně je to pro modeláře „ranec peněz“.
    Proč jsou dávkovače tak drahé má celkem jednoduchý důvod – tento výrobek si kupuji v 99 % firmy a ty cena do určité míry nezajímá. Pár bastlířů mezi modeláři a elektrotechniky kteří si samí osazují všelijaké stavebničky elektroniky, případně modely doma na koleně, to nezmění. A protože jsou dávkovače drahé (ale nejen dávkovače) skončí obvykle u malé injekční stříkačky s jehlou a nechají si zajít chuť na nářadí profesionální. Sám vlastním dávkovač, na který také odkazuješ (třetí v pořadí, červený). Cena tohoto výrobku je vysoká mimo jiné proto, že nejvíce na něm stojí právě odpisy přípravků pro ohýbání dílů a příprava výroby, což se musí rozpočítat do stovek kusů a ne tisíců. Navíc jeho výrobce stále ještě vyrábí v ČR a neutekl s výrobou do nějaké jiné (pro výrobu levné) země.
    Díky vysoké ceně za pořízení vybavení tak mimo jiné není metoda pájení horkým vzduchem rozšířená mezi modeláři, tedy pokud je zrovna neživí výroba nebo vývoj elektroniky. Přeci jen vstupní investice v řádu tisíců je na vyzkoušení trochu moc.

  2. Volenec Josef napsal:

    Dobrý den. Je mi jasné, že dostáváte těchto otázek spousty. Proto Vás na začátek prosím omluvte mou neschopnost zařídit tuto věc sám. Měl bych zájem o MAGNUM MD100, ale nepovedlo se mi zatím nějak ho sehnat. Kontaktoval jsem prodejce, sice v češtině, ale ten zatím nereagoval. Mohl by jste mi nějak poradit? Děkuji. Volenec Josef

  3. Martin napsal:

    Dobrý den, nemáte prosím na prodej 1 ks dávkovače pasty Magnum MD100?
    Děkuji

  4. admin napsal:

    Ne, to nemám.

Vložit komentář

Text komentáře: