Zemřel Martin Pinta. Jeho web se podařilo zprovoznit

Z hodnověrných zdrojů jsem přijal informaci, že po vážné zdravotní indispozici zemřel v minulých dnech modelář, programátor, publicista, muzikant a dobrý kamarád

Martin Pinta z Písku

Některé zprávy se nepřijímají snadno. Zvláště v jistém věku. Martin Pinta se narodil v květnu 1949 a byl jen o 4 měsíce starší. Je smutné, že nás opustil.

  Martin Pinta udělal velký kus práce pro železniční modeláře především skrze svojí webovou stránku LokoPin, bezpočtu veřejných i soukromých vystoupení při setkání modelářů, a také díky unikátním „pokojovým seminářům“ u sebe v Písku. Nejen tím byl jedinečný.

  Jeho doménou byla elektrotechnika nezbytná pro provoz každého kolejiště a programování digitalizovaných modelů. Doslova znalcem se stal v ovládání editoru TrainProgrammer. Neexistuje u nás asi nikdo s většími znalostmi tohoto oblíbeného nástroje, jako byl Martin.

  Byl také velmi aktivní autor a současně i upřímný a tvrdý kritik autorského snažení jiných, včetně mě. Vždycky když jsem jej požádal o recenzi nějaké nové statě, obratem poslal připomínky, doplnil co chybělo, a když v ní našel nejasnosti či chyby, ostře reagoval. A to bylo dobře. Sám napsal (nebo ve spolupráci s jinými odborníky) bezpočet statí, které až pedantně doplňoval grafy, tabulkami či obrázky (což je mimořádně náročné a pracné). Jednou jsme na toto téma tvorby statí narazili a jeho „musíš to napsat a sestavit tak, aby tomu rozuměl i blbec“ rozhodně nebylo míněno pejorativně, ale naprosto lidsky.

  Už snad před dvaceti lety začal „svá pracně dosažená moudra“ publikovat na svém webu. Za ty roky jeho stránky navštívilo více jak třičtvrtě milionu návštěvníků. Začal ještě v dobách, kdy neexistovaly přívětivé webové editory. Jako programátor si ale poradil a jeho „html-ová“ verze webu byla i v dnešní přemoudřelé době funkční a přehledná. Především však nezaměnitelná a mimořádně obsažná. Zaslechl jsem také hodnocení, že Pintův web je „bible modelářů“. Web především obsahoval obrovské množství základních informací o elektrotechnice nezbytné pro železniční modeláře, elektronice pod kolejištěm a na něm (především z produkce firmy LENZ), o programování nejen dekodérů atd. Řada statí byla de facto detailním popisem bezpočtu testů, kterými doslova žil. Testoval všechno, co se mu dostalo do rukou. A důkladně. Kdykoliv jsem ho navštívil, zdálo se, že stavba jeho kolejiště postupuje pomalu, velmi pomaloučku, stále to byla nejdříve jedna, později několik dalších „desek“ s kolejemi, sem tam někde nějaký domeček. Ale zespodu? Elektroniky tam měl jak v Boeingu 747. 🙂 A všechno muselo fungovat na jedničku s hvězdičkou. Myslím, že především testování komponentů bude modelářům chybět. Bohužel, s jeho odchodem se stal nedostupný i jeho web. Ještěže jsem Martina před mnoha lety (2011) přemluvil k archivaci webu v projektu Národní knihovny ČR zv. „WebArchiv“ (blíže ZDE). Stále tak budeme moci jeho stránky navštěvovat – ZDE

Aktualizace: Několika aktivním modelářům se podařilo ve spolupráci s providerem a pozůstalou rodinou Martina Pinty původní web znovu zprovoznit. Najdete ho ZDE. Detaily zveřejníme při vhodné příležitosti později. 

  Při osobních návštěvách u něho doma v Písku, nebo i čas od času na telefonu, jsem s ním strávil dost času, ale rozhodně ne tolik, aby mi byl schopný předat všechno co znal a považoval za potřebné znát. Občas jsme pochopitelně zabrouzdali i na otázky běžného života. Shodli jsme se téměř ve všem. Ale kvůli pár neshodám jsme se nikdy nehádali.

  Sám o sobě mluvil nerad. Málo se o něm třeba ví, že se aktivně věnoval i muzice. O čem mluvil nerad bylo jeho zdraví. A to ho nakonec zradilo.

  Martin nám bude chybět, což se ani zdaleka nedá říci o každém. Martin měl díky své otevřené povaze mnoho přátel (možná i nepřátel – ale co vím, bylo to spíš kvůli přesvědčení o svých odborných názorech). Tak už to bývá, když člověk hodně umí…

  Opakuji: „Martine, budeš nám chybět.“

Jan Hlaváček

(aktualizace 9. 2. 2024)

     *      *      *

 

Pozdravy od kamarádů: 

Umřel Marin Pinta. Velká škoda.
Bohouš

Tak to mne opravdu moc mrzí. Martin nám bude chybět.
PaMi

To mne mrzí, vždy když jsem byl v Písku, tak jsem se u něj zastavoval. Naposledy na konci září. To je velká škoda.
Jindra

Martina je opravdu škoda, je mi to líto. Snad mu tam nahoře bude lépe a bude na nás dohlížet.
Jirka

Smutná zpráva.
PavelH.

Opravdu smutná zpráva, je mi to líto.
Richard

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

komentářů 6

  1. Tonda napsal:

    Martine, díky za všechno. Tvůj web „bible modeláře“, neboli nekonečná studnice moudrosti, nám bude chybět.

  2. admin napsal:

    Originální web již sice není dostupný, ale díky projektu „WebArchiv“ Národní knihovny ČR budeme moci Martinovy stránky nadále navštěvovat ZDE.

  3. Bohouš napsal:

    Proč byl web provozovatelem vypnutý sice zatím jasné není, ale zdá se, že bude obnoven.

  4. Martin napsal:

    Za celý tým kolejiště v Jindřichově Hradci mohu jen napsat, že je nám to opravdu moc líto. Nebýt Martina, v Jindřichově Hradci kolejiště nejezdí a přicházíme o velkého pomocníka a kamaráda.
    Čest jeho památce….

  5. joer napsal:

    Tak to mi je strašne lúto. Nepoznal som ho osobne ale jeho web je pre mňa nevyčerpatelnou studnicou múdrostí a poučenia.
    R.I.P
    P.S. Webové stránky fungujú znova na pôvodnej adrese: http://www.lokopin.wz.cz/body.htm

  6. Bohouš napsal:

    Jak jste si asi všimli, původní web lokopin.wz.cz je opět funkční. Rodina zesnulého Martina Pinty souhlasila s jeho dalším provozem. Samozřejmě zůstane ve stavu, jak ho Martin zanechal. Dotazy už neposílejte.

Vložit komentář

Text komentáře: