Železniční depozitář NTM v Chomutově otevřen pro veřejnost

Ještě před pár roky bylo dosti složité navštívit depozitář železničních vozidel NTM v Chomutově. Podle tehdejších pravidel to bylo možné jen pro zájemce o důkladnější poznání dějin techniky a neobešlo se to bez žádosti a souhlasu vedení NTM. Veřejnost se tam mohla dostat jen v případě několika málo tzv. dnů otevřených dveří – jak jsme o tom psali ZDE. 

  Doba pokročila. V sobotu 30. března 2019 proběhlo v chomutovském depu slavnostní zahájení již třetí návštěvnické sezóny. Z Prahy do Chomutova byl pro pozvané hosty vypraven zvláštní vlak. V Železničním depozitáři NTM v úvodu slavnosti zahrála kapela Šlapeto, zaznělo několik projevů zasvěcených pánů z vedení NTM a jak už je v kraji zvykem i jednoho politika z Prahy.

 

.

  Následovala několika hodinová prohlídka exponátů překvapivě zakončená občerstvením. Pro hosty se zvláštní vstupenkou byl s kotlem plným páry připravený Komarek, který hosty povozil po depu a kousek po přilehlé trati. Všechno bylo výborně připravené, dokonce i počasí bylo špičkové, takže akce se musela každému líbit.

 

.

  Důležité je, že depozitář bude letos otevřený od jara do podzimu, každý čtvrtek, pátek, sobotu, neděli a státní svátky od 9 do 17 hodin. Vstupné je přiměřené: 110 Kč plné, 70 Kč snížené, 270 Kč rodinné, školní skupiny zaplatí 50 Kč za žáka. Přístup do nově oploceného areálu depa je možný pouze po značené trase z Černovické ulice z prostoru nákupního centra Globus.

.

.

  Ještě snad pro ty, kteří v depozitáři NTM nikdy nebyli: Ve dvou rotundách a přilehlých objektech je zde umístěno téměř 100 kolejových vozidel různých druhů a rozchodů – od drezíny z roku 1850 a parní lokomotivy vyrobené v roce 1870, až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění jsou vozidla bývalých ČSD i Císařsko-královských státních drah – salonní, osobní i motorové vozy, parní, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah.

.

.

  Je těžké komentovat, co je v Chomutově největším lákadlem pro železniční fandy. Jestli to je nejstarší parní lokomotiva řady 322.302 „Donnersberg“ z roku 1870, nebo rychlíková lokomotiva 498.106 „Albatros“, která je držitelkou československého rychlostního rekordu z roku 1964 (162 km/hod.), nebo kterákoliv jiná lokomotiva či kolejové vozidlo. Jedno je jisté: Nikde u nás není možné vidět v jednom místě tolik zajímavých strojů. Pro laiky a děti asi postačí k prohlídce několik málo hodin, ale pro fajnšmekry a modeláře, kteří třeba nějakou lokomotivu staví v některém modelářském měřítku, jedna návštěva nebude stačit. Zato je zde možné nastudovat detaily pro stavbu modelů. V depozitáři je dovoleno fotografovat tzv. pro vlastní potřebu (fotografie nesmí být využity ke komerčním účelům).

.

.

  Pokud jde o fotografování, dovoluji si poznamenat, že opravdu kvalitní snímky vystavených strojů je zde mimořádně obtížné pořídit. Důvodů je několik. Jednak celkový snímek nějaké lokomotivy nelze kvůli nedostatečnému odstupu udělat. Fotograf se musí spokojit s polodetaily a detaily. Dále, za slunečného počasí proniká stropními okny rotundy ostré světlo, které spolu s přítmím v hale vytvoří veliký kontrast. A kdo fotí ví, že nejtěžší je vyfotit „černocha v tunelu“. Bleskové světlo moc nepomůže a nasvícení objektu sérií lamp s „měkkým světlem“ by asi vyžadovalo souhlas a moc času na instalaci světel. Že by NTM investovalo do kvalitního osvětlení rotund nejspíš nelze očekávat. Lepší výsledky asi vzniknou když bude venku zataženo, bez slunce a foťák bude nastaven na nejvyšší možnou citlivost. A poslední věc, kterou nemají fotografové rádi, jsou zavazející návštěvníci. To už je ale otázka taktiky… (Tímto odstavcem neokecávám bídnou kvalitu zde publikovaných foto 🙂  )

.

.

  Dlužno dodat, že v depozitáři byly v uličkách mezi vystavenými lokomotivami a vozy uklizeny nejrůznější předměty, u některých exponátů byly vytvořeny můstky a lávky pro snadnou prohlídku interiérů vozů. Každý exponát má svoji tabuli s popisem stroje, což je pro návštěvníky mimořádné hodnotné. V depozitáři NTM si lze zakoupit řadu upomínkových předmětů, pohlednic a fotografií některých lokomotiv, a také jednoduché občerstvení z automatu. Jsou zde i odkládací skříňky pro baťůžky. Samozřejmostí jsou čisté toalety. Jen je potřeba se mít napozoru s oblečením. Exponáty jsou z pochopitelných důvodů nakonzervovány a vazelína a olej při přemíře zvědavosti snadno ulpí na rukávech či kalhotách.

.

.

  Pracovníkům Národního technického muzea je třeba poděkovat za práci, kterou odvedli na zprovoznění expozice Železničního depozitáře NTM v Chomutově pro širokou veřejnost a sponzorům a spolupracujícím institucím za finanční podporu projektu.

  Foto hlav

.

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: