Drobná úprava stříkací pistole TG216

001-uprava-pistolePřed dvěma roky jsem na tomto webu podrobně popsal tehdejší novinku – Mini Airbrush Kit model TG216 – ZDE. Po krátkých testech bylo možné konstatovat, že se jedná o obdivuhodně ideální stříkací soupravu pro modeláře, navíc velmi levnou. Určitou dobu jsem ji prodával i v N-šopíku. Jelikož ale zájem o tento výrobek postupně modeláře opouštěl, zatímco si ho v nemalých počtech začali nakupovat cukrářky, tetovací studia aj. uživatelé, nabídku v N-šopíku jsem zrušil. Výrobek je ale nadále dostupný (za mírně vyšší cenu) na webu dovozce – ZDE.

.

Zopakujme si

  Kompletní sada Mini Airbrush Kit model TG216 obsahuje:
• vzduchovou pumpu („kompresor“) v bezpístovém a bezolejovém provedení,
• jednočinnou stříkací pistoli s tryskou 0,4 mm a nádobkou s horním plněním barvy,
• propojovací vzduchovou hadici a držák pistole,
• napájecí zdroj (DC 12V, proudový odběr <800mA).

  Provoz vibrační vzduchové pumpy je prakticky bezhlučný, pumpa jen mírně vrčí. Mini Airbrush Kit model TG216 je proto díky svým konstrukčním vlastnostem a provozní nenáročnosti možné používat v bytech (panelových domech), resp. všude tam, kde uživatel nemůže z nejrůznějších příčin rušit své okolí hlukem kompresoru. Samozřejmě, okolí může obtěžovat zápach z barev, resp. ředidel, ale to už není „vinou“ Mini Airbush Kitu 🙂 . Je na uživateli, jaké barvy bude používat. Jak známo, dnes lze pořídit i barvy, které nepáchnou a nejsou zdraví škodlivé. Není bez významu dodat, že vibrační pumpa nevyžaduje žádnou údržbu, údržbu stříkací pistole lze označit za standardní.

  Jednočinná stříkací pistole znamená, že pistolí trvale proudí vzduch (po zapnutí pumpy) a uživatel posunuje páčkou jehlu, která uvolňuje odtok barvy z nádobky; barvu de facto strhává a tryskou rozprašuje proudící vzduch. (U dvojčinné pistole uživatel ovládá jak spouštění barvy, tak procházející vzduch.)

  Dovozce požádal o odbornou recenzi zařízení jednoho z našich modelářů par excellence – Petra Zatřepálka. Několik vět z jeho původního posudku: „Velmi milé, malé a lehké mobilní zařízení pro airbrush. Technický popis dodávaný výrobcem koresponduje s funkčními vlastnostmi zařízení. Vynikající je pravidelnost v dodávání stlačeného vzduchu, což má zásadní význam na kvalitu nástřiku barvou. Překvapivá je minimální hlučnost. S ohledem na minimalizované rozměry (a provozní kapacitu), resp. určení není přístroj vhodný pro déledobé používání (po několika desítkách minut je nutné jej nechat vychladnout). Plastové díly neodolávají některým ředidlům (S6000). A samotná pistole? Ta budí dojem, že se jedná o pistoli Fengda (v o něco horším řemeslném zpracování než u top značek HANSA, IWATA aj.), a která byla upravená na jednočinnou funkci.“

  Mini Airbrush Kit model TG216 zajisté užijí především ti, kteří si chtějí pořídit snadno přenosné stříkací zařízení, s nímž je možné stříkat modely v bytě, na chalupě, na dovolené, na předváděcích akcích, v zájmových kroužcích apod. Nejen z hodnocení profesionála, ale i mých praktických zkušeností vyplývá, že s Mini Airbrush Kit model TG216 lze docílit velmi dobrých výsledků při stříkání modelů. Není však určen k dlouhodobému používání.

Drobná úprava připojení pistole

  Zdálo se mi, že jedinou nevýhodou, kterou jsem při užívání stříkací pistole TG216 zaregistroval, byla absence rychlospojky na hadici. Tuhle věcičku obvykle ohodnotí až ten, kdo si ji instaluje. Mám ji připojenou na jiné, dvojčinné pistoli, kterou požívám ve spojení s kompresorem z lednicového motoru. Při stříkání (modelu aj.) totiž vzniká bezpočet situací, kdy je potřeba pistoli rychle odpojit od tlakové hadice se vzduchem, třeba i bez vypínání pumpy (kompresoru). Např. při míchání či dolití barvy, přenášení sady na jiné místo, čištění atd.

  Koupit si (funkční) rychlospojku není zase až tak velký problém, ovšem problém může nastat se sehnání potřebných redukcí. Tedy upřímně, tohle zboží je snadno dostupné jen ve velkých městech, kde se vyskytují kamenné specializované prodejny, ostatní jsou odkázáni na e-shopy. Ani ve známých modelářských prodejnách nedrží veškerý sortiment tohoto zboží. Jde o to, že občas je potřeba potřebný díl přiměřit či vyzkoušet, jestli pasuje k pistoli apod. Problémem jsou obvykle závity. Vím o čem mluvím.

  Ze zkušenosti vím, že velmi dobrý obchod se širokým sortimentem stříkacích pistolí, vč. příslušenství je v Brně – ZDE. Pražáci mohou nyní jásat, protože v Galerii Butovice se naproti velmi populární kavárně, kde dobroty rozváží vláčky, objevil obchůdek s označením „Airbrush centrum“ s tímto sortimentem – ZDE. Byl jsem tam a odešel jsem spokojený, nejen proto, že jsem si odnesl co jsem potřeboval, ale i s pocitem, že si tam zákazníků váží. Myslím je taky potěšitelné, že zde kromě prodeje a servisu airbrush techniky pořádají i kurzy a poradenství.

  Tak právě zde jsem zakoupil jak rychlospojku, tak i redukci, díky které se mi podařilo náhradně připojil rychlospojku s hadicí k pistoli. Pravda, byla by lepší redukce se dvěma závity – metrickým závitem M7 s nízkým stoupáním pro zašroubování redukce do pistole, a druhým 1/8″, který by se zašrouboval do samčí části rychlospojky. Podobné redukce zde mají, ale s ventilem pro dvojčinné pistole a to není to pravé ořechové.

.

Pár obrázků úpravy vypovídá víc, než další slova.

001-uprava-pistole

Obr. 1 – Jednočinná pistole ze sady TG216 s připojenou rychlospojkou. Prozatím je použita redukce se závitem 1/8″ našroubovaná do horní části rychlospojky (samec) a s původním dílem je spojena krátkou hadičkou

002-uprava-pistole

Obr. 2 – Podobný snímek s rozpojenou rychlospojkou

003-uprava-pistole

Obr. 3 – Mini Aibrush Kit model TG216 s úpravou – napojením rychlospojky

004-uprava-pistole

Obr. 4 – Pistole vložená v původní krabičce, kde jsem trafopájkou upravil (rozšířil) otvor pro rychlospojku. Současně jsem v horní části vytvořil i otvor pro uložení jehly, protože jsem toho názoru, že po vyčištění pistole je lepší skladovat jehlu samostatně, vyjmutou z pistole (nebude docházet k zrezivění apod.)

.

  Kdyby tedy někdo potřeboval koupil airbrush nebo něco k němu, případně potřeboval barvy, anebo jen poradit, doporučuji zajet si do Galerie Butovice v Praze.

Foto hlav

.

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: