Mini Airbrush Kit, model TG216 (a několik úvah úvodem)

Kde jsou ty časy, kdy si český modelář  mohl nechat jenom snít o vlastní miniaturní stříkací pistoli s kompresorem. Po epoše výroby kompresorů metodou „made in doma“ z prázdného hasičáku a ledničkového kompresoru (já) či letování všelijakých mosazných trubiček nahrazujících pistolku (k dokonalosti to dotáhl Houmr – ZDE) dospěl vědeckotechnický pokrok do stavu, kdy se tato nezbytná pomůcka modeláře stala dostupná každému. Doslova a do písmene. Opět díky Číňanovi… Už není třeba kupovat kompresory s nadbytečným výkonem či předražené značkové stříkací pistole.

  Od té doby, co se Čína dostala na čelo kosmického výzkumu, nemám důvod se otírat o jejich produkci čehokoliv, i když zlí jazykové stále tvrdí, že všechno někde okopírovali. Což samozřejmě není pravda, protože dávná historie vypovídá něco jiného. Svět opisoval od Číňanů. No, budiž, něco možná okopírovali, ale nemají v tom prsty „vykořisťující kapitalisté“ z jiných částí světa? Ponechme stranou současnou situaci, do které nás dostaly banky, pojišťovny a všelijaké další investiční společnosti a jim posluhující mocipáni. Podstatné je, že současná Čína vyrábí všechno a hlavně levně a že Číňan z Honk-Kongu ví, jak ošálit i mazaného Kalouska a jeho neurvalé metody okrádání lidu prostého! Jo, a ještě pokud jde o to kopírování nápadů jiných. Copak my modeláři děláme něco jinak (pokud jde o kopírování nápadů jiných)? Nikoliv, děláme totéž! Někdo něco vymyslí, napíše o tom, vyfotí to – a (někteří) ostatní mu to zkopírují (a ještě vydávají za své). Bez ohledu na složitosti autorského práva a copyrightu je ovšem filosofickou otázkou, co je špatně.
  Pravda, Číňanovi se občas něco nepodaří. Nedávno se třeba rozčiloval Martin Pinta (Lokopin) nad jakousi mašinou zv. „Brejle“ v měřítku TT, kterou si tam nechává vyrábět chytrý kapitalista z Evropy pod značkou Kuehn. Říkám Martinovi pořád, že má přejít na nejhezčí měřítko a tím pádem nebude mít s brejlovci problém. V N-ku je totiž nikdo nevyrábí :-).

*    *    *   

  Leč zpátky k tématu. Zadařilo se – bylo by možné stručně oznámit. Zařízení objevené na letošním veletrhu v Norimberku – Mini Airbrush Kit model TG216 – bylo ve velkém nakoupené a dovezené do Česka a nyní je nabízené všem, kdo chtějí mít doma funkční a současně levný prostředek pro stříkání barev, např. na železniční, letecké a jiné modely.
  Přímým dovozcem největšího světového výrobce air-brush pistolí a příslušenství se sídlem v Číně se stala pražská firma Nowatron Elektronik, spol. s r.o., která působí na trhu již od roku 1992. Dvacetileté zkušenosti mj. ze zahraničního obchodu aplikovala nyní i v oblasti prostředků pro airbrush, nebo-li pistolí a příslušenství pro stříkání barev. Tím bezpochyby udělala radost modelářům, kutilům, všem možným řemeslníkům, autolakýrníkům, také umělcům, designérům, či nejrůznějším experimentátorům. Ze škály všech možných uživatelů rozhodně nelze vyloučit dospívající děti mající výtvarné vlohy. Lze mít zato, že dodatečný dárek za vysvědčení v podobě Mini Airbrush Kit model TG216 by jim udělal radost. Ovšem, Mini Airbrush Kit nepochybně přivítají i profesionálové v nejrůznějších provozovnách, mezi nimi třeba nehtová či tetovací studia. Pozor však – vždy je nutné uvážlivě posoudit výkon nabízeného zařízení a potřeby uživatele. 
  Co je ovšem na českém trhu ojedinělé je nabízená cena zmíněného zařízení. Proč? Protože firma Nowatron jako přímý dovozce nabízí tu nejlepší cenu na trhu. A k tomu garanci, že všechny nabízené komponenty, stejně jako náhradní díly, má stále v dostatečném množství skladem. Za stejných podmínek jako dovozce nabízí toto zařízení i firma Honzíkovy vláčky ve svém N-šopíku.
   Mini Airbrush Kit model TG216 je nabízen za neuvěřitelných 1 200 Kč. K dostání je buď prostřednictvím dovozce (ZDE), nebo N-šopíku – ZDE.

Popis zařízení
 
  Kompletní sada Mini Airbrush Kit model TG216 obsahuje
• vzduchovou pumpu („kompresor“) v bezpístovém a bezolejovém provedení,
• jednočinnou stříkací pistoli s tryskou 0,4 mm a nádobkou s horním plněním barvy,
• propojovací vzduchovou hadici a držák pistole,
• napájecí zdroj (DC 12V, proudový odběr <800mA)

  Vibrační vzduchová pumpa je napájená DC 12V s proudovým odběrem menším jak 800mA a udávanou spotřebou 9W. Dokáže vyvinout tlak vzduchu až 1 bar1) a dosahuje výkonu více jak 13 l/min vzduchu. Je postavena na vibračním principu, který je znám např. ze vzduchovacích pump pro akvária (nejedná se tedy o „klasický“ pístový nebo rotační kompresor). Její téměř neočekávanou vlastností však je, že kmitání vzduchu obvyklé u těchto typů vzduchových pump není na stříkací pistoli patrné. Při stříkání dochází k naprosto pravidelnému vypouštění barvy. Velikost pumpy je 123 x 98 s 68 mm, váha 500 g.
  K pumpě je v setu přiložen i napájecí zdroj DC 12V (vybavený standardní vidlicí pro zapojení do zásuvky dle naší normy). Po připojení zdroje k pumpě (prostřednictvím konektoru ve spodní části přístroje) se na horní ploše pumpy rozsvítí symboly na dvoupolohovém spínači. Po stisknutí symbolu „vypínač“ (vlevo) se spustí chod pumpy. Vzduch je nasávám přes otvor s filtrem ve spodní straně pumpy, v boční stěně je výstupní trubička, na kterou se nasazuje hadice. Při běhu pumpy lze opakovaným stisknutím spínače (symbol MODE, vpravo) docílit přepnutí výkonu pumpy – označeno LED se symbolem H (hard – silně), M (medium – středně), L (little – málo). Na boční stěně pumpy je nálitek pro upevnění držáku stříkací pistole.
  Stříkací pistole dodávaná v setu je jednočinná stříkací pistole s gravitačním (horním) systémem plnění barvy. Nádobka bez víčka má kapacitu 2 cm2. Jednočinná pistole znamená, že ovládací páčkou se ovlivňuje pouze množství barvy dodávané do trysky. Pistole je osazená tryskou o průměru 0,4 mm. Tento typ pistole je vhodný pro nanášení barvy na středně velké a větší plochy, není vhodný např. pro vytváření velmi tenkých linek bez maskování (lze dosáhnout linky tloušťky cca 1,5 – 2 mm). Doporučovaná vzdálenost nástřiku je cca 1,6 až 30 mm. Pistole může být použita na pracovní tlak 1 – 3,5 bar (cca 15 – 51 psi) – rozuměj s jiným kompresorem. Délka pistole je 150 mm.
  Hadice k propojení vzduchovací pumpy a pistole je z bílého velmi ohebného plastu a je dlouhá 1500 mm. Nasazuje se na koncovky u obou dílů setu. Není vybavena „rychlospojkou“ (kterou lze pořídit v odborných prodejnách).

Závěr

  Provoz vibrační vzduchové pumpy je prakticky bezhlučný, pumpa jen mírně vrčí. Mini Airbrush Kit model TG216 je proto díky svým konstrukčním vlastnostem a provozní nenáročnosti možné používat v bytech (panelových domech), resp. všude tam, kde uživatel nemůže z nejrůznějších příčin rušit své okolí hlukem kompresoru. Samozřejmě, okolí může obtěžovat zápach z barev, resp. ředidel, ale to už není „vinou“ Mini Airbush Kitu :-). Je na uživateli, jaké barvy bude používat. Jak známo, dnes lze pořídit i barvy, které nepáchnou a nejsou zdraví škodlivé. Ale to není předmětem tohoto sdělení. Není bez významu dodat, že vibrační pumpa nevyžaduje žádnou údržbu, údržbu stříkací pistole lze označit za standardní.

Závěrečná poznámka:
  Dovozce požádal o odbornou recenzi zařízení jednoho z našich modelářů par excellence – Petra Zatřepálka. Jeho posudek začíná slovy: Velmi milé, malé a lehké mobilní zařízení pro airbrush.“ Z jeho posudku dále vyplynulo, že v anglickém návodu jsou dvě podstatné chyby (což eliminuje český překlad návodu). Technický popis dodávaný výrobcem koresponduje s funkčními vlastnostmi zařízení. Vynikající je pravidelnost v dodávání stlačeného vzduchu, což má zásadní význam na kvalitu nástřiku barvou. Překvapivá je minimální hlučnost. S ohledem na minimalizované rozměry (a provozní kapacitu), resp. určení není přístroj vhodný pro déledobé používání (po několika desítkách minut je nutné jej nechat vychladnout). Plastové díly neodolávají některým ředidlům (S6000). Zajímavý poznatek uvádí k vlastní jednočinné pistoli: Samotná pistole budí dojem, že se jedná o pistoli Fengda (tj. o něco horší řemeslné zpracování než u top značek (HANSA, IWATA aj), která byla upravená na jednočinnou funkci. Na druhou stranu z toho vyplývá pravděpodobná možnost upravit si tuto pistoli zpět na dvoučinnou – stačí jen do vzduchového kanálku pod spoušdosadit místo dílu č. 19 jiný díl obsahující tlakový ventil plus pružinu uzavírajcí spoušť pistole.“ V závěru recenzent uvádí: Až na chyby v návodu, chybějící tepelnou pojistku a držák pistole neodolávající ředidlům modelářských barev je tento airbrush komplet v dané cenové relaci ta nej věc, která se dá dnes u nás pořídit, a to nejen vzhledem ke svojí nízké ceně.“

  Podle recenzenta, který tento přístroj vřele doporučuje a sám si jej pořídil, Mini Airbrush Kit model TG216 zajisté užijí také ti, kteří si chtějí pořídit snadno přenosné stříkací zařízení, s nímž je možné stříkat modely na chalupě, na dovolené, na předváděcích akcích, v zájmových kroužcích apod. Z hodnocení profesionála vyplývá, že s Mini Airbrush Kit model TG216 lze docílit velmi dobrých výsledků při stříkání modelů.

Dodatek:

Jako zvláštní doplněk lze v N-šopíku získat tzv. přestavovací sadu, ve které je tryska o průměru 0,3 mm spolu s jehlou a difuzórem, dále čistící štětečky a zcela unikátní čistící nádobku, což ocení zvláště ti, kteří se odváží stříkat v bytě v přítomnosti manželky! Garantuji, že zápach z barvy vás díky této nádobce neprozradí. Rozlitá barva na koberec je ovšem problém, který nejde snadno okecat…

_______________________________________

1)  1 bar je cca  1 at (kp/cm2)), resp. 1 atm, resp. 0,1 MPa, resp. 14,5 psi, resp. 750 Torr – doplněno a opraveno podle metodického doporučení J. Jáchymstála, kterému tímto děkuju 🙂

Foto hlav

 

 

 

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZPRÁVY

komentáře 4

  1. Petr napsal:

    Uz vim co bude k narozeninam :)))

  2. Filip Římský napsal:

    Dobrý den, jsem začínající modelář plastikových modelů a krátce vlastním stříkací pistolku airbrush kit TG216, kdy potřebuji radu, jakou barvu lze použít, jak ji ředit a hlavně jak a čím ji čistit, děkuji.

  3. Ing. Duišan Sedlár napsal:

    Zdravím. Je ešte možnosť kúpiť Mini Airbrush Kit, model TG 216
    Poprosím cenu a možnosť platby a dopravy.
    Srdečná vďaka. Sedlár.

  4. admin napsal:

    Dobrý den, samozřejmě, že po těch letech od vydání článku se všechno změnilo. Už více jak 5 let neexistuje můj N-šopík, kolega už taky dávno tyhle kity neprodává. Silně pochybuju, že byste jej našel v nabídce některých našich a čínských e-shopů apod. Dávno už byly v nabídce ať airbrushových studií nebo e-shopů nahrazeny jinými podobnými přístroji. Stačí si chvilku sednout k počítači a něco na Vás určitě vyskočí. 🙂
    Se získanými zkušenostmi se stříkáním si dovoluji napsat, abyste se orientoval na kvalitnější (dražší) kompresory a pistole, se kterými se Vám bude lépe pracovat. Vývoj v této oblasti šel opravdu výrazně dopředu.
    Zdraví Jan Hlaváček

Vložit komentář

Text komentáře: