Modelářská pouť v Pečkách

Druhý červnový víkend byl ve znamení Modelářské výstavy Pečky 2013. Už na Masaryčce v Praze to vypadalo, že je zde připravený zvláštní vlak, jako to bývalo při Spartakiádách. Ze všech sedadel okolo byly slyšet jen zasvěcené modelářské řeči prokládané odbornými úvahami o letošní povodni. Jen pan průvodčí se divil, kam všichni jedou a proč musí zrovna v sobotu kasírovat tolik poutníků. Kdyby si České dráhy více vážily železničních modelářů, kteří trpělivě připomínají jejich zašlou slávu, mohly odpuštěním jízdného do Peček přispět i k vlastní reklamě.

  Vnouček Honzík si krátil cestu do Peček počítáním Pendolín, které nás míjely nebo předjížděly, stejně jako RegioJetů a LEO-expresů. Člověk by nevěřil, kolik lidí i v sobotu cestuje mezi Ostravou a Prahou, anebo opačně. Anebo že by ty krásné vlaky jezdily jen tak, v rámci konkurenčního boje, ale bez pasažérů? Bývaly doby, kdy na kolejích bylo vidět víc nákladních vlaků plných uhlí nebo zrna. Dneska se těžké náklady vozí po silnicích, a proto se změnily v tankodromy.

  Už jsem byl v Pečkách několikrát, ale tak dlouhou frontu před pokladnou jsem tam ještě nezažil. Bohužel nebyla jediná. Ještě beznadějněji to vypadalo ve frontě na pivo a limo. Prostě přišlo víc lidí, než by si asi přáli i samotní pořadatelé ze SŽM Pečky-jih. Prý ten nával také mohlo ovlivnit rozhodnutí zdejší radnice, která kvůli záplavám zrušila místní pouť. A tak všichni doputovali do místní klubovny modelářů. A věru, bylo zde na co koukat.
  Od modelových měřítek velkých (které prezentovali pánové Vítovský a Šátek), až po měřítko Z (1:220) a dokonce poprvé i T-Gauge (1:450), které ukazoval Vašek Podracký. No, a samozřejmě, mezi těmito „hraničními“ velikostmi bylo k vidění bezpočet kolejišť ve velikostech H0, TT a N, když nepočítáme různé jezdící hračky pro děti.
  Tak či onak (a nebylo to rozhodně špatně) by bylo možné výstavu v Pečkách částečně charakterizovat jako o týden opožděný Dětský den. Drobotiny tam bylo opravdu hodně. Vnouček si chtěl nafotit naprosto všechny mašinky a vagonky a domečky atd., až totálně vybil akumulátor Panasonicu, se kterým já zvládnu na jedno dobití celou dovolenou. 🙂 Ale úkol splnil, protože jsem zadal: „vyfoť co uvidíš“!
  Malá Kája Fučíková prý nejdříve objevila na jednom kolejišti tlačítko, se kterým se ovládal jakýsi zvukový efekt, pak se jí zalíbila živá muzika a jízda motoráčkem, který pendloval na dvoře. Objevila i vláček ze stavebnice Merkur a nejspokojenější byla u kolejiště ROCO, které ovládal klouček jen o málo větší a jenž si ji významně naklonil tím, že ji nechal točit „kolečkem“.

 

  Všechno by bylo ještě lepší, kdyby si lidi, co přijetou na modelářskou pouť v Pečkách z celé republiky (třeba i z Českých Budějovic), mohli na chvilku někde sednout a pokecat o modelařině a o životě. Pár stolků u občerstvovacího punktu bylo žalostně málo a sloužilo pochopitelně znaveným dětem. A jak známo, v Pečkách moc hospod nemají a pokud člověk na nějakou narazí, bývá v sobotu dopoledne zavřená. No, tak se holt budeme muset potkat a pokecat jindy a jinde.

  Tak či onak, třídenní modelářská výstava v Pečkách na ploše 1200 m2 je po několika úspěšných ročnících stále významnější akcí v našem českém modelářském světě a velmi pozitivní je, že organizátoři myslí i na občanskou veřejnost a hlavně děti. Kde jinde než tam lze najít nové modeláře?

Modelářská výstava Pečky 2013

Foto hlav, fulda

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

komentáře 2

  1. Bohouš napsal:

    Aby někdo neobvinil Fuldu, že se vrací do dětských let, jak by mohla napovídat druhá fotografie od začátku… On – coby znalec fyziky – jen dělal protiváhu lokomotivě a mašinfírovi. Důkaz je k dispozici zde: http://img2.rajce.idnes.cz/d0201/8/8275/8275899_8d31a1a13a85669b418c321f99f3567f/images/p15.jpg?ver=2 – to je druhý konec téhož vláčku.

  2. Zlámalík napsal:

    Přišel jsem, viděl jsem, malého modeláře v synkovi získal jsem. Účel tedy splněn! 🙂

Vložit komentář

Text komentáře: