Upřesňující technické informace k Mini Airbrush Kit TG216

Byl jsem upozorněn Pavlem Haertlem, že Mini Airbrush Kit model TG216 jsem nepopsal správně (ZDE), protože to není vibrační vzduchová pumpa, jak uvádím, ale rotační kompresor. Bohužel, tuto informaci jsem od něho původně nedostal. Pravda, mohl jsem udělat to, co jsem udělal nyní, tedy že jsem rozebral a nafotil „předváděcí“ kompresor, který mi laskavě zapůjčila firma Nowatron Elektronik, a porovnat tak tvrzení uváděné v anglickém návodu s realitou. I když netvrdím, že bych byl schopen prověřit zejm. údaje o výkonu zařízení. 

  Po zevrubné prohlídce rozebraného zařízení jsem sice nucen vydat dementi, ale rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že Mini Airbrush Kit model TG216 je „rotační kompresor“. Pokud si ještě pamatuji z průmyslovky, a konečně, není problém si ověřit třeba na Wikipedii, nebo YouTube, co je to rotační kompresor, tak popisované zařízení bych skutečně za rotační kompresor nepovažoval. Rotační kompresor je něco jako turbodmychadlo. Úplně nejlépe je tohle zařízení vidět třeba na všelijakých animacích např. leteckého tryskového motoru.
  Nicméně nechávám na váženém čtenáři, aby si sám udělal úsudek, cože to vlastně je za zařízení ten Mini Airbrush Kit model TG216. Omezím se jen na stručný komentář (u fotografií), které přikládám. Podle mne se opravdu jedná o vibrační vzduchovou pumpu, jejíž membrána je poháněná ojnicí. Její přímočarý pohyb vychází z klikového hřídele, jenž je spolu s protizávažím součástí osy rotoru elektrického motorku na 12V. Je zde užit naprosto stejný princip, jaký známe např. z levných kompresorů užívaných k huštění pneumatik. Samotná vibrační pumpa se skládá ze dvou dílů, ve kterých jsou umístěny sací a výfukový ventil.
  Co je ovšem ještě nutné dodat, to jsou rozdílné údaje o výkonu vibrační vzduchové pumpy TG216, které výrobce uvádí v písemném návodu vs. na štítku na spodní straně pumpy. Na štítku je uvedeno, že pumpa dodává tlak pouhých 18 psi a jen 7 l vzduchu za minutu (což je polovina toho, co je uvedeno v anglickém návodu).
  Tímto jsem snad uvedl vše, co o tomto relativně levném, avšak velmi výkonném zařízení vhodném pro stříkání modelů v tomto okamžiku vím.

 

Foto hlav

Poznámka – z technických důvodů byl tento dodatek k původnímu článku nyní zveřejněn jako samostatný příspěvek.

Rubrika: ZPRÁVY

komentářů 9

  1. Jaroslav Vorlíček napsal:

    Se zájmem jsem sledoval při obou pánů o tom, o jaký kompresor se jedná. Svým způsobem mají pravdu oba. Kompresory jsou převážně buď: pístové, dmychadlové a nebo membránové. Mezi sebou se pak liší způsobem pohonu – rotační, rotační s excentrem a vibrační – stř. elektromagnet.
    V daném případě se jedná o membránový kompresor s excentrickým pohonem pomocí ss. elektromotorku. V případě vibračního kompresoru by zdroj k pohonu musel být střídavý a né stejnosměrný.

  2. Honza napsal:

    Ahoj.
    Chtel jsem se zeptat, jestli se na to da sehnat treba nova membrana? Jestli si spravne pamatuji, tak podobny princip byl i na „vzduchovych motorcich“ pro akvaristy (mozna, ze to jeste je), jen misto motorku s excentrm tam byl elektromagnet. A ta gumova membrana se musela casem vymenit, protoze praskla.
    Diky Honza

  3. hlav napsal:

    Pro Jardu Vorlíčka: Pro svůj argument jsi použil další z mnoha možných dělení kompresorů. Jenže, spor se vede o to, zda tahle vibrační vzduchová pumpa je či není rotační kompresor. Podle mne rozhodně ne. To, že k pohonu je použitý motorek, jehož rotor samozřejmě rotuje, nemá nic společného s principëm turbodmychadla = rotační kompresor. Žádné lopatky a tisíce otáček zde nenajdeš. Pravda, ten vibrační princip pohybu pístu (resp. membrány) pomocí elektromagnetu vrnícího v rytmu stř. napětí je to, v čem jsem v původním textu pochybyl. Nic takového tam není. Proto jsem udělal rozborku a sborku a předložil fotky.

    Omlouvám se Janu Merhautovi, leč odpověď je určena Janu Stichovi, který dotaz poslal: : Dotaz, jestli se dá sehnat nová gumová membrána, adresuj prosím generálnímu dovozci. Z jeho převzatého textu však vyplývá, že disponuje i náhradními díly. Jakými, to nevím. Já rozhodně membrány v Číně nakupovat nebudu. V této cenové kategorii výrobků se zásadně s nějakými opravami nepočítá.
    Zdraví oba Jan Hlaváček

  4. brejsak napsal:

    Chtěl bych se také zapojit do zde probíhající diskuse a ujasnit základní věc. Pokud se zajímáme o samotný kompresor, tak jestli je v něm membrána (a to může být jakákoliv), jedná se tedy o membránový kompresor! Jestli vzduch stlačují nějaké rotující lopatky v tubusu nebo dyzně, je to samozřejmě kompresor rotační! A jestli stlačuje vzduch píst, potom pístový!
    Nezacházejte do detailů o pohonu těchto zařízení, důležité je, co stlačuje vzduch! A podle toho se kompresory od nepaměti dělí! A je jedno, jestli jsou dále nějaké ventily, nebo kanály nebo i něco jiného! Takhle nás to učili a myslím,že to doposud nikdo nezměnil!
    Pokud ano,vynálezcům se omlouvám. brejsak

  5. Honza Jáchymstál napsal:

    Pánové, já Vás tady poslouchám, a nestačím se divit 🙂
    Podle fotografií se jedná o membránový kompresor s pohonem excentrickým mechanismem, tedy nikoliv vibrační. O rotační kompresor se nejedná v žádném případě.
    Pro informaci: rotační kompresory se dělí podle toku vzduchu na radiální (ve většině případů lamelové), kdy stlačovaný vzduch proudí po obvodu rotoru, axiální (viz výše uvedené turbodmychadlo nebo proudový motor), kdy vzduch proudí rovnoběžně s osou rotace, a diametrální, příp. tangenciální, kdy vzduch proudí (laicky řečeno) kombinací obou principů. Každé provedení má různé charakteristiky v parametrech tlak x množství vzduchu.

  6. hlav napsal:

    Další Honza promluvil a dokonce tvrdí, že nás tu poslouchá. Nepij tolik, chlapče. Ale jinak jsem opravdu rád, žes nám v těch kompresorech udělal jasno a ještě navrch jsi vymyslel nový název toho strojku z Číny – „membránový kompresor s pohonem excentrickým mechanismem“. Člověče, tak to by možná nevymysleli ani v Akademii věd. A docela rád bych viděl, jak by ten tvůj název vypadal napsaný tím čínským kaligrafickým písmem. To musí být krása!

    Tak dost legrace. Ještě jeden takový příspěvek o ničem a celou diskusi smažu. Jde zde o to, že se tady budeme camcat, kdo si kde co přečetl o kompresorech? Nebo o to, že se Nowatron El. a taky trošku já staráme, aby měli naši modeláři k dispozici levný a současně vyhovující kompresor na stříkání modelů? Od nynějška budu bedlivě sledovat, jestli pání diskutéři pošlou objednávku…

    Zdraví hlav

  7. Radek Mende napsal:

    No počkej Honzo, nic nezavírej, pokud se nedozvím přesný teminologický název, tak si kompresor nekoupím. Nemohl bych potom spát, natož s ním stříkat :-))). Já bych řekl, že to je vibrotační kompresor. A hlavně že to funguje.
    P.S.
    Musím někdy zajít do Nagana, jsou tam plodné diskuze.

  8. hlav napsal:

    Přijď, příště jsou k projednání víbrátory (dámské). A už jsi změřil délku drátů?

  9. bp napsal:

    Honzo, neprozrazuj tajemstvi Nagana, nebo nas manzelky prestanou poustet na propustky …

Vložit komentář

Text komentáře: