Projekt Leo Express představil v Hyde Parku Leoš Novotný

Jak nevyhledávám sledování všelijakých televizních pořadů, kde někdo něco povídá a moderátor, nebo nějaká Drtinová mu trpělivě skáče do řeči, aby ukojil(a) své vlastní ego, a už vůbec si zakazuju sledovat diskusní pořady, kde je hostem politik, nebo nějaký známý pseudo-demokrat, tentokrát jsem udělal výjimku a shlédnul čtvrteční HydePark. Pravda, sledoval jsem ho pro sichr na té nejmenší obrazovce, co mám doma, leč nejspíš jsem neudělal chybně.

  Zpovídán byl velmi ambiciózní a už asi také značně bohatý mladý muž, který sice ještě podle mého mínění potřebuje aspoň 30 let života, aby mohl seriózně porovnat svůj talent, vzděláním nabyté moudrosti, sny označované za vize s výsledky celoživotního počínání. Pak velice rád uvěřím všemu, co v HydeParku vyprávěl. Jenže toho se nejspíš už nedočkám.
  Když se ale oprostím od faktu, že jsem už starý dědek, který sice má životními zkušenosti, ale zase neumí sedm jazyků, nemá prestižní vzdělání na britské univerzitě, nemůže nakupovat vlakové soupravy za miliardy, tak před Leošem Novotným, majitelem a šéfem společnosti Leo Express, smekám. Opravdu a upřímně. Minimálně za jeho odvahu. A protože už dávno jsem přestal komukoliv cokoliv závidět, tak mu přeju, aby se mu jeho plány aspoň v něčem naplnily. Alibisticky ovšem dodávám, že bych se nerad dočkal novinových titulků oznamujících, že plány se neuskutečnily a černou díru zbylou po nepovedeném projektu že musí opět zaplácnout lid pracující a důchodci. Takových příkladů, kdy „smělým plánům“ tzv. podnikatelů, kterým všichni zobali z ruky, najdeme v naší krátké novodobé historii bezpočet. Jistý Viktor Kožený mne napadá… Ale proboha, touto úvahou ani v nejmenším nesrovnávám Koženého a spol. s panem Novotným. 
  Leoš Novotný v pořadu mj. vysvětlil, že jeho podnikatelský záměr je založen na faktu, že náš cestující čeká na super moderní vlaky šité na míru té které železniční trasy. Chytré. Začínat však v roce nula, ještě k tomu na zelené louce a mít možnost vyzobávat třešinky je jistě výhoda – ve srovnání s národním dopravcem, který v tomto významném detailu nemůže konkurovat, právě proto, že má za sebou přes sto let historie a všechno co s tím souvisí. Ale budiž.

  Moderní soupravy švýcarské firmy Stadler Rail Group, nesoucí ve světě označení FLIRT (a jenž se už také prodávají coby modely v nejkrásnějším měřítku N), jsou zajisté moderní a kvalitní vozidla. Podle zveřejněných informací – např. ZDE – jsou vozové skříně vyrobené z hliníkových profilovaných nosníků a plechů. Jsou tedy lehké a mají tím pádem řadu dalších výhod, vč. prvků pasivní bezpečnosti. Jak uvádí zdroj, cit.: „Lehká stavba skříní v kombinaci se čtyřmi hnacími dvojkolími jednotky zajišťuje optimální trakční a adhezní vlastnosti.“ Výška podlahy většiny jednotek devadesátimetrového vlaku Leo Express nad kolejemi je 600 mm, jen nad podvozky typu Jacobs (instalovanými mezi vozy), je výška 850 mm. Nízkopodlažní souprava umožňuje snadný nástup a výstup cestujících. „Každá jednotka má čtyři hnací dvojkolí, což soupravě zajišťuje optimální trakční a adhezní vlastnosti.“
  Jednotky Leo Express jsou postaveny na max. dovolenou rychlost na českých tratích, tj. na 160 km/hod. Maximální rychlost je asi o 30 km/hod. vyšší. Pohání ji asynchronní trakční motory; elektrická výzbroj souprav pro trasu Praha – Ostrava je postavena pro napájecí systém 3 kV DC. Bylo by možné „opisovat“ další technické parametry, ale jeví se mi to v této stručné informaci jako nadbytečné.

  Za podstatnější považuji sdělení Leoše Novotného, že pět souprav Leo Expressu začne jezdit z Prahy až do Bohumína už v prosinci letošního roku. Pak je naplánováno nasazení vlaků této nové firmy na trase z metropole do Českých Budějovic (to se to bude Krušinskému s Kubíkem jezdit do Prahy na burzy!!!), dalšími dálkovými trasami by měly být směry na Brno, Ústí i jinam.
  Opravdu si lze přát, aby na železničních tratích v Česku se změnilo k lepšímu všechno. Ale železnice podle mne není jen super-sedačka v novém super-vlaku ze Švýcarska. Je nutné si přiznat (a hlavně si uvědomit), že švýcarské železnice nejsou jen pěkné moderní soupravy, ale komplex všeho, co souvisí s touto dopravou. Fandím panu Novotnému v myšlence, aby se značná část přepravy lidí v republice tam a zpátky přesunula do vlaků, protože silnice už (dávno) praskají ve švech. Ale současně si právě na základě svých zkušeností ze Švýcarska říkám, pročpak se u nás zatím nenašel nikdo, kdo by nahnal na koleje kamiony? Ale to už v pořadu nezaznělo, protože Leo Express bude vozit lidi, kteří na to budou mít. To je jasné!

Ilustrační foto – internet

 

Rubrika: VARIO, ZPRÁVY

komentářů 6

  1. Jaroslav Vorlíček napsal:

    Plně souhlasím s autorem, cituji „že švýcarské železnice nejsou jen pěkné moderní soupravy, ale komplex všeho, co souvisí s touto dopravou.“
    Pro mne byl takto šok, když v dobách zkušebních jízd PENDOLINA do Brna za 300,-Kč jsem tímto moderním a hlavně čistým vlakem odjížděl ze zaplivaného Holešovického nádraží a pak se na něj zase vracel. Proč také někdo nepodniká s důstojným nádražím ala Švýcarsko?
    K nakousnutému článku o pohonu: Bylo by asi vhodné sehnat fundovaný vysvětlující komentář k pohonu vlaku LEO EXPRESS. Jestliže je vlak poháněný asynchronními motory – teda motory na střídavý proud, ale trať je 3kV DC – je zřejmě vybaven frekvenčními měniči, nebo elektromotor-generátory, či i nějak jinak?
    A na závěr si lze jen přát, aby „sběratelé kovů = zloději“ náhodou neodšroubovali pár patek na kolejích, protože při této jízdní rychlosti by to asi s vagony v poli jen tak neskončilo…

  2. vvitty napsal:

    Soupravy jsou pochopitelne vybavene tranzistorovymi trakcnimi menici.

  3. hlav napsal:

    … a proč pochopitelně, Viktore?

  4. vvitty napsal:

    Polovodicove menice maji celou radu vyhod, takze se uz dnes v kolejovych vozidlech jine systemy naleznou jen vyjimecne. Daji se dobre regulovat, maji male ztraty ($$$), dobrou spolehlivost a minimalni udrzbu – nemaji zadne mechanicke prvky, atd…
    I ve stridavych lokomotivach se dnes proto pouziva system trakcni transformator – usmernovac – polovodicovy menic – asynchronni trakcni motor.
    Stoji za to zminit, ze firmy schopne vyrabet diody a polovodicove spinace pro tyto aplikace muze spocitat na prstech (my to treba neumime) i mene sikovny drevorubec, a jednou z nich je stale CKD.

  5. hlav napsal:

    „Elektrická výzbroj jednotky pro napájecí systém 3 kV DC je na bázi vodou chlazených IGBT trakčních měničů a asynchronních trakčních motorů. Vlakový řídicí systém je typu SELECTRON se sběrnicí bus s příslušným diagnostickým systémem.“ Citace viz http://www.le.cz/cms/25-naše-vlaky.html

  6. admin napsal:

    IGBT je bipolární tranzistor s izolovaným hradlem (anglicky Insulated Gate Bipolar Transistor IGBT). Je to druh tranzistoru, který je zkonstruován pro velký rozsah spínaných výkonů (od zlomků W až po desítky MW) a vysokou pulzní frekvenci. IGBT je integrovaná kombinace unipolární a bipolární součástky. Čip tranzistoru má hradlo izolované tenkou oxidovou vrstvou stejně, jako výkonový MOSFET. Na kolektorové straně je vytvořen PN přechod, který injektuje minoritní nosiče do kanálu, když je IGBT sepnut. To výrazně snižuje úbytek napětí a tím i ztrátový výkon v sepnutém stavu.
    ZDROJ: Wikipedie, otevřené encyklopedie – http://cs.wikipedia.org/wiki/IGBT

Vložit komentář

Text komentáře: