Když dva dělají totéž, není to totéž

Parné, téměř už letní odpoledne vyžadovalo svlažit organismus. Jak jinak, než Staropramenem (mám raději Krušovice, ale už zase slyším ty diskusní rady některých, co sice pivo nepijí vůbec, ale vědí, které je nejlepší). Při čtvrteční Modelářské besedě se sešla stará parta (jen jeden školník chyběl), což samo o sobě dávalo tušit, že se bude méně špiónovat a více pracovat a bavit. Kromě jiného se potvrdilo, že když dva dělají totéž, není to totéž…

 

  Hned v úvodu bylo konstatováno, že Číňan se v posledních týdnech nějak nesnaží pomoci našemu strádajícímu hospodářství, svévolně prodlužuje dodací lhůty objednaných výrobků dosti nekvalitní hodnoty, resp. nedodává vůbec nic, což bylo jednomyslně odsouzeno. Slabší jedinci se uchylovali k radám pro Kalouska, že je potřeba Číňanovi vyhlásit válku! Já se zdržel hlasování, protože válku jsem už dávno vyhlásil Kalouskovi. Ale ono mu nejspíš brzo sklapne, až auditoři EU přijdou na to, kdo je tady vlastně žába na prameni při tom čerpání fondů.
  Číňan se pohoršil, na eBay to funguje jinak. Tam se dá koupit taky všechno a za pár dní je zboží pod střechou. Zrovna mám na cestě jednoho Sergeje za cenu odpovídající večeři pro dva u Polrajcha. Jen aby ta mašina jezdila. To se z obrázku nepozná. Člověk ale musí být furt ve střehu. Tady se sice přenáší miliony v krabících, ale jinde ve světě se krade nějak slušněji, po kapkách. Nedávno mi volala paní z kartového centra, že mi nějaký zlý mafián chtěl vyčmoudit z mé kreditní karty částku ve výši 1 libry. No, nakupoval jsem v Anglii od Bachmanna spřáhla, ale to bylo víc jak za libru. Přesto mi bdělá ochrana mé banky kartu zablokovala a vystavila novou. A začal několika denní cirkus se zaregistrováním nové karty na PayPal atd. Můžu ale spolu s Werichem a Sovákem tvrdit, že mám uspořenou libru.
  Univerzální měřič modelové rychlosti, jenž získal přezdívku „tacho“ (k dostání ZDE), který prý má ten základní „nedostatek“, že v podstatě nepotřebnou reálnou rychlost neměří v m/sec., ale v km/hod., dostal nový software ver. 1B. Ten umožňuje nastavení automatizovaného režimu. Moje poznámka o základním „nedostatku“ měřiče se váže ke dvěma pikantnostem života. Nejapná diskuse o metrech či kilometrech jednak odradila několik potenciálních zákazníků, kteří volali, že jsou rozviklaní v záměru koupit si tento jinak nedostupný přístroj, když ten pán si myslím, že by bylo lepší měřit tak, a ne onak. Ještě pikantnější ovšem je osud, který potkal samotného kritizátora, který si nakonec „tacho“objednal, ovšem v neexistují verzi „s rourou“. O „tacho“, stejně jako o další komponenty DIGI-CZ, začíná být zájem mezi lidmi, kteří věří výrobě „czech-made“.
  Úplnou bombou včerejší Modelářské besedy ovšem bylo seznámení se přítomných s přístrojem vyzbrojujícím oči nebývale opticky silnými skly. Mnohokrát zvětšující duo čoček, se kterými by snad bylo možné spravovat přerušené nervy v tkáních, lze na nosiči podobném brýlím šoupat tam i sem podle šířky očí uživatele. Dále je lze vyklopit vzhůru a tím pádem koukat na svět normálně. Pak tam jsou ještě dva reflektory s vysoce svítivými LED. No, a to všechno za 1 dolar na eBay! Pánové se nemohli přes ty čočky vykoukat na detaily kolem sebe. Nevýhodou této pomůcky je jen jedna drobnost: Na pozorovaný předmět se musí koukat hodně zblízka. To ovšem znamená, že např. při pozorování průběhu pájení by si mohl modelář vypálit chlupy v nose.

Foto hlav

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

komentáře 4

  1. milan ferdián napsal:

    Důrazné upozornění pro ty co nenosí zatím dioptrické brýle. Tato pomůcka je skvělá, ale nesmí se s častějším používaním přehánět, protože vás klidně můžu přivítat v budoucnu v klubu.

  2. Jaroslav Vorlíček napsal:

    Prezentovaná „bomba“ je opravdu velice potřebnou pomůckou, zvláště pro důchodce najme při modelové velikosti „Z“. Sám používám „hodinářskou“ lupu vsazovanou do prohlubně oka. Mám asi málo svíravé oko, takže často mi lupa vypadne v tu nejnevhodnější chvíli. Mám dotaz, nebudou tyto „brýle-lupa“ součástí nabídky N-šopíku, a pokud né, na jaké adrese eBay se prezentované brýle nabízejí ? Já sám jsem našel dokonce tyto brýle v cenách i přes 100,-€. Ale hlavně u všech nabídek je obligátní připomínka: Nicht verfügbar für Versand nach Czech Republic – Není k dispozici pro přepravu do České republiky. A to se týká jak nabídek z BRD, ale i z UK tak také China – Hong Kong. Díky za případnou informaci.

  3. hlav napsal:

    Však už jsem říkal, že když dva dělají totéž, není to totéž! Nepočítám s tím, že bych do N-šopíku zařazoval předměty, které jsou běžně dostupné a extrémně levné. Nevylučuji však, že tento nápad po mém zveřejnění napadne minimálně dva další provozvatele modelářských e-shopů. Podle mne stačí si otevřít eBay, zadat „Glasses type watch repair“ a vypadne cca dvacet nabídek v ceně od dolaru po dolarů několik. Žádná však není za dolarů sto. V Hong Kongu sice mírně podražili, ale asi s těmi lupami pošlou i tu babu z obrázku… hlav

  4. David Jůza napsal:

    Na toto téma doporučuji pročíst příspěvky Pavla Jelínka zde: http://ipmsnymburk.com/forum/viewtema.php?ID_tema=33744&page=0&idp=0&idc=2&show_html=
    Pochopíte, proč jsou některé brýle a jiná „skla“ tak drahé, a taky že ne všechny drahé jsou dobré.

    Z Jelínkova textu jsem pro orientaci vytáhl jsem pár vět, cit.:
    „…K ceně tehdy i dnes musím podotknout, že se jedná o kvalitní optický výrobek (ZEISS), jen si porovnejte, kolik stojí kvalitní brýle na čtení, když je nebudete kupovat v supermarketu. Když si budete kupovat předsádkovou čočku k objektivu pro focení makra, bude Vás stát okolo 500,- Kč, ale je to vlastně lupa – jediná čočka. Když budete chtít kvalitní, nezkreslené fotografie, budete si muset koupit APO předsádku za cca 3 tisíce Kč. Rozdíl je totiž jediný – ZÁSADNÍ!
    ….Optika lupových brýlí je vlastně princip Galileova dalekohledu, tudíž zvětšuje pozorovaný obraz, subjektivně ho přibližuje, přičemž umožňuje periferní vidění, tedy „věci okolo pozorovaného předmětu“. Tato optická soustava je složena z několika čoček, většinou je konstruovaná na obvyklou pracovní vzdálenost 350 – 450 mm, takže pokud potřebujete detail, pozorujete předmět přes brýle na stejnou vzdálenost, na kterou modelaříte, pokud kouknete mimo okulár, vidíte v běžné velikosti. Oko tedy zůstává zaostřené na stejnou vzdálenost a méně se i po několika hodinách práce unaví, na rozdíl od dioptrických brýli…
    …S mnohaletou praxí v používání tohoto výrobku smutně konstatuji, že na trhu dnes neexistuje srovnatelný výrobek s parametry brýlí Zeiss. U uvedených výrobků lze konstatovat, že určité parametry přinášejí lepší zobrazení proti běžnému lidskému vidění, ale rozhodně neposkytují tu míru zvětšení detailů, která je žádoucí a kdy je ochoten modelář investovat více peněz.
    Osobně mohu říct, že toto zjištění mi přineslo značné zklamání, a že pokud bych neměl brýle ZEISS, jiné bych si nekoupil. Cena neodpovídá parametrům.“

Vložit komentář

Text komentáře: