O testování „tacho“ a pálenky, což narušovali hokejisté

Včerejší prezentace našeho nového rychloměru (DIGI-CZ 017) v restauraci Nagano nevyzněla tak výrazně, jako vítězství hokejistů nad Lotyši, což bylo oslavováno daleko více. Já i Jindra Fučík jsme to smutně okomentovali shodně v místnosti, kam chodí jen chlapi. Kritická slova přítomných cenzorů se kupodivu netýkala ani tak měrných jednotek, ve kterých jsou změřené hodnoty prezentovány, jako spíš možnosti další automatizace přístroje. A to se ukazuje jako racionální.

Pro přítomné byl připraven test spočívající v přiblížení se odhadu modelové rychlosti, pochopitelně v km/hod. Jak se dalo očekávat, velké znalosti a dovednosti předvedli někteří zástupci sekce polo-gigantického měřítka (TT). Úkol zněl: Potáhni přes měřicí hradla model vagonu upoutaný na niti tak, aby ses co nejvíce přiblížil modelové rychlosti 30 km/hod. V měřítku N byl nejlepší výsledek 29,6 km/hod., ale protože jsem ho docílil já, a stejně by to bylo považováno za podvod, odhodlaně jsem oznámil, že to byla náhoda!

Kolegovi TT-čkařovi, kterému se naše (nejhezčí) modely zdají příliš prťavé, jsme měřící geret nastavili do jeho měřítka, aby se nemohl vymlouvat. Bylo však patrné, že to má v oku. Jednak věděl, jak se tahá za nit, že to není jako když se pytlačí se silonovým vlascem pstruzi. Ale hlavně, jakmile si před měřicím tunelem párkrát vyzkoušel potáhnout vagonek, hned věděl jak na to. Napoprvé se mu podařilo projet rychlostí 26,87 km/hod. a při všech dalších měřeních měl slušné výsledky. Opravdu předvedl velmi zdařilé výkony! Jak ho to měření očividně začalo bavit, tak tahal a tahal za nit a cvrnkal zkušební vagonek zpátky do výchozí polohy, až si zapomínal svlažovat hrdlo. Testování měřiče skončilo ve chvíli, kdy jsme Lotyšům konečně dali vyrovnávací gól. V tom okamžiku se další testér asi leknul, cuknul a přetrhl nit.

No, tak jsem celou tu pracně donesenou a sestavenou prezentaci sbalil do ruksaku a začali jsme testovat vzorky pálenky, která se objevila na stole. Byla stejně dobrá, jako Univerzální měřič modelové rychlosti, který už je pro vážné zájemce nabízen v N-šopíku – ZDE.

 

Foto hlav

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: