Na zážitkové výstavě v Drážďanech

Již 8. ročník zážitkové výstavy „Svět modelové železnice“ přilákal do Drážďan řadu návštěvníků z Německa i nedalekého Česka, protože do hlavního saského města to je od nás coby kamenem dohodil. Organizátoři z Klubu železničních modelářů „Theodor Kunz“ z Pirny připravili v několika halách drážďanského výstaviště v termínu od 17. do 19. února 2012 ukázku mnoha modelových kolejišť. Na výstavě nabízely modelářské doplňky mnozí prodejci. Byli jsme u toho.

  Jak uvádějí organizátoři, začátky této modelářské tradice spadají do roku 2005. Tehdy se hodně skromně prezentovali modeláři z Pirny v roce 2005 pouze ve foyer drážďanského výstaviště. Rok od roku byla výstava zajímavější a rozsáhlejší. V loňském roce zde zaregistrovali již 14 000 návštěvníků.
  Výstava  byla instalovaná na ploše cca 8000 metrů. K vidění bylo asi 30 modelových kolejišť a bylo zde možné nakoupit u více jak 40 profesionálních prodejců. Pokud jde o kolejiště, byla zde zastoupena všechna měřítka – od Z až po IIm. Kromě německých modelářů přijeli i kolegové z Rakouska a Nizozemí. Oproti loňsku zde převládaly kolejiště v modelovém měřítku 1 : 160 (N). A to nás překvapilo. Naopak nejméně zboží v tomto měřítku nabízeli prodejci.
  Za rarity bylo možné považovat modelovou železnici kompletně postavenou ze dřeva, modelovou železnice v láhvi, anebo praktické kolejiště v kufru. Úsměv vzbuzovaly diorámy zabudované do staré televize nebo nádražní lampy.
  V expozici bylo patrné, že pořadatelé přikládají značný význam získávání nových mladých příznivců. Kromě velkého hříště pro nejmladší zde měly děti možnost vyzkoušet si svoji zručnost v rukodělném koutku, nebo v rámci akce Junior College Europa (JCE), kterou organizovala sdružení saských železničních modelářů (Sächsische Modellbahner-Vereinigung).
  Na výstavě nebylo možné přehlédnout skutečné parní modely v akci. Na kolejích o rozchodu 5″, tj. 127 mm, instalovaných v hale 3, se prohánělo několik vlaků vedených parními lokomotivami nejrůznějších typů. A na nich, coby fírové, většinou pánové zralého věku. Na sedátcích vagonků děti. Bylo se na co koukat.
  Zážitkovou výstavu v Drážďanech je užitečné navštívit.

Obrazová příloha

Dlužno dodat, že z mnoha pořízených snímků jsem vybral většinou jen ty, které zachycují N-ková koleště. V první sérii je ukázano jednoznačně nejkrásnější modulové kolejiště na výstavě… Objektiv však zachytil i některé další zajímavé pohledy. Tentokrát jsem se snažil zadokumentovat tvůrčí práci při ztvárnění krajiny či nejrůznějších zákoutí na modelových kolejištích.

Foto hlav

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: