Veletrh hraček v Norimberku – 2012 (3)

Poslední část fotoseriálu ze Spielwarenmesse 2012 budu věnovat několika postřehům z produkce firem, které se věnují elektrotechnice a nejrůznějším doplňkům modelových kolejišť, jenž svítí, blikají či se hýbou díky důvtipu svých tvůrců a pochopitelně elektrickému proudu. Bylo cítit, že firmy věnující se digitalizaci nejspíš pokročily o další kus cesty dopředu, ale nebudu dělat machra, tomuto tématu vůbec nerozumím. Zmíním se též několika drobnými poznámkami o modelářském nářadí, kterému ovšem pochopitelně není v Norimberku věnovaná zvláštní pozornost. 

BeliBeco

  Firma vystavující pod značkou BeliBeco nabízela přemíru všelijakých osvětlovacích zařízení (sloupů, parkových lamp aj.) ve všech modelových měřítcích. Jak je patrné z druhého snímku, k osvětlení maličkých koulí používají LED, jejichž světlo je vedeno  světlovody probíhajícími stožárem.  Ve stánku byly k vidění také panely s nejrůznějšími průměry vodičů v mnoha barvách a další elektroinstalační komponenty, které se bohužel nedají běžně sehnat v našich „specializovaných“ obchodech. Také mne zaujala nabídka nejrůznějších plastových převodových kol, které jsem použil ke stavbě převodů pro točnu, aniž bych tušil, kdo je vyrábí.

Brelec a LEDbaron

  Stále častěji inzerující firma LEDbaron měla na veletrhu jen jediný plakát visící na maličkém stánku firmy Brelec. Kdo shání nějaké speciální svítící diody či tenké vodiče, měl by si adresu firmy LEDbaron poznamenat. Kdo se zabývá osvětlením vagonů, měl by prostudovat produkty firmy Brelec. Doporučuji všimnout si jejich metody pro dokonalejší „rozsvícení“ světlovodů, které používají např. k nasvětlení vnitřku vagonů. Desítky maličkých dírek vytvářejí plošky pro odraz a rozptýlení světla. Zdá se mi to lepší, než jsem aplikoval sám – ZDE.

Viessmann – Kibri

  Firmy Viessmann a Kibri vystavovaly ve společném stánku. Nejspíš k sobě obchodně patří. Nevím to ovšem přesně. Modely domečků a mostů od Kibri mám velmi rád, také jejich modely vozidel či bagrů jsou dokonalé. Firmu Viessmann jsem měl dosud spojenou s všelijakými elektrickými efekty na kolejišti. Firmy spojily síly a vznikají tak velmi zajímavé modely, které u nás dovede napodobit jen Pavel Tvrz :-). Budu mu muset detailně popsat kašnu s imitací vodotrysků.

Sommerfeldt

  Firma Sommerfeld se prezentovala bezpočtem modelů sloupů pro trakční vedení a pantografů na lokomotivy. Úplně mi vzali motivaci k pokračování s výrobou sloupů z leptů, které nabízím v N-šopíku – ZDE :-).

ESU

  ESU je mezi modeláři pojem v produkci komponentů pro digitalizaci železničních modelů a kolejišť. Co přivezli na veletrh nového jsem nevypátral…

Star Tec Products

  Každoročně je na stánku Star Tec Products k vidění velký sortiment pájecí techniky. Některé z pájecích per nebo pájecích stanic se dají koupit i v našich specializovaných obchodech. Obdivuhodný je podle mne design výrobků korespondující s potřebnou ergonometrií, a také nápaditost řešení pájecí techniky pro specifické potřeby.

Nářadí

  Pokud jde o nářadí, bylo je nutné hledat v několika výstavních halách. Tento sortiment rozhodně v Norimberku nepatří k prioritám. Firma Proxxon, jejíž produkty jsou u nás velmi dobře známé, prezentovala celý svůj sortiment.
  Ve stánku Shesto bylo k vidění velké množství „vercajku“, mezi ním i to, které u nás známe pod značkou Model Craft. Docela mne zaujaly maličké svěráky, které bylo možné si osahat. Na rozdíl od jiných obdobných svěráků (bohužel i značkových, vč. Proxxon) neměly žádnou vůli na šroubu ani na „paknách“. Objevil jsem zde i patinovací fixy, které sice už delší čas nabízí americká Micro-Mark, ale odmítá je posílat letecky do Evropy.
  Srdce mi zaplesalo, když jsem v jedné hale uviděl gigantickou tabuli s nápisem Tamiya. V mém povědomí je to značka pro naprosto dokonalé japonské nářadí a spotřební materiály. Uvnitř obrovského stánku jsem našel všechno možné, jen ne nářadí.
  A konečně – bez označení a nejspíš náhodou jsem objevil stánek, ve kterém byly prezentovány metody bezstínové fotografie. Moc užitečná věc pro nás, co fotí modely.

*   *   *   *   *  

A to je tečka za letošním Spielwarenmesse v Norimberku. Nehodlám zde dělat nějaké sáhodlouhé závěry a analýzy. K tomu jsou jistě erudovanější skuteční obchodníci a specializovaní novináři. Docela se zájmem ale budu sledovat, v čem bude jejich hodnocení jiné než moje. Jak už jsem naznačil, pro mne je možnost účastnit se veletrhu poučná a příjemná. 

Foto hlav

 

 

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: