Veletrh hraček v Norimberku – 2012 (2)

Ve druhém pokračování své fotoreportáže z veletrhu v Norimberku se budu věnovat firmám, které vyrábějí předměty a materiály důležité pro tvorbu kolejiště. U těchto firem obvykle bývá na co koukat, protože jak nejlépe představit svoji produkci než na příkladech…

 

Faller

  Na expozici firmy Faller jsem se těšil, protože jsem zde chtěl nastudovat jejich car-systém. Autíčka tam na jejich panelech sice jezdila, ale stejně jako jindy firma nenechala do své kuchyně nahlédnout. Údajná patentová ochrana přední nápravy modelů autíček asi láká konkurenci, takže se právě tyto detaily na stánku firmy neukazují. Panely s modely domečků a stromečků v obou základních měřítcích (H0 a N) byly velmi pěkné.

Vollmer

  Výrobky Vollmer nepatří k nejlevnějším. Jsou ovšem dokonalé a je jich dost na výběr.

Heki

  Již dříve jsem byl poučen, že materiály pro imitaci trávy a rostlin od firmy Heki patří k nejlepším. Tak jsem si je nakoupil. Jelikož je ale firma balí do velkých sáčků, mám jich nesyslováno na tři životy. Na velkém diorámatu jsem studoval detaily, které lze z produktů Heki vymodelovat.

Busch

  Také firma Busch je pojem v oblasti tvorby krajiny a nejrůznějších kolejových doplňků. Jestliže T-gauge se předváděly na hodně šikmé ploše, u Buschů měli kolejiště pověšené rovnou na kolmé zdi jako obrázek – a světe div se, na kolejišti jezdil vláček. Jak tam drží jsem nezkoumal. V tomto stánku mívají pěkně vymodelovaný důl.

Noch

  Ve skutečnosti konkurenti, na veletrhu sousedé. Vedle stánku Busch sídlila firma Noch. Žlutě zářící design stánku Noch nelze přehlédnout. Hodně pěkné jsou jejich mosty a také mrňavé figurky. V tomto stánku se opět objevily výrobky japonské firmy Kato a také další japonské firmy Rokuhan, která vyrábí komponenty pro měřítko Z. Nejspíš spolu kamarádí…

Preiser

  Bezpočet „panáčků a panenek“ ve všech měřítcích ukazovala firma věnující se figurkám. Ve svém oboru patří ke špičce. Od důkladné prohlídky maličkých modelů mne ovšem odpoutávaly tři sexy děvy s velkým poprsím, které tam pózovaly zřejmě dvornímu designérovi, jenž předváděl, jak se vytvářejí předlohy pro modely. Když jsem tam byl já, zrovna si tvaroval na jedné figurce kyprý zadek…

Liliput

  Ještě jednou se vracím ke stánku firmy Liliput. Podle mne tam měli jedno z nejhezčích a nejpropracovanějších kolejišť v měřítku N ve stylu švýcarské horské železnice. K vidění sice bylo již loni, ale je zajímavé tím, že má vlastně dvě strany – přední a zadní. A každý modelově ztvárněný detail je perfektní. Smrčky sice vypadaly jako štětky na mytí flašek (tenhle typ stromečků přímo nesnáším, protože příroda je o hodně nápaditější…), ale jinak hodně inspirativní.

Hack

  Nemohu zapomenout na stánek firmy Hack, nabízející konstrukčně velmi propracované mosty ve všech základních měřítcích. Jsou krásné, i když na naše poměry dost drahé.

Pokračování příště…

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: