Pošli příspěvek 'Resistance Soldering – pár poznámek k odporovému pájení' známému

Pošli kopii příspěvku 'Resistance Soldering – pár poznámek k odporovému pájení' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: DÍLNA, Zpracování, ZPRÁVY

komentáře 4

  1. Jirka napsal:

    Perfektní článek! Odkaz na video – mosaz a 250W http://www.youtube.com/watch?v=UYEc8Gfp-js

  2. Honza Jáchymstál napsal:

    Myslím, že vhodným zdrojem pro tento způsob pájení by byl třícívkový transduktor, kdy jedna cívka by byla napájena regulovaným stejnosměrným zdrojem (známá FZ1 by pro tyto účely bohatě stačila), takže by změnou magnetického sycení jádra docházelo ke změnám napětí na sekundáru. Jen by to musel někdo spočítat. Já už to dávno zapoměl :-(. Ale dalo by se to pořídit velmi levně.

  3. Jaroslav Vorlíček napsal:

    Díky pane kolego Jirko, za to video je to perfektní doplněk k danému článku. Díky.
    Milý Honzo Jáchymstále, Vaše připomínka o „třícívkovém transduktoru“ je velmi správná a vrátila mne do mého ranného mládí, k práci ve výzkumném ústavu kde mým šéfem byl právě pán, který za tento princip dostal tehdejší vyznamenání „Laureát státní ceny…“. Jedná se o tak zvanou „přesytku“ – tehdejšího předchůdce tyristorů pro regulaci střídavého napětí. Myslím si, že tyto naše technické vzpomínky mnohým součastníkům již nic neříkají, ale v použití máte plně pravdu, ale asi ani já bych to také už nedokázal spočítat, i když jsem s přesytkama dělal i regulaci 10000A pro galvanickou linku. Princip spočívá v tom, že pomocí ss napětí v třetí cívce se posouvá – jinak symetrická – gausova křivka k jedné straně a tím se snižuje účinnost napěťového přenosu – transformace se stává měkčí a projevuje se jako proudový zdroj – prostě přesycený transformátor. Lze použít i sériové řazení s jedním – proudovým vynutím – jako tlumuvka a druhým vinutím se ss napětím opět přesycuje. Je to dobrá připomínka dávných časů.

  4. Jozef Kiss napsal:

    Ano, tú trojcievkovú potvoru si pamätám, ja som sa pokúšal s tým robiť „farebnú hudbu“ ale bez väčšieho úspechu…Ale mám taký iný nápad: Obyčajný PC zdroj dáva 5V a 30-50A. Stačilo by tento napäťový zdroj premeniť na regulovateľný prúdový – samozrejme s bezstratovou reguláciou. Zatiaľ netuším ako, ale veď od toho sme modelári aby sme to vymysleli…. nápady?
    J.

Vložit komentář

Text komentáře: