Pošli příspěvek 'Úvaha o záměně klasických žároviček za LED' známému

Pošli kopii příspěvku 'Úvaha o záměně klasických žároviček za LED' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: Elektronika, TECHNIKA

komentářů 7

  1. vvitty napsal:

    Článek (a zejména obrázky) jistě daly autorovi dost práce, bohužel je nutno konstatovat, že ani jedno z nich nebude fungovat. Pokud tedy stavitel dodrží běžně dodržované konvence pro používání elektrotechnických značek.
    Laicky řečeno, každá dioda (tedy i LED) vede proud ve směru šipky (a ta čárka znamená, že z toho směru proud neprojde). Pokud tedy zapojíme dvě diody proti sobě (jako ve schématu 2a), nebude obvodem téci žádný proud.
    Pokud bude Unap kladné (tj. + připojené na horní svorku) a bude tam plných 12 V, je dost možné že dojde i k proražení LED.
    Obdobné platí i pro další schémata.
    U zapojení dle obr. 6b je vhodné upozornit na jeho vliv na životnost zapojených LED. Díky výrobním tolerancím nebude proud všemi prvky stejný, jak by mohlo vypadat na první pohled, ale jedna z diod bude namáhána výrazně více než ostatní. Bude díky tomu více svítit a při velkém rozdílu může i odejít (i když ne hned). A to uvažuji diody STEJNÉ barvy.
    Zapojení dle obr. 6c má spoustu výhod, ale pro analogový provoz i jednu velkou nevýhodu – potřebuje poměrně velké napětí (dané součtem napětí všech LED v sérii), aby se rozvítilo.
    Blikání při PWM modulaci se dá snadno odstranit vhodně voleným kondenzátorem.
    Zejména první chybka by mohla laiky – kterým je předpokládám článek určen – dost zaskočit a zmást.

  2. Martin (LokoPin) napsal:

    Měl bych pár výhrad:
    1. Obrázek 6a je tam dvakrát? Omylem? Nebo jsem nepochopil důvod. To je ovšem prkotina. (Opraveno – pozn. red. – byla to chyba redaktora)
    2. Zapojení dle obr. 6b, 7b je chybné. Větší rozptyl napětí na LED v propustném směru způsobí, že LEDky svítí různým svitem, některé i vůbec. A platí i další poznámky o paralelním zapojení LED.
    3. Zapojení dle obr. 6a, 6b, 7a, 7b (LED paralelně) pro napájení nedoporučuji pro zvýšenou spotřebu a větší výkonovou ztrátu na předřadném odporu. Při osvětlení jediného vagonu třeba 8mi LEDkami, je pak spotřeba vagonu stejná, jako má lokomotiva. Toto zapojení je tedy použitelné snad jen pro analog a se stabilizátorem, kde chceme LED rozsvítit i při malém napájecím napětí. Pro digitál je to zcela nesmyslné.
    Shrnuto… pokud je to jen trochu možné, vždy se LED zapojují do série (viz 6c)!!!
    Zdraví Martin (LokoPin)

  3. Martin (LokoPin) napsal:

    Všechny LED obráceně? To je fór. Asi to bude slepota starobní, že jsem si nevšiml tak hrubé chyby. Prostě jsem vůbec nepředpokládal, že by odborník něco takového nakreslil. Nebo že by nějaká nová norma? Další jízlivosti si odpustím. Na podstatu mých poznámek to ovšem vliv nemá.

  4. bohouš napsal:

    K obrázkům 6b a 7b – nelze tvrdit, že jsou chybné, ale rozhodně bych nedoporučoval jejich použití. Vzorce jsou v pořádku. Problém je v tom, že proud tekoucí odporem se rozdělí mezi paralelně zapojené LED. Již bylo zmíněno, že každá dioda může mít jiné napětí v propustném směru – je to dané technologiíí výroby a materiálem. A samořejmě, podle Ohmova zákona (spíš bych uvažoval pana Kirchhofa) nebude proud diodami stejný. S odřenýma ušima bych si snad troufl použít toto zapojení jen pokud jsou diody absloutně stejné (výrobce, barva, typ) a také z jedné výrobní šarže (což při kusovém nákupu nemáme možnost zjistit). Ale i tak tam určité riziko zůstává …

  5. bohouš napsal:

    Pokud zvažujete sériové zapojení více diod, může se hodit zapojení uvedené v článku Ing. Schwarze Stabilizovaný zdroj proudu pro sériové zapojení LED – viz http://bfizx.sweb.cz/DOC/TI1_P2.doc. Jedná se o stabilizovaný proudový zdroj velmi jednoduché, ale spolehlivé koncepce – hodí se, pokud např. používáme proměnné napětí (typicky analog…)

  6. Petr napsal:

    Tak to mě zatím nenapadlo zkusit vyměnit klasické žárovky u vláčků za LED diody, asi by mi vadilo blikání a nestabilní světlo.

  7. Zdeněk Slabý napsal:

    Výměna led z žárovečky je opravdu super. Musí se tam také přidat kondenzátor, to proto že např. při velikosti N je problém doteku kolejí a někdy vagónky /osvětlení/ bliká. Kondenzátor tyto problémy řeší super. Zdeněk Slabý

Vložit komentář

Text komentáře: