Léto přeruší výměnná setkání modelářů, ale mašinky nejsou všechno

Poslední výměnné setkání železničních modelářů v Praze (11. 6. 2011) hodnotím jako jedno z nejlepších v letošním roce. Ne proto, že na můj stánek dnes vyšlo exkluzivní místečko hned vedle vchodu, ale kvůli skutečnému setkání a popovídání si se zajímavými lidmi, kteří přišli. Přestože jsem tam byl hlavně kvůli nabídce svých a dalších výrobků, získal jsem při diskusi s kamarády a přáteli řadu zajímavých poznatků. A to je pro mne důležitější jak pár vydělaných korun…

  Existuje jedno přísloví o utrženém vagonu. Takto si připadám já na „burze“. V průběhu uplynulého roku jsem zatím ani jednou neměl stejné místo, na což si bohužel stěžují především návštěvníci. Na druhou stranu, na různých místech jsem se tím pádem poznal s řadou jiných prodejců. Dnes jsem ale (nevím proč) získal místo doslova exkluzivní, hned vedle vchodu, a tak jsem také mohl slyšet, že všichni ostatní prodejci přicházejí a hlásí nikoliv své jméno, ale číslo svého stolu. Mají tedy asi „svoje“ místečko vysloužené. No, když nebude hůře, o nic vlastně nejde… Jeden moudrý člověk mi na toto téma řekl, že kdo chce, tak si Honzíkovy vláčky najde… To jen na vysvětlení těm, kteří si myslí, že před nimi kličkuju kvůli nesplněným slibům :-)…
  Na každé „burze“ mne něco překvapí. Dneska to byl zájem o 125 mm vysoký osvětlovací stožár, který mám v nabídce N-šopíku a který dosud nikterak moc na odbyt nešel. Dlužno ovšem dodat, že si ho dnes kupovali především páni TT-čkaři. Začínám věřit slovům šířeným na adresu nás, N-kařů. Některými obchodníky jsme totiž považováni za zákazníky, kteří všem ostatním (měřítkům) závidí, ale když je jim něco nabídnuto na stříbrném podnose, ohrnou nos, anebo mají hluboko do kapsy. Nejspíš to bude pravda, protože pár plíšků vyrobených čistě pro N-kaře už se mi také začíná v šuplíku hromadit a nikoho nezajímají. Profi-obchodník by asi řekl, že to byl špatný obchodní odhad, já vím, že to je jinak. Chce to asi čas… Horší jak to mi ovšem po dnešku vrtá v hlavě odsudek na adresu mých vyleptaných mostů (velkého i malého) právě od dvou zákazníků (N-kařů). Prý jsou pro N-kové kolejiště moc velké. Jenže, tento názor jsem uslyšel až po sdělení ceny, takže nesouhlasím. Naopak mne velmi potěšilo konstatování Lukáše Košťála (DK-MODEL), že lept obloukového mostu je velmi pěkný. A pan Košťál zajisté ví o leptech hodně.
  Doprodal jsem některé nářadí nakoupené v USA a jak už jsem na jiném místě sdělil, s dovozem ze zámoří končím, protože nebudu podporovat manýry Kalouska a spol., kteří si myslí, že sežrali celosvětový rozum. Dvouměsíční čekání na balíček s několika modelářskými nástroji a nehorázné poplatky za jejich propuštění (úmyslně neříkám proclení, protože rozhodnutí o clu jsem ještě nedostal) mne vyučilo. Ostatně, éra těchto mocipánů nejspíš končí po podrazu, který vymysleli během dneška v souvislosti s avizovanou pondělní stávkou. Strach z vůle normálních lidí je nejspíš dohnal na okraj propasti. Vypadá to, že pro obranu svých koryt jsou ochotní poslat do ulic i tanky :-).
  Petr Zatřepálek mi poskytl cenné informace k mému nepovedenému barvení jednoho nového modelu, který jsem měl připravený jako překvapení pro tuto „burzu“. Překvapen jsem ale zůstal sám, když se mi v předvečer setkání podařilo maskovací páskou sloupat barvu z prototypu trafostanice. Ano, vrátil jsem se k trafostanici (v N-ku), kterou jsem tentokrát pojal jako stavebnici z leptu. Sestavení prototypu se povedlo podle plánů, takže výkres i leptání jsou dobré, ale to barevní… Je to pořád onen známý problém s barvením mosazných či alpakových plechů, což jsem stále ještě nezvládl. Už jsem o tom na stránkách Honzíkových vláčků psal. Petr doporučuje po dokonalém očištění sestaveného leptu model stříknout přípravkem Mr. Metal Primer (Günze), pak teprve vrstvit základ a barevné odstíny. No jo, když se to umí, je to brnkačka… Já musím nyní z trafačky zbytky barvy smýt a zkusím to ještě jednou.
  Velký zájem byl o novinku, kterou je telefonní budka (N) z dílny Miniatur, a to mne fakt těší. Tento unikátní model z přesně definovaného období naší historie nikdo jiný nenabízí. Pro některé tradiční prodejce je možná překvapením, že si pro budku musí chodit ke mně, a nikoliv k Jirkovi Šafářovi. Ale tak už to chodí, že občas se mění tradice :-). Říká se neříkej hop, dokud nepřeskočíš, ale na četné dotazy TT-čkařů si dovolím vyslovit vizi, že i pro ně se budka připravuje do výroby (opět firmou Miniatur). Ostatně, tato firma má v nabídce fůru jiných skvělých výrobků, které lze najít i v N-šopíku.
  Jelikož jsem mezi drobné výrobce doplňků pro modelové železnice vkročil nikoliv s cílem zbohatnout, ale vyplnit „díru“ v nabídce zboží pro N-kaře (jejich faktická reakce viz výše) a také naplnit své nápady v praxi, nemám problémy se slovem konkurence. Naprosto mne tedy nechávají chladným jisté teorie o všemocné roli trhu, protože ty stejně nefungují :-). A tak velmi rád přináším informace o tom, co se povedlo „konkurenci“ – v mém případě kamarádům. Za všechny snad jen jeden příklad – stavebnice buldozeru Stalinec S-100 a Tatra  147 Dc-5 (v N-ku) z dílny pánů Štěpničků. Nechci předjímat názor skutečných odborníků, ale mně se tyhle resinové modely doplněné lepty moc líbí. A tak jsem si je hned koupil. Doufám, že se s pány domluvím o prodeji jejich výrobků v N-šopíku.
  Jak jsem měl loni strach, co si počnu s tisícovkou LED SMD Bi-color barvy červené a žluté, začínám pomalu vidět dno šuplíku. Nabídka na prodej těchto mrňousů i s připájenými vodiči se stala zajímavá, a tak se po diodách podle všeho do podzimu jen zapráší. Nerad dělám stejné chyby dvakrát, takže další nákup tohoto zboží z Asie již nebude. Rád přenechám tuhle „obchodní aktivitu“ jiným. Těší mne, že je zájem o LED SMD 0402 všech barev s napájenými vodiči. Vlastně je ani nestačíme vyrábět. Z limitované série táborových ohňů už zbývají jen tři.
  Ještě jednou se chci omluvit zákazníkům, kteří u mne mají již delší čas objednané lékařské nářadí a nemohou se ho dočkat. Ačkoliv to jednu chvíli vypadalo tak, že možnost dodávek nástrojů z produkce firmy MEDIN skončila, nakonec jsme se s vedením společnosti dohodli o pokračování mé role „překupníka“ jejich výrobků. Nicméně, provedli jsme redukci podle zkušeností se zájmem modelářů. Současný problém s nedodáním některých pinzet a nůžek firma vysvětluje tím, že zrovna tyto předměty nejsou v současnosti vyrobené (na skladě). Mělo by tak být do prázdnin.
  Do 10. září je zatím hodně daleko. Čekají nás prázdniny. N-šopík bude přes léto fungovat nepřetržitě, samozřejmě s tím, že nějaký čas budu na dovolené s vnoučkem. Vám všem, co se vracíte na tuto webovou stránku, přeju hezké léto. Přivítám odborné příspěvky pro web Honzíkovy vláčky, fotky a reportáže z mašinkářsky zajímavých míst, stejně jako názory a kritiku.

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

komentáře 2

  1. dedo napsal:

    Vážený pane Hlaváčku,
    chci vám takto veřejně poděkovat za vaše stránky a za vše, co pro N-kaře děláte. Moc rád si tu čtu a na vaše nové články se vždy těším… I vážné věci umíte podat tak, že se prostě musím smát… a to je fajn! Hodně radosti na dovolené s vnoučkem přeje dedo.

  2. hlav napsal:

    Upřímně děkuju za Vaše slova. Potěšila mne. Hlav.

Vložit komentář

Text komentáře: