„Plány kolejišť“ si zaslouží Zababův řád I. stupně

Před několika měsíci avizoval Milan Ferdián vydání publikace „Plány kolejišť. Dva dny před vánocemi mi knihu poslal vydavatel. Na 130 stranách celkově pěkně vyrobené knihy je k vidění bezpočet skic modelových kolejišť různých velikostí pro různá modelová měřítka, která autor vytvořil podle skutečných stanic naší železniční sítě ČSD/ČD. Všechny návrhy kolejišť jsou ručně kresleny. Skici jsou doplněny schématy s uvedením rozměrů a všelijakých užitečných poznámek.

  Jaká by to ale byla kniha, kdyby se v ní nedalo číst? Jednotlivá technická řešení (jejich strčné popisy) jsou doplněna čtivými texty, na kterých se podílelo několika spoluautorů. Přestože mají především popisný charakter, je to zábavné čtení. Čtenář, když se zasní, projíždí na modelu reálnou krajinou, dokonce v různých ročních období. Jednou má kolem sebe louky a les, jindy tovární komíny, řeky i hory. Realitu doplňují hezké fotografie z prostředí českých železničních tratí. 
  Jirka Sládek v úvodu knihy přirovnal jejího autora k černokněžníku Zababovi, kterého pro pohádkový svět dětí již před mnoha lety vymyslel Pavel Nauman. Dlužno dodat, že ne každá země má svoji vlastní pohádku o železničním černokněžníkovi, nehledě na to, že Zababovovo „království železnic“ má vlastně v Česku hned několikero pokračování. A jen tak na okraj – vždyť právě zmenšený svět vláčků je přesně to, co dělá z dospělých chlapů děti; což sice ženské nedovedou pochopit, ale dobře jim tak. Proto na rozdíl od nás stárnou!
  Trošku oponuji Sládkovi jen v tom, že na rozdíl od kouzelníka Zababy je Milan Ferdián o dost šikovnější, protože nestaví mašinky, které neprojedou obloukem (pro železniční nevzdělance, jako jsem já, „zatáčkou“), ale moduly, kterými projedou všechny mašinky. No všechny, vlastně jen ty, které se smějí po zababovských modulech projíždět; třeba takové Honzovo M. „ICE-čko“ aj. vlaky se po zababovských modulech jen tak jednoduše nesvezou, ale to je jiná kapitola, která v knize pochopitelně absentuje :-). Ani tam nepatří.
  Každopádně – Milan Ferdián tím, že „dal na papír“ návrhy modelových kolejišť, do kterých zakomponoval skutečné stanice vyskytující se v železniční síti ČSD/ČD vytvořil úžasnou pracovní pomůcku pro ty, kteří se chystají svoje (první, nebo i další) modelové kolejiště vybudovat. Patřím k nim. Za to si zaslouží poděkování a měl by za to dostat i metál s názvem „Zababův řád I. stupně“. Jenže ten bohužel ještě neexistuje… 
  Tak zatím Milanovi aspoň blahopřeju a současně děkuju.

(viz také ZDE)

Rubrika: VARIO

Vložit komentář

Text komentáře: