Blesková návštěva veletrhu PRAGODENT

Letos již 18. mezinárodní veletrh dentální techniky, nástrojů a služeb PRAGODENT probíhá od čtvrtku do soboty (7. – 9. 10. 2010) v Průmyslovém paláci Výstaviště v Praze. Nejsem v tomto oboru kovaný, takže nedokážu odborně přesně komentovat tuto velmi zajímavou prezentaci, leč podle tiskové zprávy projevily o veletrh  zájem všechny rozhodující firmy v oboru. Zatímco v Kongresovém centru Praha proběhnou konference Pražské dentální dny a Expodent, tak se na holešovickém výstavišti objeví celá vystavovatelská špička.

  Mezi zubaři a zubními laboranty jsem obcházel stánky i já a tiše jsem záviděl, co všechno dnes mají tito profíci k dispozici. Možná, že kdo chodí k zubaři častěji, je v obraze, ještě více budou vědět ti, kteří mají zubařky nebo zubní laborantky doma. Většina lidí ale asi při návštěvě zubní ordinace nemá chuť ani náladu koukat kolem a už vůbec se jim nechce bavit se o nástrojích, kterými se jim pan doktor šťourá v puse, resp. co jim plácá mezi zuby za hmotu, aby si pořídil obtisk chrupu na vytvoření korunky… A to je chyba! Pak musí chodit na zubařské veletrhy.
  I bez jakékoliv znalosti oboru bylo na co koukat. Všude byly vystavovány všelijaké nástroje, přístroje a materiály, které kdyby jen v jednom procentu nabízely naše modelářské prodejny a e-shopy, bylo by nám modelářům hej. Mám na mysli všelijaké pinzety, skalpely, nůžky, exkavátory, tlačítka, škrabky, lopatky, zrcátka a další modelovací nástroje, ale také vrtáčky, frézky a jiné točivé nástroje, které nejsou v našich modelářských prodejnách nabízené prakticky vůbec. Pravda, sem tam někde se nějaká pinzeta, nůžky či skalpely občas objeví, ale se znalostí věci mohu posoudit, že to jsou věci nakoupené většinou od asijských aj. zahraničních výrobců nekvalitních (ale drahých) chirurgických či stomatologických nástrojů. A přitom naše akciová společnost Medin, pokračovat n. p. Chirana Nové Město na Moravě, kde jsem kdysi coby nástrojař piloval zápustky na kování dílů pro tyto nástroje, patří k evropské, neřkuli světové špičce. Jen se to možná mezi modeláři neví a proto není známý ani jejich e-shop a třeba i to, že mají svoji prodejnu i v Praze – viz www.medin.cz.
  Stánek Medin, a. s. jsem proto navštívil jako první. Neodolal jsem a koupil si tam exkavátor s pracovními ploškami pouhých 0,8 a 1,0 mm. Bude se mi hodit na čištění odlitků či pájených dílů v obtížně dostupných místech. V této souvislosti považuji za účelné poznamenat, že sympatické na současných veletrzích je to, že jsou většinou pojímány jako prodejní a vystavovatelé se předhánějí, co mohou přímo na veletrhu návštěvníkům nabídnout. A to mne fakt baví!
  Další moje zastávka byla u svitavské firmy FLAVA, s. r. o., která patří k naší jedničce mezi dodavateli dentální techniky, materiálů a služeb. S panem ředitelem Petrem Svatošem jsme se dohodli, že připravíme přehled vhodných formovacích a odlévacích hmot, které by se mohli hodit modelářům. Nezpochybnitelnou výhodou dentálních hmot je jejich rychlé zatuhnutí a prakticky neměnný tvar a minimální smrštitelnost po vytvrdnutí. Samozřejmostí je dobrá obrobitelnost. Možná že jejich výrobci ani netuší, že se s nimi dají dokonale modelovat nejenom umělé zuby :-).
  U stánku Fénix Dental, s. r. o., jsem byl doslova přikován k zemi, když jsem přehlížel stovky (nebo tisíce?) všelijakých rotačních frézovacích, vrtacích, brousících a leštících nástrojů (a nejen rotačních). Nejsou to jistě levné věci a není třeba mít v modelářské dílně všechny sady všech tvrdostí pracovních ploch nástrojů; stačil by jistě jen jeden kousek od každé série :-(. Mé zevlování neušlo pozornosti hodného dealera této firmy, který po vysvětlení proč tak okouním mi vysypal ze dna své pracovní brašny několik použitých frézek se slovy „tohle zubaři vyhazují“. A tak si tak říkám, jestli to není škoda?
  Nepřehlédl jsem ani další ze základních témat oborového členění veletrhu, kterým byla prevence, hygiena a bezpečnost práce. A tak jsem u jednoho stánku koupil vnoučkovi moc pěkný zubní kartáček pro děti a nechal jsem si doporučit zaručeně nejlepší zubní pastu. Honzík je veden k tomu, aby si čistil zoubky každý den ráno a večer, a mám dojem, když je u nás, že si to užívá; jakoby mu snad ta zubní pasta chutnala. A to mne přivádí na myšlenku, že nechápu, proč ještě nikdo nevymyslel zubní pastu pro dědky s příchutí slivovice!
  Jestli mne ještě něco zaujalo na veletrhu PRAGODENT, tak rozhodně fantastický design a dokonalá ergonometrie dentálních nástrojů a dalších zařízení. Ať už po tvarové, tak i barevné stránce. Nevím, jestli to je proto, abychom se v zubařském křesle co nejméně báli, nebo snad proto, že uběhlo dalších deset let už 21. století – a svět jde dál. Možné je v tom obojí…

 

Ilustrační foto převzato z www.medin.cz

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: