Pošli příspěvek 'Sádru bych v modelařině nezatracoval' známému

Pošli kopii příspěvku 'Sádru bych v modelařině nezatracoval' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: DÍLNA, Materiál, Zpracování

komentářů 5

  1. Ondra napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné udělat místo silikonové formy formu ze sádry a tu z ní pak udělat odlitek také ze sádry. Děkuji

  2. hlav napsal:

    Dobrý den, samozřejmě, že to jde. Ostatně, byly doby, kdy se to ani jinak nedělalo, protože nebyly odlévací silikony atd. Základem je, že se musí sádrová forma nechat dokonale vyschnout (i několik dní) a musí se separovat, aby se nespojila s odlitkem. K tomu jsou určeny všelijaké separátory (používal se šelak, vodní sklo aj., dnes jsou na to spreje). Pak lze s velkou určitostí předpokládat, že se odlitek „neslepí“ s formou. A další věc: Bude záležet na složitosti masteru, přinejmenším se forma musí dělat dvoudílná, ale někdy i vícedílná. Na rozdíl od silikonové formy, ze které lze „vydolovat“ i velmi složitý odlitek.
    Hlav

  3. Verča napsal:

    Když odléváte sádru do sádry jako separátor můžete použít i vazelínu – funguje dobře – odlejvala jsem s ní trilobity 🙂

  4. Petr napsal:

    Zdravím, prosím o radu, chtěl bych si vyrobit ze sádry imitace betonových panelů, nenapadá mne ale, jak udělat takové ty bublinky a důlky na povrchu. Lehce rozmístit na dno formy pár kamínků a pak zalít sádrou a nakonec vydrolit ven? Nebo posypat solí a tu vymýt ven po zatvrdnutí? Chtěl bych to jako imitaci povrchu letiště ….

  5. hlav napsal:

    Hezký problém 🙂 . Až na povrchu odlitku bublinky nebudete chtít, tak jich tam budete mít plno. To je zákon schválnosti. Ovšem, jak je „programově“ vyrobit, to nevím. Rozhodně si nemyslím, že by to šlo se solí, jak uvádíte, protože ta se začne rozpouštět hned po styku s vodou (která je pochopitelně v namíchané sádře) a nic z ní nezbyde. Sůl ale působí jako zpomalovač tuhnutí (v zimě jsme tak odlévali stopy obuvi ve sněhu). Neuvedl jste měřítko, ve kterém modelujete, takže nevím jak velké „bublinky“ potřebujete. Písek nasypaný na dno formy by možná fungoval, ale protože jednotlivá zrníčka mají velmi nepravidelný tvar, asi by byl problém s jejich vydrolením. Napadají mne tedy jen skleněné mikro-kuličky nasypané na dno formy, ale i ty když budou zalité sádrou půjdou hodně špatně ze svých lůžek. Možná bych to zkusil tak, že bych odlitý panel odformoval ještě před tím, než odlitek dokonale vytvrdne a potřebná „poškození“ panelu udělal nějakým nástrojem: důlčíkem, škrabkou atd. Taky bych asi na panelech vyrobil pár prasklin (škrábnutím do povrchu), ale pokaždé na jiném místě, ty pak při konečné úpravě natřel tmavou „asfaltovou“ barvou. Chce to chvilku experimentovat a určitě nějaké řešení nejdete. Sádra je vděčný materiál. hlav.

Vložit komentář

Text komentáře: