Evakuace Višňové

Těžko uvěřitelnou informaci od Luďka Aschenbrennera z Vísky – Višňové ve Frýdlantském výběžku mi před několika minutami volal Zdeněk Valter. Starostka obce Višňová rozhodla o peventivní evakuaci všech lidí z teritoria obce Višňová. Rozhodla tak na základě velmi zhoršených klimatických podmínek v oblasti. Údajně hrozí další záplavy z dešťů. Toto opatření ve svých důsledcích znamená, že je přerušena záchrana poničených objektů a majetku obyvatel, jakož i čistění od povodně z konce minulého týdne. Každý kdo by chtěl jet pomoci s likvidací povodně nechť nejdříve volá na mobil Luďka Aschenbrennera  – 602 647 272 -, protože jen ten ví nejlépe, kdy se bude moci do Vísky vrátit. Celá oblast je uzavřená a hlídají ji ozbrojené složky. Luděk a jeho rodina jsou v bezpečí u příbuzných v Liberci.

Dodatek – 12.10 hod.

  Jsme v pořádku u rodičů, dnešní evakuace všech lidí z Višňové a Vísky je preventivní opatření, protože na řece nad námi se vytvořila velká „bobří hráz“ z polámaných kmenů a větví, která zadržuje vodu. Protože nahoře v horách zase prší, je určité nebezpečí další záplavové vlny,“ vysvětlil mi před chvíli v telefonu Luděk Aschenbrenner. Práce na likvidaci povodně z konce minulého týdne bylo proto nutné přerušit. Nikdo neví na jak dlouho. Na rozbití „bobří hráze“ již údajně nastoupili pyrotechnici. „Nechápu, proč už je tam někdo neposlal dříve,“ zlobí se Aschenbrenner.
  „Prosím Tě, hlavně napiš na web, že strašně moc děkujeme všem kamarádům, přátelům i bezejmenným lidem za finanční i fyzickou pomoc, kterou nám poslali a poskytují. Moc si toho ceníme. Ani jsem netušil, kolik lidí nás zná. Pro mne je to ten pravý motiv a současně závazek, že musím pokračovat dál!“ řekl mi s pevným odhodláním Luděk. Hned nato spustil záplavu slov plných plánů a rozhodnutí do budoucna. Je bezpochyby, že zájem všech modelářů a dalších lidí, kteří poznali jeho výrobní schopnosti a program, ale také kteří sledují jeho osud, jej doslova a do písmene právě v těchto těžkých dobách drží nad vodou.
  „Jakmile se dostaneme k internetu, tak syn Martin ti pošle nějaké fotky. Já budu rád, když každý, kdo nám sem chce přijet pomoct, nejdříve zavolá na můj telefon – 602 647 272. Dobrovolníků je zatím dost a jejich pomoc musím trošku koordinovat,“ přeje se Luděk. 
  Až Luděk Aschenbrenner pošle další aktuální zprávy o vývoje situace na Frýdlantsku, zveřejním je zde. Sledujte proto prosím naše skromné zpravodajství.

Hlav, 14. 8. 2010

 

____________________

Také další kamarádi modeláři se sanží pomoci. RC Magazin před dvěma dny (12. 8. 2010) přinesl fotoreportáž z Vísky a oznámil založení sbírky na záchranu ALS Racing ZDE.

____________________

 

Dodatek – 22:10 hod.

Evakuace skončila. Luděk Aschenbrenner je se svou rodinou zpátky doma. Sitauce ale není růžová. „Stále nám tady prší a vody v řece přebývá,“ řekl mi do telefonu krátce po 22 hodině Luděk. „Jsme ale doma! Vynášíme další věci do patra a na půdu, je to děs, nevím kde co mám,“ líčí aktuální situaci kamarád. „Volali mi lidi, taky Viktor Pohořelý, že chtějí přijet pomoct, ale teď to fakt nemá cenu, protože nikdo neví, jestli nebudeme muset znovu evakuovat,“ zoufá si Luděk. „Syn ti pošle pár fotek, zprovoznili jsme jeho počítač, ale možná to půjde pomalu.“ Domlouvám se s Martinem, kam mi má soubory poslat. Všechno zlé je k něčemu dobré, snažím se znovu navázat hovor s Luďkem… „To máš pravdu, odpoledne jsem si u našich aspoň trošku zdřímnul,“ přiznává Luděk. Dost těžko si člověk nezúčastněný na místě dovede představit vyčerpání, kterému jsou vystavení lidé v zatopené oblasti. Držím palce, ať to ve zdraví přežijí.

hlav

___________________________

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: