Česko je železniční ráj

Tak nazval svoji velmi zdařilou stať redaktor iDNES a fanda železnice Jakub Vrána. Článek vyšel dnes, 16. 12. 2023 – ZDE. V předvánočním čase tento doslova encyklopedicky pojatý projekt lehce brnká na city ve smyslu v Česku je přece krásně. A je to pravda. Však se stačí podívat z okna (některých) vlaků. Autor tak parafrázuje tvrzení o tom, že nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně. 🙂 

Kuba Vrána vybral do svého předvánočního článku několik lokálkových tratí, které z různých příčin považuje za nejkrásnější české železniční tratě. Vím, že ani jeden z popisů představovaných tratí neobsahuje jediné vymyšlené či nepravdivé tvrzení, protože všechna ta krásná místa Kuba osobě projel a zadokumentoval. Ostatně, mnohé z nich si může čtenář iDnes projet také a to v seriálu „Na co zírá mašinfíra“ZDE.

Žádné dlouhé čtení čtenáře nečeká, ani dokumentujícími obrázky stať nepřekypuje. Naopak. Kuba, jakožto zkušený redaktor, je totiž Mistr zkratky, což známe z jeho dalších seriálů, např. „Zaniklé tratě“ZDE -, nebo „Muzea vonící párou“ZDE, ve kterých na krátkém formátu dovede sdělit fůru faktografických a zajímavých informací.

Takže, podívejte se, kde hledat nejkrásnější tratě u nás. Děkujeme Kubo.

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/nejkrasnejsi-trate-ceska-zeleznice.A231123_130247_po-cesku_vrja#space-a

Ilustrační foto „Železniční přejezd na trati 194 u zastávky Ovesná“ Jakub Vrána, iDNES.cz

.

 

Rubrika: FOTOGALERIE, VARIO, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: