Pošli příspěvek 'Truhla s pokladem' známému

Pošli kopii příspěvku 'Truhla s pokladem' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

komentářů 6

  1. Joer napsal:

    Nechcem vŕtať do článku, ale vodiče hrúbky 0,28mm sa mi zdajú dosť hrubé, nie? Bežne kupujem 0,14mm a to sú tak zhruba ako napr. na servách. Naposledy som kúpil čierna, červená hrúbky 0,04 mm v Žiline a zdá sa mi že sú také ako na dekoderoch Zimo. Nie je to preklep, chyba náhodou?

  2. admin napsal:

    Není to překlep. Já v článku hovořím o průměru cit. vodiče, který je 0,27 mm – měřeno mikrometrem. Tzv. „dekodérový vodič“, který je osazovaný na většině dekodérů, a které jsem také svého času prodával v N-šopíku, má průměr 0,52 mm (je zajímavé, že některé tyto vodiče podle barvy izolace mají průměry plus/minus setinu až dvě). Zatímco vy uvádíte obvyklý údaj výrobců či prodejců, tj. průřez vodiče, který se navíc uvádí v mm2 (jak kdy). Myslím si tedy, že prostý údaj průměru je každému daleko více pochopitelný (protože jde snadno změřit), jak nevím proč uváděný průřez (ten se může jen spočítat z průměru). Ostatně, nepsal bych to, kdybych neměl možnost oba vodiče položit vedle sebe a porovnat je. Pouhým okem je patrný rozdíl. To je vše. Hlaváček

  3. Bohouš napsal:

    Buďme rádi, že u nás máme mm nebo mm². Podle průměru se vodiče prodávají nejčastěji v radioamatérských prodejnách (zejména holé nebo lakované na cívky a transformátory). Podle průřezu pak v elektroinstalačních potřebách. Doposud však vždy v našich končinách průměr nebo průřez platil pro vodič (měď apod.) BEZ IZOLACE.
    Proto ten údaj prodejce kokologgos v diskutované položce vypadá poněkud divně – v podstatě dehonestuje vlastnosti zboží. Na první pohled si každý řekne, že to není nijak zvláštní drát a je poměrně drahý. Údaj o průřezu je sice správně, ale kdo by to přepočítával, že?
    Pokud by někdo kupoval vodiče z Číny (např. já už několikrát), může se setkat se zvláštním údajem – AWG. Je to údaj o velikosti vodiče (mluví o průměru) podle amerických zvyklostí. Celý civilizovaný svět používá metrické míry, jen anglosaská část zkostnatěle trvá na palcích, librách a mílích. Americe nestačí ani ty anglické a tak vodiče měří podle American Wire Gauge – AWG. Nejtlustší drát má 4 až 6 nul, pak počet nul klesá až k jedné a pak číslo stoupá od jednotky až ke 40 (i výše). Čím vyšší číslo, tím tenčí drát. Setkal jsem se se dvěma výklady. Jeden říká, že číslo udává počet průchodů drátů tažným zařízením při výrobě. Podle druhého výkladu se jedná o počet vodičů, které se vejdou do definovaného otvoru. V každém případě je to hezký opruz. Blíže v https://www.masinky.info/2011/08/napajeci-vodice/.

    A pokud si někdo někdy bude chtít dokoupit k šupleře a mikrometru i měrku na AWG, je zde: Wire Thickness Measuring 2 Sides Round Wire Thickness Measurer Tester Ruler Gauge Diameter Tool Hand Tools
    https://banggood.app.link/HIPIkRVeseb
    No, nekup to …

  4. Jindra napsal:

    Z elektrikářského pohledu je to jasné – máme jedno číslo, jaký proud lze přenést kabelem o průřezu 1mm². Pak stačí přenásobit číslo daným průřezem a je to.
    Američani s jejich AWG to mají mnohem zábavnější. Oni měří kabel i s tím vzduchem, který je mezi vodičema v lanku. Takže třeba pro telefonní kabel 28AWG mají v tabulkách 3 vodivosti, podle toho, jestli je v něm 5, 7 nebo 11 chlupů. Je to prostě pohoda – vezmeš kabel, rozholíš ho a počítáš chlupy.

    Ale třeba dekorační dráty na vázání kytek se u nás také prodávají na vnější průměr včetně izolace.

  5. Bohouš napsal:

    Na AliExpressu jsem objevil další zajímavost v měření vodičů: OD 0.8mm. Znamená to „outside diameter“, tedy vnější průměr (i s izolací).
    https://a.aliexpress.com/_v1fFNf

  6. jan napsal:

    Musim rict, ze me obchod take zaujal. Shanel jsem regulator napeti a zaujalo mne, ze si muzete koupit sestaveny nebo jednotlive soucasti prijdou v krabicce s navodem, jak to sestavit sam. Cumel jsem na jako vejr a koupil.

Vložit komentář

Text komentáře: