Pošli příspěvek 'Honzíkovo kolejiště (38) – elektrifikace domečků' známému

Pošli kopii příspěvku 'Honzíkovo kolejiště (38) – elektrifikace domečků' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: DIGI-CZ, Honzíkovo kolejiště, STAVBY, TECHNIKA, ZPRÁVY

komentáře 4

  1. Bohouš napsal:

    Mám tři drobné poznámky:
    1) … žárovky snad už nikdo nepoužívá … Jeden profesor Ješita nás přesvědčoval, že žárovky tu (čti na Pražském hradě) byly a zůstanou. Nebyly (původně tam byly louče …) a nezůstaly …
    2) LED a proud 15 – 20 mA je už také minulost, stejně, jako onen profesor. Dnes nám stačí 2 – 5 mA a svítí a svítí (jako ďas). (Pokud někdo nemá doma LED staré 30 let, jako jsem nedávno našel ve svých zásobách. Ty svítí slabě i při 20 mA.)
    3) K odstavci „Pro zopakování“: Ohmův zákon platí i pro jiné jednotky – pro lenivé není tedy nutné používat nepříliš vhodnou trojkombinaci VOLT-AMPÉR-OHM. Pro běžného modeláře či bastlíře je lepší trojice VOLT- miliAMPÉR-kiloOHM. Tedy, pokud napětí ve voltech vydělíme miliampéry, výsledek bude v kiloohmech. A naopak. Kdo by blbnul s tolika nulama při vyčíslení proudu …

  2. hlav napsal:

    Pokud jde o žárovky, Bohouš zřejmě nečetl předešlou stať o „placatých lampách“. Na mikrožárovky od K.H.E. si nenechám šáhnout! Taky jsem si myslel, že v éře digitalizace není možné používat nic jiného než povolovodiče a ještě vyspělejší technologie, ale není to pravda. Stejně tak nezatracuji osvědčené analogové prvky při aplikaci na kolejišti. Řekl bych ale, že tyhle „spory“ nemají pranic žádný význam… Hlav.

  3. sidlo napsal:

    Řekl bych, že Bohouš nemyslel svůj komentář konfrontačně. Pouze doplnil článek o pár svých celoživotních zkušeností.
    Moc pěkný článek. Takto vyčerpávajícím způsobem pochopí použití tohoto dekodéru úplně každý.

  4. Bohouš napsal:

    Pro ty, které zaujalo Honzovo poutavé povídáni o světýlkách v chaloupkách doplním, že popsané dekodéry je možné objednat od DIGI-CZ. Honza by to do článku uvedl, dokonce mne uháněl, kdy je už zařadím do seznamu zboží, ale byl jsem moc pomalý. Takže „rozcestník“ pro světýlka je na http://www.digi-cz.info/dekodery-osvetleni-budov/.

Vložit komentář

Text komentáře: