Zahradní altány v N-ku, aneb další z nápadů, který zatím nezaujal

P1100711_1kTvrdím, že nápady se musí realizovat hned, protože se snadno zapomínají. Moje opotřebovaná paměť už navíc pracuje jinak. Druhý den po Naganu si pamatuju jen to, co si zapíšu do notýsku, anebo co mi připomenou kamarádi, ale kupodivu si čas od času vzpomenu na věci, které jsem prožil před mnoha roky. Tak se mi z ničeho nic vybavilo, jak jsem v jedněch českých lázních viděl „hudební pavilon“, který mi asocioval přehršel všelijakých zahradních altánů. Tak vznikl nápad na vytvoření modelu altánu pro moje kolejiště.

Na výměnném setkání modelářů v Opletalce jsem měl už podvakrát prototyp jednoho z altánků, který jsem narychlo vytvořil a nechal vyleptat. Testoval jsem zájem. Po hříchu, byl minimální. Kupodivu, nejčastější otázkou byl dotaz na měřítko. Už vícekrát jsem si všimnul, že lidé při pohledu na nějaký nový model postavený z vyleptaného plechu váhají, jestli je to model v měřítku 1:120 nebo 1:160. A přitom vždy, když to jde, mé modely rozměrově vychází z reálné předlohy. Anebo se do krve hádají, že model je větší než by měl být (v měřítku 1:160). Prostě, myslím si, že lidské smysly jsou snadno oklamatelné, a že ani tvrzením „měřil jsem to a přepočítal do měřítka“ stejně pár „odborníků“ nepřesvědčí. Ostatně, už jednou jsem na toto téma psal v recenzi Kladenské hlásky v měřítku N od Šikulů 🙂 – ZDE.
Nebudu sdělovat, kde jsem našel altánek, podle kterého vznikl v měřítku 1:160 model nazvaný Altán I., protože to není důležité. Rozměrově odpovídá výtvoru od neznámého truhláře. V některých detailech je model samozřejmě přizpůsoben, a to i z důvodu technologie leptání. Pořadová číslice dává tušit, že se jedná o první ze série zahradních altánů z produkce Honzíkových vláčků v měřítku N, a bude-li zájem i v měřítku TT. V záloze mám několik dalších tvarů a velikostí altánů, které hodlám převézt do modelové podoby – opakuji, bude-li zájem.

Stavebnice cit. modelu obsahuje aršík s vyleptanými díly z mosazeného plechu tl. 0,16 mm. Sestavení modelu je velice jednoduché, složitost vyjadřuji známkou 1 – 2. Základní díly se pájí, drobné díly je vhodnější slepit.

Postup sestavení

Jednotlivé díly doporučuji vystřihávat/vyřezávat postupně (skalpelem na tvrdší rovné podložce). Po vystřižení se musí na hranách začistit zbytky spojovacích můstků. Vhodné je začít základnou, boční stěnou a střechou.
U základny se ohnou boční plošky (ohýbací ryskou dovnitř), které se zatím nepájí. Výška těchto plošek je větší, počítám s částečným zapuštěním altánku do kolejiště.
V základně jsou proleptané otvory pro pájecí zámky bočnice (ty jsou na spodku všech sloupků) . Bočnice je z jednoho kusu. Po vystřižení se v místech ohybových rysek postupně ohnou jednotlivé části bočnice a opatrně se vytvarují tak, aby bočnice utvořila pravidelný osmistěn. Vytvarování je třeba věnovat dostatečnou pozornost. Pak se postupně zámky zapájí do základny, současně se spájí i ohnuté boční plošky základny. „Prkenná podlaha“ v základně by měla být kolmo ke vchodu do altánku. Při pájení je nutné neustále kontrolovat, aby nepovolily již spájené zámky, protože model je dost malý a teplo od páječky se dobře šíří plechem.
Střecha je vytvořena z jednoho dílu, osm segmentů se mezi čelistmi kleští postupně ohne, spoj se zevnitř spájí. Pozor, nepřehánět to s množství pájky, která může nevzlínat do drážek na povrchu střechy. Střecha se přilepí až nakonec, po instalování interiéru.
Do interiéru jsou v aršíku připravené stoly a lavice. Několik těchto dílů je vyleptáno navíc. Stůl tvoří deska a stojan, lavici sedák a stojan. V aršíku jsou dva stoly a k nim dvě lavice a dále lavice určené k instalování po obvodu altánu.
Bočnice stojanů se ohnou v kleštích přesně v místě horního příčného trámku, vždy je potřeba pohledem zkontrolovat, aby obě boční stojiny byly stejně dlouhé (aby stůl, resp. lavice „nekulhaly“). Stojany se zespodu přilepí vteřinovým lepidlem k desce stolu, resp. k sedáku lavice.
Pájením sestavené díly je pak nutné oprostit od zbytků pájecí pasty a důkladně je odmastit. Pak je vhodné všechny díly lakovat vhodnou barvou.
Postupně se do altánu vloží sedm bočních lavic, které se přilepí k podlaze a opěradlem k boční stěně. Do středu se vloží stůl (nebo oba stoly – záleží na volbě) a k němu z obou stran lavice. Přilepí se k podlaze.
Nakonec se přilepí střecha.
Model lze pochopitelně vybavit osvětlením (LED). Pro tenké lakované vodiče, které se přilepí k některé stojině boční stěny a zamaskují se barvou, je ale nutné v podlaze vytvořit maličké průchozí otvory. Pozor na izolování vodičů a LED od kovové konstrukce modelu.

P1100665_1k

P1100671_1k

P1100697_1k

P1100704_1k

P1100712_1k

Foto hlav

Model Atlán I. lze zakoupit v N-šopíku – ZDE

Rubrika: Doplňky, STAVBY, ZPRÁVY

1 komentář

  1. vvitty napsal:

    Krásná práce i nápad, držím palce ať je zájem (myslím že v TT se určitě něco prodá, Nko moc nesleduji).

Vložit komentář

Text komentáře: