Pošli příspěvek 'Stavědlo Kladno St. 1 v podání Šikulů (recenze)' známému

Pošli kopii příspěvku 'Stavědlo Kladno St. 1 v podání Šikulů (recenze)' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: Budovy, STAVBY, ZPRÁVY

komentářů 20

  1. dedo napsal:

    Klobúk dolu pred vašou recenziou pán Hlaváček. Väčšinu vašich článkov čítam so zaujatím, no tento som veru dal jedným dychom!!! Doteraz som ešte nemal možnosť zoznámiť sa osobne s výrobkami šikulů, iba som čítal Houmrov článok a teraz ten Váš. Ďakujem za iný pohľad a prísnu objektívnosť.

  2. Michal Dobrovolný napsal:

    Ahoj Honzo, musím říct, že jsem si od Šikulů koupil strážní domek – taky na zkoušku – a byl jsem s ním spokojen (tedy netuším, zda byl ekologicky nezávadný 🙂 ). Přesně vypálený a i se dobře setavoval, ale to bylo dáno asi i jeho jednoduchostí, takže návod prakticky nebyl potřeba. Něco málo fotek a postřehů k tomuto tématu je zde http://bannyho.webnode.cz/budovy/ . Tvůj popis je super a jsem rád, že jsem si přečetl i něco o složitějších stavbách od tohoto výrobce.

  3. Houmr napsal:

    Ahoj Honzo
    1 – Šikulové – Název Šikulové vznikl tak, že šlo o to právě začít dělat modely pro naše šikovné modeláře. Ono Houmrovy vlaky taky není světaborný název a s počtem 800 000 návštěv je to taky celkem dobrý.
    2 – Ekologie stavebnic – odpad je 42,5 % (u LC stavebnic zcela běžný). Ono ekologie – co je ještě ekologické a co není, proč si v obchodě kupujeme potraviny, které jsou všechny v něčem zabalené, nebo je obal 3x tak velký než je potřeba. Nebo přestaňme jezdit autem atd…
    3 – Ano přiznávám, označení dílů by nebylo špatné a můžeme na tom zapracovat.
    4 – Lepidlo – v tuto chvíli nevím jak to přesně je, ale určitě se na to informovat budu.
    5 – Patina – je to možná moje chyba, ale postupy, které omílám pořád dokola neměním a popisovat je u každého modulu už mi příjde zbytečné, ale asi to tam budu muset psát jak se zdá.
    6 – Osvětlení – na tomto se již pracuje, bohužel vše nejde hned a vše si žádá nějakou přípravu.
    7 – Výrok – Rozesmál mne Houmr svým publikovaným výrokem… je naprosto vytržený z kontextu; přijde mi to jako z bulváru. Přesné znění a v jaké souvyslosti byl napsán je zde: http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/Sikulove/img00008.htm

  4. Ronoath napsal:

    Vždy jsem rád, když si mohu přečíst jiný pohled na téhož výrobce. Díky za to. Polemika okolo ekologie je zajímavá, ale stále musím myslet, jak jsme v supermarketu vyhazovali tuny prošlého jídla – a to mě pak osobně nějaké barvení staveb nepálí; spíš je zajímavá poznámka o patinaci takových staveb.
    Každopádně s návodem je to nemilé, vzpomněl jsem si na dokonalé návody (a stavby) pana Vyškovského. Šikulové by se mohli inspirovat.

  5. Míra napsal:

    Ahoj Honzo, mám pocit, že jsi byl zbytečně přísný. Srovnávat ŠUKULY s vládou, Kalouskem, zelenými a metanoalkoliky mi připadá nefér. ŠIKULOVÉ něco na rozdíl od jiných mantáků dokázali. A zase tolik výrobců, kteří by se věnují N-ku, není.
    Držme jim palce, aby vydrželi. Míra

  6. Michal Pažit napsal:

    Ahoj Honzo, pravidelně a rád sleduji Tvé stránky, jsou pro mě mnohdy inspirací. Málokdy přispěju do DF, ale zde se musím zastat Šikulů. Mám jen dobré zkušenosti s jejich výrobky. Tvoje recenze jako by ještě vznikala pod stopou z Nagana :-). Ty procenta a provedení stavby 🙁 . Hledáš návod k lepidlu? Já často u stavebnic od jiných výrobců postrádám samotné lepidlo :-). Jinak si Tvé práce velmi vážím a těším se na další ukázky modelaření. Michal

  7. Bohouš napsal:

    Tak jsem trochu pokoukal po internetu a našel pár fotek původního stavědla: http://www.boudy.net/data/mista/528b/528b2400.htm .
    Zdá se mi, že to stavědlo skutečně „přerostlé“ je už v originálu. Detailní záběry jsou zde: http://www.boudy.net/data/mista/528b/528b2400/big/dscf5022.jpg
    a http://www.boudy.net/data/mista/528b/528b2400/big/dscf4997%20kopie.jpg .

  8. brejsak napsal:

    Taky se chci připojit ke krásnému hodnocení stavby stavědla od Šikulů. Na zkoušku jsem koupil strážní domek a transformátor (v N-kku) a nechal to bez návodu slepit děti, jeden kluk byl osmiletý, druhý jedenáctiletý. A jelikož chyběl jakýkoliv návod, byť třeba jednoduchý, dalo jim značnou práci i u jednoduchých staveb poznat, co kam dřív vlepit než slepí samotnou stavbu! To je zásadní problém a myslím, že by výrobce měl nechat občas děti něco sestavit, tak by nejlépe poznal, co ještě zásadního chybí a co je v pořádku.
    Trafostanice nešla upravit po špatném slepení, tak šla do koše. Na strážním domku ještě pracujeme, snad své místo na školním kolejišti najde. Karel

  9. Vařejka Rudolf napsal:

    Ačkoli se dikusí nezúčastňji, tentokráte musím reagovat. Každá činnost má své klady a zápory, ale Vaše úvaha o ekologii, návodech a ostatních aspektech by se dala použít téměř na cokoli. Např. prodáváte řezací kotouček za 80,-Kč též bez návodu. Tím pádem nevím, jak správně s kotoučkem řezat, jaké použít ochranné pomůcky, neznám složení kotoučku, nevím co dělat, když se říznu (reakce na Vaše tvrzení, co dělat při potřísnění lepidlem), též neznám na rozdíl od Šikulů výrobce dotyčného kotoučku. A totéž by se dalo napsat o mnoha dalších skvělých výrobcích, které prodáváte. Mně to vůbec nevadí, udávám to jen pro srovnání.
    Netvrdím, že u výrobků Šikulů nejsou chyby, ale Vaše hodnocení této české firmy mně velmi připomíná počáteční hodnocení modelů pana Báni. Zbytečná a přemrštěná kritika českého výrobce. Prostě to české se kritizuje mnohem více, než to cizí, je to taková naše česká povaha, či snad trochu závist. Jinak mám Vaše stránky rád a obdivuji Vaši práci, ale měřte všem stejně. Ruda

  10. Pavel napsal:

    Vážení pánové.
    Přečetl jsem si Honzův článek i dosavadní diskusi k němu. Honza to nenapsal špatně, až na tu větu v závěru, o které Houmr píše, že je vytržená z kontextu. Ale Honza už ji mezi tím v textu opravil.
    Myslím si, že až si další lidé tu popisovanou stavebnici vyzkouší postavit, tak že budou mluvit taky jinak. Jinými slovy, stejně jako Honza.
    Pravda je, že žádná stavebnice z papíru nemůže konkurovat plastu. Navíc, Honza kritizuje, že v návodu se „kecá“ o ekologii, zatímco důležité věci v návodu chybí. Ale v podstatě tu stavebnici celkové chválí, nikde není napsáno, že by stavebnice jako taková byla úplně špatná. Nejméně třikrát ji v textu pochválil a taky napsal proč.
    Když pominu ty velké nedostatky v návodu, tak já si myslím, že ta stavebnice špatná není, ale dobrá taky ne. Problémem asi fakt u těchto typů modelů bude barvení a patinování. Já s tím mám u papírových modelů moc špatné zkušenosti. Jeden jedinej malinkej domeček (vrátnici) mám na kolejišti z papíru – a barvit nebo nějak patinovat to prostě nejde. Barvy se každopádně rozpijou, takže možná je pouze patina, a to ještě na sucho.
    Pavel

  11. Peťas napsal:

    Nejsem zastáncem ani jednoho z probíraných výrobců, používám stavebnice vážně skoro od všech, vč. všech výše jmenovaných, ale upřímně, zobrazená stavba je podle mě hodně zmaštěná (a řekl bych i záměrně) a věřím, tomu můj nejmladší syn by to slepil lépe než je to tu zobrazeno! Peťas

  12. TTBlecha napsal:

    Vaše stránky pravidelně navštěvuji jako zdroj informací a inspirace. Tento článek mne ale překvapil svou útočností a zaměřením. Nevím jestli úvahy nad ekologií tohoto modelu patří zrovna sem (jsou to však Vaše stránky …), ale myslím, že je to přehnané. Dá se říci že do puntíku souhlasím s komentářem Rudolfa V. Jinak zdar Vaší práci i té publikační. Milan

  13. Pavel napsal:

    Vážení kritici, já vůbec nechápu, proč na Honzu takhle útočíte? Opakuji, že Honza stavebnici několikrát pochválil. Vy jste vůbec nepochopili, že ta kritika byla namířena na „kecy“ o ekologii, se kterou, jak je to nyní v módě, se ohání každý výrobce a podstatné věci neuvádí.
    No a ještě k tomu českému výrobci. Není mi jasné, proč by neměli být na českého výrobce kladeny stejné požadavky jako na ostatní, to jenom proto, že se snaží vyrábět české věci? To by jsme mohli začít s tím, že sice nějaký český výrobek stojí za starou bačkoru, ale je českej, tak je dobrej.
    Pavel

  14. Michal Pažit napsal:

    Je třeba šikulům uznat i kvalitní práci.
    http://tt-kraj.blogspot.cz/2012/11/skladiste-uhli-od-sikulu-coal-shed-by.html

  15. Jirka Nvlaky napsal:

    Měli bychom spíše poděkovat, že pro nás modeláře vůbec někdo něco dělá, zvláště na nejnovějších technologiích, jako lept a laser. Abychom nemuseli závidět zahraničním.
    Každý začátek je těžký a výrobce by měl očíslovaný návod zveřejnit na internetu. Mnoho modelářů ocení vhodné dodávané lepidlo, ne každý má drogerii za rohem. Co se týká ekologie, když vidím kolik poloprázdných obalů koupíme denně v obchodech, zde je zřejmá snaha okrást zákazníka. A pak znova platím za odvoz odpadu. Za chybu bych považoval, pokud se prokáže, že nejsou modely v měřítku. A politika do recenze a modelaření nepatří. Jirka Nvlaky

  16. letec74 napsal:

    Ahoj Honzo, jsem z jiného oboru – letectví, občas k Tobě zabrousím, když mě přepadne chvilka pro stavbu diorámat a hledám zajímavé postupy.
    Tvoje recenze je hodně kritická, ale je Tvoje.
    Jednu připomínku si ovšem neodpustím. Možná než začneš polemizovat o názvu společnosti zkus si zjistit více informací, třeba už na samotném webu. Společnost Šikulové nejen že zaměstnává i handikepované občany, ale zavázala se podporovat sociální akce a programy. Znám manžele Knobovi, ikdyž ne přímo ale měl jsem možnost se s nimi setkat na akci pro podporu speciální a praktické školy. Samotný název není tak daleko od modelařiny, ale zde jsem pochopil i druhý význam názvu. Věř mi, že právě zamestnanci, kteří díky tomuto programu získali práci, jsou na ten název pyšní.

  17. JIRKA napsal:

    Vážení pánové,
    dovolte mi poznámku k věkové hranici spotřebitele – modeláře. Jako mnozí jiní i já lepil a díky perfektnímu návodu i úspěšně slepil modely z ABC od pana Vyškovského. S modely od Šikulů bych si však jako průměrně inteligentní a zručný 11ti letý kluk bez pomoci dospělého poradil jen těžko. Proto označení výrobku ve smyslu — Určeno pro modeláře od 8mi let — považuji pouze za poplatné dnešní době to jest KLAMAVÉ a ZAVÁDĚJÍCÍ. Stavebnice jsou sice jinak zdařilé, ale vzhledem k jejich ceně synovi raději koupím předplatné časopisu ABC, kde si navíc i něco zajímavého přečte. A to nejen návod.

  18. Michal napsal:

    Zdravím vespolek. Stručně se vyjádřím také. Dodnes jsem postavil 10 modelů od Šikulů v měřítku 1 : 120. Přesnost je výborná. Díly jsou natolik přesné, že jdou někdy do sebe jen s troškou násilí. To však pouze výjimečně, v 95 % případů je to perfektní. Návod ovšem slabiny má, i já jsem musel přemýšlet a špekulovat, co a kam patří. Číslování dílů by bylo vhodné. V osmi letech bych to asi nedal. 🙂

    Dalším problémem je opadávání cihliček a dlaždic, např. u staniční budovy Dačice. Dalo by se to celkem jednoduše vyřešit přidáním obrubníku, byť tam třebas v reálu není. Opadané cihličky obezdívky u stavědla Brno jsem nahradil retuší fixou stejné (hodně podobné) barvy. Bílý papír, viditelný v ohybu obezdívky u téhož modelu, jsem vyřešil stejným způsobem.

    Další věcí, při výrobě asi hůře řešitelnou, jsou nenabarvené hrany zdí v místech, kde jsou vidět, jako např. u stavědla Kladno – hrany zadní stěny zakulaceného přístavku. Ty jsou na boku vidět. Při nástřiku se do štěrbiny po laseru barva prostě nedostane. Nutno nějak řešit doma.

    Rohy u skladiště Metuje – nemá někdo fotku reálu, jak to tam je? Pochybuji, že stěny nejdou přes sebe, ale že tam vzniká „díra“. Obrázek předlohy by vnesl jasno.

    Prohnuté díly jsou skoro ve všech stavebnicích, a to dokonce i ty malé. Nicméně lze je srovnat a po sestavení drží. Lepidlo je kvalitní, co přilepí, to nepustí. 🙂

    Je zde vidět, že přípravě stavebnic byla věnována velká pečlivost. Práce se stavebnicemi je celkově příjemná a výsledky až na výjimky překvapující. Výjimkami myslím trafačku a sýpku, ty na mne působí až moc papírově. Překvapující jsou ovšem i ceny, jak již bylo zmíněno v příspěvcích výše.

  19. Radek napsal:

    Já tedy „N“ nestavím, ale švagr jo, a když jsem mu ukazoval tuto recenzi, tak prý s tím žádné velké problémy nebyly, samozřejmě až na návod a barvení, ale přesnost výborná a s tím barvením jsme se také porvali, ale nic co by nešlo opravit. 😉

  20. Pepan napsal:

    Chlapi, opadané cihličky a dlaždice? Co může být lepšího. Když občas nějaká odpadne, tak máte ušetřenou práci. Já se s tím vždycky pitval, takhle je to hned vyřešeno.

Vložit komentář

Text komentáře: