Stromečky z Hong Kongu

Už delší čas si listuji v e-shopu SuntekStore a prohlížím novinky v nabídce doplňků pro modelové kolejiště. Koupil jsem tam na zkoušku pár lampiček a stromečků a pochlubil se v hospodě. Zásilku z Hong Kongu jsem měl v ruce asi za týden od objednávky. Nepřepísknul jsem limit 22 € a tak pytel minul celnici. Nějak jsem totiž přehlédl, že za málo peněz bude hodně muziky. Některé objednané stromečky jsou totiž v balení až po 25 kusech.

 

  Poté, co jsem usoudil, že tyhle velice levné stromky mohou na kolejišti naplnit potřebu kvantity, neváhal jsem s opakováním objednávky. Pár dní před tím, než mi přišel druhý pytel stromků, zveřejnil Fulda ZDE (17. 9. 2012 ve 21:21 hod.) své postřehy s tímto zbožím. S jeho názory se ztotožňuji. Předně, Číňan si zavedl svoje měřítka – 1:50, 1:100, 1:150, 1:200 a 1:500. V případě modelových stromečků to je samozřejmě jedno, ale u takových laviček už to může být problém, zvl. když se na ně mají posadit přesně modelové postavičky třeba od Preisera.
  Kupodivu, tvarově jsou koruny asijských listnatých stromečků hodně podobné těm evropským :-). Tohle ale raději vysvětlím, aby mne nenapadl nějaký vyštudovaný botanik. Samozřejmě, rozdíly ve tvaru i kvalitě asijského modelu jsou patrné na první pohled. Ostatně, některé „štětky na flašky“ (alias smrky) od renomovaných evropských modelářských firem bych si osobně na kolejiště nedal. Ale tady musí člověk zvažovat kvalitu vs. cenu. Navíc, i barevná škála olistění stromečků je značná, vč. výrazných podzimních barev. Podzimní barvy v přírodě miluju.
  Ano, lze varovat před jehličnany. Ty ještě v Hong Kongu udělat neumí. Poznámku o tom jsem utrousil ZDE. Pokud jde o listnáče, ty se dají úspěšně využít tak, že se napíchají doprostřed lesa (aby zhoustnul), do remízků, alejí apod., prostě tam, kde potřebujeme mít „masu“ zeleně.
  Ovšem, šikovný český modelář si i s těmito relativně nekvalitními produkty dovede poradit. Jak nám názorně ukázal Pavel H. na setkání v Napajedlech, z jednobarevného a nevýrazného  „plasťáku“ lze inovací vytvořit hrdý a pěkný strom. Udělal to tak, že čínskou jednobarevnou chudinku nejdříve v dlaních pomačkal a vyhnul jí větve tak, aby napodobil matku přírodu (pozor, větve jsou plastové), pak korunu postříkal svým oblíbeným lakem na vlasy (značku tají, ale Libar to nebyl), vzal stromek do ruky za peň korunou dolu, a nad víkem krabice jej notně prosypal molitanovou (listovou) drtí od Poláka, resp. dalšími fantastickými listovými produkty této nejvýznamnější české modelářské firmy. Pak celou korunu znovu zafixoval lakem a ejhle, stromek se vylepšil k nepoznání. Ještě jednou to ukážu na snímcích, které jsem již publikoval.

Obr. 1, 2 – Vlevo původní, vpravo upravený čínský stromek metodou Pavla H., na druhém obrázku již zakomponované na modulu

  K originálnímu balení některých druhů stromečku z Honk Kongu je třeba podotknout, že v jednom pytlíku se nachází třeba 5 nebo 6 kusů různé velikosti , ale ve skokových rozdílech (stejné velikosti jsou baleny po 12, 20 i 25 kusech). Uživatelé gigantických měřítek nejspíš zpracují všechny velikosti, my co máme nejhezčí měřítko N si holt musíme vybírat ty menší a ty velké nabídnout jako „odpad“ kamarádům H0-kařům.
  Vcelku zdařilé stromky v různých barevných odstínech olistění (řekněme o řád lepší kvality) jsou balené v sáčcích jednotlivě. Taky jejich cena je vyšší.

Obr. 3 – Stromečky jsou baleny v sáčcích v různém množství, leč obvykle vždy v ceně cca od 2 do 5 dolarů 

 A teď snad, proč vlastně dělám „reklamu“ SuntecStore. Nedělám jim reklamu, jen nabízím řešení pro chudé české modeláře, kteří jako já potřebují udělat les a je jim líto tam cpát drahé kvalitní stromky. Počítejte se mnou: Zásilka celkem 160 stromečků (velkých, malých, více i méně kvalitních), která pochopitelně řádně prošla celnicí, představovala náklady zhruba 10 Kč za jeden stromeček. Dobře, úprava každého stromečku bude také něco stát, ale přesto, desetikačka není moc. 

  Výše uvedeným ovšem není řečeno, že je třeba zapomenout na poctivé české modelové listnáče třeba z dílny Jaroslava Koláře – ZDE,  Zdeňka Slabého (Vlaky taky.cz) apod. Naopak! Tyhle výrobky podle mne budou mít vždy zásadní význam při tvorbě modelových kolejišť, diorám atd. Pro zákazníky je jistě příznivé, že ceny jejich výrobků už vesměs poklesly k hranici, kterou nastavila asijská konkurence, pro samotné výrobce to pochopitelně radostné není. Rozdíl v kvalitě českých a asijských stromečků je markantní a svojí opravdovostí jsou nepřehlédnutelné (to samé ovšem netvrdím o levných produktech věhlasných německých výrobců – které jsou rovněž vyráběné někde v Asii). Rozhodně se „naše“ stromečky hodí např. jako solitéry nebo na viditelných okrajích lesa apod. „Zelenou masu“ lze ovšem zdárně vytvořit právě levnými asijskými produkty. A znovu opakuji, že mluvím o listnáčích, nikoliv o jehličnanech.

  Setkal jsem se s názory kamarádů, že oni v dalekém zahraničí nakupovat nemohou, protože neumí anglicky, nemají platební kartu atd. Pravda, něco málo – třeba ten účet na PayPal, nebo platební kartu – je třeba si zařídit. Ale pak už to je jen o odvaze proklikat se nabídkou  správného e-shopu a poslat objednávku. I tady je však každá rada drahá, ale třeba SuntecStore (mající centrálu snad někde v Kanadě), DX dealextreme, samozřejmě také Micro-Mark (USA) mi připadají jako seriózní obchody. No, a pak jsou tady ony známé restriktivní opatření EU vůči obchodu z třetího světa, k čemuž se nebudu vyjadřovat, neboť by mi zase vyletěl adrenalin. I tak lze ale vcelku bez újmy přežít jednání na celnici (horší je, když si s nimi někdo musí korespondovat). Chce to mít hlavně připravené kopie o platbě. Naši celníci už dávno nevěří deklaracím prodejce uvedeným na obálce. Vědí, že se tam píší podstatně menší částky. A také jsou nervózní z toho, když Číňan posílá zboží zadarmo. Dvacet procent za DPH je samozřejmě zlodějina (ve srovnání s jinými bohatými státy), leč brečet nemá cenu. Nemohu však skousnout manipulační poplatek 96 Kč, který si účtuje Pošta, přestože mi proclívaný balík nepřinese domů. Jaké je řešení? Objednávat zboží postupně tzv. po kouscích, tj. do limitu 22 € (cca 550 Kč, resp. 29 dolarů). Tyhle zásilky obvykle projdou až do schránky.

  Možná si někdo vzpomene, jak jsem před časem brojil proti výrobkům z Číny. Měním názor. Podle toho, co tady vyvádí vládní panáčci, kteří naši zem přeměnili v jedno velké skladiště kdoví čeho, prodali cizákům výrobu a služby všeho co nám přinášelo bohatství, lze mít zato, že přižije jen ten, kdo se co nejdříve naučí nakupovat od Číňana.

Foto hlav, J. Fučík; omlouvám za snímky stromečků v igelitovém pytlíku, leč vyndávat se s nimi jen kvůli focení se mi fakt nechtělo…

 

 

 

Rubrika: Příroda, STAVBY, ZPRÁVY

1 komentář

  1. Bohouš napsal:

    Jak se tak dívám … tak na Aukru se už občas objevují identické výrobky. Takže pokud se někdo bojí nákupů z Číny, má možnost. Samozřejmě, za nějakou tu korunu navíc. Kvalitu výrobků popsal Honza výstižně. Navíc se zde dají koupit svítíci modely aut (10 ks za cca 11 USD, měřítka 1:100, 1:150, 1:200), lampy, lodičky, postavičky apod.
    Nechci dělat reklamu, ale s http://www.suntekstore.com/ mám skutečně velmi dobrou zkušenost. Kromě několika nákupů se mi omylem jednou povedlo udělat objednávku v librách, takže jsem toho objednal víc, než je celní limit. Přišel jsem na to až po zaplacení. Požádal jsem o zrušení objednávky a do pár hodin jsem měl peníze zpět na účtu u PayPalu. Ještě mi poděkovali za použití jejich služeb.

Vložit komentář

Text komentáře: