Primitivní dávkovač pájecí pasty

Kdo si vyzkoušel pájení s pájecí pastou, dá mi možná za pravdu, že to jde. Neříkám dobře, protože bych lhal. Jde o to, že tato metoda nebyla vyvinuta pro amatérské postupy, kde se neuvažuje s automatizací. Jak říkám, jde to, ale pro zvládnutí této metody to chce mít – jako vždy – potřebný „vercajk“. Minimálně horkovzdušnou pistoli nebo jednodušší fén, samozřejmě speciální pájecí pastu a něco, čím se bude pasta přesně dávkovat na místo určení. Párátko skutečně není to pravé ořechové!

  Existují profesionální přístroje (vzduchové pumpy), ale na to každý nemá. Dají se koupit i mechanické podavače, které jsou také neskutečně drahé na to, jak jsou jednoduché. Zdejší prodejce zřejmě spoléhá, že má monopol. Jde to i s injekční stříkačkou, ale to je hodně nepohodlné.
  Velmi primitivní pomůcku na dávkování pájecí pasty jsem si zhotovil z nejlevnější tavné pistole na trhu. Za cca 60 korun ji mají v OBI. Nese značku LUX. Pro adjustaci pasty ale nepoužívám originální kartuš, ve které se pasta prodává (pohříchu pokaždé jiného rozměru – zřejmě se páni výrobci ještě nedohodli na normalizaci), ale obyčejnou injekční stříkačku o max. objemu 2 ml. Pastu lze také koupit v krabičkách různých velikostí. Z krabičky nebo kartuše bude nutné pastu naplnit do injekční stříkačky. Jen tak na okraj zdůrazňuji, že pokud se pájecí pasta nespotřebuje v horizontu několika málo týdnů, měla by se uchovávat v chladu a suchu (v ledničce dobře zabalená v igelitovém sáčku), protože obsahuje přírodní oleje, které se mohou v teple zkazit (jako máslo).
  Nejdříve se musí upravit tavná pistole. Obě části krytu pistole se rozpůlí po vyšroubování pěti šroubků. Z vnitřku se vyjme topné těleso včetně el. vodičů a všechny plastové díly (pákový mechanismus s pružinou, podložky), které jsou shodou okolností všechny žluté. Z topeného tělesa se stáhne přední krytka a z druhé strany vodicí trubička.
  Nyní je třeba upravit injekční stříkačku. Píst se vyndá z válce. Na konec válce se nasadí krytka (z topného tělesa) a skalpelem se zařízne tak, aby bylo možné na stříkačku nasadit jehlu. Píst se uřízne skalpelem ve vzdálenosti asi 10 – 15 mm od konce. Nalepí se na jednu tavnou tyčinku, kterou je dobré před spojením upravit rozříznutím do kříže. Slepení jsem provedl horkým vzduchem pomocí plynového hořáku. Napoprvé se mi toto spojení moc nepovedlo (konec pístu je přilepen křivě), zato jsem si pěkně spálil prsty. Určitě by to šlo udělat lépe. Kupodivu, spoj drží jak helvétská víra.
  Zpětné sestavení geretu je velmi rychlé. Do válce stříkačky se v reálu nejdříve nacpe pasta (to jsem při testu nerealizoval). Pak se zasune píst s přilepenou tavnou tyčinkou. Tyčinka se nejdříve volným koncem zastrčí do pákového mechamizmu podavače (mimo kryty), načež se válec stříkačky, resp. krytka nasadí vepředu do drážky v krytu. Opěrky válce stříkačky – pootočené o 90 st. – se zaklesnou za přepážku ve střední části krytu pistole – viz obr.
Podavač se spolu s pružinou usadí do správné polohy. Nasadí se pravá polovina krytu, opatrným tlakem se sesadí obě půlky krytu. Nakonec se zašroubuje pět šroubků.

  Opakuji, že se jedná o velmi primitivní dávkovač, který asi nebude mít dlouhou životnost. Nicméně, v testech jakž-takž obstál. Ne zcela optimální je fakt, že na kohoutku není převod, takže při vytláčení pasty bude nutné mít v prstě cit. Není už asi nutné dodávat, že po vyčerpání pasty bude nutné celý nástroj rozšroubovat a stříkačku znovu naplnit pastou.
  Docela rád přivítám názory těch, kdo se do stavby tohoto nástroje pustí a vyzkouší si jeho funkčnost.

 

Obr. 1 – Tavná pistole po rozšroubování

Obr. 2 – Injekční stříkačka 2 ml se do zamýšleného prostoru krásně vejde

Obr. 3 – Válec injekční stříkačky s nasazenou krytkou a část pístu přilepený k tavné tyčince

Obr. 4 – Seříznutí krytky

Obr. 5 – Seříznutí krytky se musí udělat proto, aby šlo nasadit jehlu na stříkačku

Obr. 6 -Osazení válce stříkačky do krytu pistole

Obr. 7 – … totéž z jiného pohledu

Obr. 8 – Kompletně sestavený dávkovač před zakrytováním…

Obr. 9 – … a po zakrytování 

Foto hlav

Rubrika: DÍLNA, Nářadí

komentáře 2

  1. vvitty napsal:

    Z vlastni zkušenosti doporučuji jehlu na konci zbrousit do roviny. Pokud je skladovaná v originální kartuši, event. ve stříkačce, tak tyto není třeba při uložení do lednice již do ničeho balit. Stačí na začátku tu trosku pasty, co je v jehle, vytlačit a zahodit.

  2. Mica napsal:

    Výborný nápad! Funguje to bezvadně 🙂 Akorát mi přijde, že je vhodnější přední krytku nemodifikovat a přetáhnout jí přes jehlu…

Vložit komentář

Text komentáře: