Soustruh ze stojanu k vrtačce Proxxon

Když jsem si koupil mini-vrtačku Proxxon  MICROMOT 50/E, pořídil jsem si k ní hned stojan  MB 140/S, abych mohl také frézovat. Stojan1) je solidně provedený hliníkový broušený odlitek, do kterého je pevně zapuštěna ocelová leštěná kulatina. Na stojan se připevňuje rameno a do něho vrtačka. Problém je v tom, že rameno je příliš dlouhé a malé vůle ze stojanu se přenáší na vrtačku a vrták nebo frézu. Tam už vznikají vůle několik desetin milimetru, takže třeba vrtáček průměru 1 mm se ohýbá a vniká reálné nebezpečí jeho zlomení. Fréza uhýbá a frézování je nepřesné…

  Přemýšlel jsem, jak jinak využít stojan Proxxon. Zvláště mne zaujala přesně vyfrézovaná konická drážka ve stolu stojanu. Ta se přímo nabízela k využití pro podélný posuv mini-soustruhu.
  Z plochého ocelového pásku síly 2,5 mm (příložné vodítko kmitací pilky) jsem vybrousil „kónusový“ tvar, 100 mm dlouhý díl, přesně pasující do drážky ve stole stojanu. Součástka je důkladně vybroušena a vyleštěna, protože jakákoliv nerovnost by působila v měkkém hliníku jako pilník. Součástka se musí v drážce stojanu pohybovat lehce, bez vůle a drhnutí. Zespodu, aby se nezvedal z drážky, je tento běžec zajištěn páskem plechu, podložkou stejné délky, přes distanční podložky dvěma šrouby. Na šrouby je nasazena deska vyrobená z kousku laminátové podlahy. Na ni je pak instalován příčný posuv upnutí nože. Šrouby posuvů (podélného i příčného) jsou ze závitové tyče M4, prochází vždy dvojicí matic kvůli vymezení nulové vůle. Závitové tyče jsou zakoupeny v železářství.
  Na druhé straně základny se stůl pohybuje po kulatině upevněné na spodní straně desky příčného posuvu. Obráběcí nůž vybroušený z plochého pilníku se upíná mezi dva kousky dřeva v držáku vyrobeném z profilového materiálu (Jökl). Držák je připevněn na kousku hliníkového plechu, který je zespodu opatřen vodítkem a veden v drážce na desce. Hliník je veden a jištěn dvěma šrouby. 
  I když celé zařízení vypadá velmi primitivně, díky pečlivému zpracování všech dílů dosahuji při soustružení značné přesnosti – měřeno na průměru = 0,03 mm. Při zkoušce přesnosti po výměně hlavního ložiska vrtačky jsem  z mosazné tyče průměru 2 mm vysoustružil drátek průměru 0,25 mm, aniž by se ohnul – viz obr. 5. Nutné ale dodat, že obráběnou kulatinu upínám nikoliv do vrtací hlavičky, ale do upínacích kleštin. Vrtací hlavičky jsou totiž značně necentrické. Naopak, docela přesné jsou hlavičky s kleštinami, kterých existuje jako příslušenství k vrtačce několik. Průměr 1 mm – 3,2 mm.
  Samozřejmě, že toto zařízení má několik nevýhod. Především motorek vrtačky má velmi vysoké otáčky. Kleštiny upínací hlavičky nedovolují upnutí součástky větších průměrů. Ale i tak s tímto mini-soustruhem vyrobím spoustu drobností, jako např. nárazníky, ložiska průměru 1 mm, reflektory z hliníku, ale také setrvačník o průměru 10 mm, nebo kardanové spojky apod.
  Upozorňuji, že toto není žádný návod na stavbu, pouze ukázka jiného využití mini-vrtačky Proxxon.

Text a foto autor. Poznámka pod čarou a ilustrační foto stojanu použité z webu RF technik, Praha.

__________________________________________

1)  Vrtací stojan  MB 140/S  má podle firemní dokumentace (RF technik) stůl velkosti 220 x 120 mm. Je na něm nastavitelný doraz se stupnicí. Masivní pochromovaný ocelový sloup průměru 20 mm je dlouhý 280 mm. Vyložení ramene výložníku (od vnitřní části sloupu ke středu obrobku) je 140 mm, pracovní zdvih je 30 mm. Na výložníku je pochromovaná vrtací páka, zpětný zdvih je ovládán silnou vratnou pružinou. Vedení a uložení je frézované, upínací objímka vrtačky má průměr 20 mm a je otočná o 90° na obě strany (se stupnicí). Stojan má hloubkový doraz. V základní desce stojanu je upevňovací otvor na přišroubování obrobku, je možné sem připevnit křížový stůl KT 70

Obrazová příloha

Obr. 1 – Stojan Proxxon MB 140/S (firemní snímek)

Obr. 2, 3  – Mini-soustruh vyrobený ze stojanu Proxxon MB 140/S a vrtací frézky Proxxon  MICROMOT 50/E

Obr. 4 – Detail na příčný stůl mini-soustruhu

Obr. 5 – Detail uchycení obráběcího nože

Obr. 6 – Detail jedné z nejmenších vyrobených součástek

 

Rubrika: DÍLNA, Nápady

Vložit komentář

Text komentáře: