Páječka na tavení včelího vosku, aneb Mohlo by se hodit

Pod mnohaslovnými výrazy v angličtině1) nabízí několik prodejců např. na eBay relativně jednoduchou pomůcku primárně určenou pro přepalování nití. K čemu je to dobré nevím. Specialista jedné firmy na výrobu prototypů hraček Robert Talone2) přidal této pomůcce novou užitnou hodnotu. Používá ji k nahřívání včelího vosku, kterým lepí např. odvzdušňovací kanálky u masterů svých budoucích odlitků při jejich zaformování. Usoudil jsem, že by se jeho metoda mohla hodit, a tak jsem si na eBay pořídil k testování jak granule včelího vosku, tak i ono „udělátko“, které nyní stručně představím.

  Páječka je de facto malá baterka na jednu AA tužkovou baterii (celková délka 130 mm). Místo tradiční žárovičky, dnes spíše LED, má ve speciálním vyměnitelném držáku instalovaný ničím nekrytý odporový drátek, který se po stisknutí tlačítka a průchodu proudu ohřeje. Funguje jako topné tělísko. Včelí vosk ke svému tavení nepotřebuje žádnou vysokou teplotu, stačí cca 35°C.

  Baterie se vkládá stejně jako u baterky zezadu dovnitř „tužky“ a fixuje se krytkou se závitem. V přední části z boku na těle „tužky“ je tlačítko fungující jako spínač. Po jeho stisknutí se zapne elektrický okruh a odporový drátek se téměř okamžitě ohřeje. Po zanoření do (tuhého) včelího vosku se tento okamžitě taví. Vypnutím se na drátek nanese chladnoucí vosk a ten se při dalším nahřání aplikuje na příslušné místo. Jediné co přitom uživatel registruje je tenký proužek kouře stoupající od zahřátého vosku, což signalizuje, že odporový drátek je dostatečně zahřátý k použití.

  Ačkoliv teplota tavení vosku není příliš vysoká, výrobce nedoporučuje sahat na roztavený vosk, resp. testovat mezi prsty, zda odporový drátek hřeje nebo ne. Dále doporučuje netrápit pracovní hrot dlouhým nahříváním (tisknutím spínače), aby nedošlo k přepálení odporového drátku.

  Jeden kompletní držák s odporovým drátkem se v balení výrobku nachází jak náhradní díl, další je možné zakoupit zvlášť. Proti mechanického poškození při uložení páječky v zásuvce je odporový drátek chráněn průhlednou krytkou.

  Páječku nabízí firma The Bead Smith (www.beadsmith.com) v Číně (viz záložka Tools/Thread Zap Burners). Na eBay ji lze t. č. koupit např. v Británii, což zaručuje dodání do 3 týdnů. Cenové nabídky se pohybují okolo 3 až 10 liber, poštovné je cca 3 libry. Video na YouTube k primárnímu účelu užití je ZDE

Poznámka: Páječka podle mne není určena pro tavení pájecího cínu, ani Woodova kovu. Ovšem na www.beadsmith.com lze najít velké množství velmi užitečných předmětů pro modelařinu 🙂

________________________________________________
1) Např. Welding Wax Pencil Pen Line Burner Wire for Welding Fusion Wax Pen Jewelry Tools, nebo Heat Welding Wax Pen Portable Thread Zapper Leather Craft Jewelry Making, nebo Safely Welding Wax Pen Portable Thread Zapper Leather Craft Melt Thread atd. Zlatá čeština!
2) Seriál Roberta Talone týkající se formování a odlévání je na YouTube ZDE .

Foto hlav

.

 

 

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: