Hydraulická ruka k MUV 69

Kolikrát už jsem se zapřísahal, že nic menšího než Hurvínka už stavět nebudu. A kolikrát jsem to porušil? Naposledy před pár měsíci, když jsem stavěl nákladní drezínu Tatra a také MUV 69 – ZDE. A právě u MUVky jsem si při prohlížení obrázků originálních vozidel (kvůli inspiraci barevného nátěru) uvědomil, že u mého leptu od Hekttora.cz chybí dílky k hydraulické/mechanické ruce. Nevím, ale nikdo mi nebyl schopen s určitostí říci, zda lept s rukou někdy existoval, anebo zda existuje tento vskutku dosti často se vyskytující jednoduchý stroj v nabídce některých prodejců železničních modelů samostatně. Já ho nenašel.

  Tak jsem si tento manipulační jeřáb vymodeloval sám (ale dál v článku budu používat pojem „ruka“). O dodatečné instalaci ruky na model MUV 69 v měřítku N (od Hekttora.cz) je tento příspěvek. I když, „moje“ ruka je natolik univerzální, že se může hodit k instalaci i jinam. Ostatně, našel jsem ji namontovanou na přívěsném vozíku sloužícímu pro svoz dřeva i jinde.

Obr. 1, 2 – Ukázka instalace ruky na přívěsném vozíku

  Předesílám (pro případ, že by nějaký šťoural zkoumal, kde má „moje“ ruka originální předlohu), že nic takového nejspíš neexistuje. Ostatně, na fotkách originálních drážních motorových univerzálních vozíků je takové množství různých typů manipulačních jeřábů, že snad ani nejdou spočítat. Prostě – co bývalé „okresní kovodružstvo“, to jiný typ ruky. A to bych určitě na mnohé spřátelené výrobce podobných zařízení zapomněl. Však jen pro zajímavost pár příkladů náhodně vybraných snímků.

Obr. 3 až 6 – Ukázka řešení hydraulických zvedáků instalovaných na MUV 69

  Faktem ovšem je – a to mi dá asi hodně N-kových modelářů za pravdu -, že ne všechno se dá v našem měřítku převést z originálu do zmenšení 1:160, aniž by to nevypadalo blbě. Docela náhodou jsem narazil na zjednodušenou grafickou předlohu principu jakéhosi manipulačního zvedáku, a tak jsem tuto předlohu tvůrčím způsobem přepracoval a překreslil v corelu do výkresu pro lept z mosazi tl. 0,16 mm. Podotýkám, že bez nároku na přesnost velikosti a instalaci všech možných detailů, který má originál. Detaily byly naopak přizpůsobeny měřítku N, resp. tomu, co je v něm ještě rozlišitelné.

  Jaký je výsledek nechť každý čtenář posoudí sám. Lept mi tradičně ve špičkové kvalitě vyrobila firma Hauler z Brna – ZDE nebo ZDE. Hydraulickou ruku jsem umístil tam, kde mi na modelu MUVky chyběla. Na to, že tento model (díky neexistenci pohonu) je stejně určen do vitrínky, je ruka víc než dobrý doplněk.

Obr. 7 až 12 – Hydraulická ruka „no-name“ v měřítku N

.

  Bylo by asi nadbytečné zdržovat popisem stavby. Kromě pěti vyleptaných základních dílů (podstavec, ovládací panel, stojka, rameno a hák) jsem z materiálu Evergreen vytvořit hydraulický válec s pístem. Metodou pájení a lepení dílů vteřiňákem, za jejich současného barvení, jsem pak vše sestavit. Bez lupy na očích a velmi pevné ruky to ale nejde.

   *       *      *

  Hydraulická ruka je další lept, který nabízím těm modelářům, kteří mají model MUV 69 ve své sbírce a chtěli by si ho oživit tímto doplňkem. Stačí napsat nebo zatelefonovat, pošlu lept a návod na stavbu. Upozorňuji jen, že ke stavbě hydraulické ruky se vyžaduje dobrý psychický stav nenarušený pruděním manželky, školními výsledky potomků, nebo jakýmkoliv pracovním nebo sousedským sporem, protože v opačném případě hrozí ztráta koncentrace nad díly velikosti zlomku korunové mince a následný krach. Pozor při stavbě modelu by se rovněž měli dávat ti, kteří mají prsty násobně větší jak angl. palec.

Foto internet a hlav
.

Rubrika: Doplňky, Dreziny, jeřáby aj., MODELY, ZPRÁVY

1 komentář

  1. joer napsal:

    V TT je táto stavebnička z leptu od Hekttora – Hydraulická ruka HR2501. Ale či je v N-ku netuším. Sám som ju staval pre MUV-ku, no viac nechcem. Ešte pán Štepnička robí ako nástavbu k autám, napr, k V3S do lesa sa to hodí. Je to pekný doplnok, oživý to model.

Vložit komentář

Text komentáře: