Čištění modelů hodinářskou čistící gumou RODICO–BERGEON

Prach! Věčně a všude přítomný prach. Největší nepřítel modeláře! Kdo s ním nikdy nebojoval, ať se ozve, pošlu mu diplom 🙂 . O čistění modelů anebo kolejiště od prachu toho bylo napsáno hodně, leč stejně to není nic platné. Prach se vytváří a usazuje dál na všechno, ať se v domácnosti uklízí nebo ne. Bůhví, kde se bere? Usazuje se i na modely ve vitrínkách, byť tyto jsou uzpůsobeny jako prachotěsné. Nezbývá, než se ho soustavně zbavovat. Jak? Lze to například i následujícím způsobem…

  Rád koukám přes rameno odborníkům jiných profesí. To už jsem mockrát napsal. V jejich pracovních postupech a užívaných nástrojích, materiálech a pomůckách je mj. moudro předešlých generací, které lze velmi úspěšně použít v práci s modely. A pak jsou zde výrobci, kteří stále přinášejí nové výrobky, mnohdy vzniklé při výzkumu pro vojenské, kosmické, lékařské či jiné účely. Stará známá věc..

  V závěru tohoto příspěvku budu na několik obrázcích ilustrovat možnost odstranění prachu z modelů pomocí čistící gumy, kterou používají hodináři. Guma původem ze Švýcarska je dnes známá pod obchodním názvem Bergeon 6033 Rodico. Kontakt na firmu Bergeon, produkující nejkvalitnější nářadí a spotřební materiály pro hodináře, je ZDE. Firma sídlí ve městě La Chaux-de-Fonds ležícím západně od Bernu těsně na hranicích s Francií. Druhé sídlo firmy je v Hong-Kongu.

  Není důležité, že firma těchto čistících gum nabízí několik typů (navenek se liší barvou); univerzální použití je přisuzováno gumě zelené barvy. Je to dnes již klasický čistící prostředek, používaný několika generacemi hodinářů, údajně určený (podle inzerce hodinářských e-shopů) i pro čištění velmi znečištěných objektů. V každém videu na YouTube, které ukazují práci hodinářů (jedna z bezpočtu ukázek ZDE), je tento základní čistící prostředek vidět. Samozřejmě, guma tím pádem najde uplatnění v dalších dílnách, laboratořích a proto by neměla chybět ani ve výbavě modeláře.

  Je zbytečné se pídit po způsobu výroby, resp. po komponentech, ze kterých se vyrábí. To si asi bude výrobce chránit. Podstatné je, že struktura této hmoty je měkká na dotek, je nekorozivní a nedráždící pokožku. Současně je ale dostatečně houževnatá, takže sice dokonale drží tvar, do kterého se mezi prsty uhněte, a současně je dostatečně formovatelná při přitisknutí na povrch byť členitého předmětu. Ale hlavně, je tak akorát lepivá, a tím pádem při přitisknutí na předmět sejme cokoliv, co na něm ulpělo. Mikroskopická zrníčka prachu jsou příkladem. Jak už je uvedeno, její obrovská výhoda spočívá v tom, že ji lze natlačit do velmi nepřístupných míst, která jsou nedostupná běžnými čistícími prostředky, ale současně ji lze odtud i bezproblémově odstranit1). Anebo je jejich povrch natolik „citlivý“ na manipulaci při čistění, že nesnesou jiný způsob očisty. Hodináři vědí, že i obyčejná vatička na špejli („uchošťouch“) dokáže poškrábat číselník. S čistící gumou se to nestane.

  Další její výhodou je, že při dotyku s potřísněným či ušpiněným předmětem do sebe absorbuje mastnotu (mazací oleje, mastnotu vyloučenou z daktyloskopického otisku atd.). Taková situace může nastat při odebírání oleje např. z ložisek při překročení dávkování maziva.

  Jinými slovy, čistící guma odstraňuje prach, otisky prstů, olej, skvrny od uschlých kapalin, ať už kovových, plastových, skleněných i lakovaných aj. lesklých neporézních povrchů.

  V papírové krabičce je adjustováno a ve voskovém papíře zabaleno 48 g čistící gumy. Cena originálního balení výrobku Bergeon 6033 Rodico je cca 200 Kč. Nabízí ji například obchod „Hodinářství – Frýdl“ v Nymburce (provozuje i e-shop – ZDE; mimochodem, vřele doporučuji prostudovat nabídku nářadí a spotřebních materiálů tohoto obchodu; osobně jsem tam našel řadu zajímavých věcí, o kterých ještě přinesu informace). Čistící guma je běžně k sehnání i jinde, vč. eBay. Ceny se liší. Dlužno ovšem dodat, že odtržený a aplikovaný kousek gumy je opakovatelně použitelný. Tím chci říci, že zakoupený bloček vydrží hodně dlouho…

_____________________________________
1) Právě odstraňování čistící „gumy“ z povrchu není tak snadné v případě aplikace UHU-patafix – viz poznámka  

.

Dvě poznámky nakonec ve smyslu když dva dělají totéž, není to totéž:

  Podobné vlastnosti jako „hodinářska guma“ (ale opravdu jen podobné) jsou přisuzovány například i tzv. plastickému lepidlu UHU-patafix. Nevím jakou zkušenost má vážený čtenář, ale velmi často se mi po aplikaci tohoto lepidla za účelem vyčištění tvarované plochy na modelu stalo, že jsem ho nemohl dostat z drobných zákoutí. Chovalo se jako skutečné lepidlo.

Obr. – Lepidlo UHU-patafix. Zdroj ilustračního obrázku internet

  Další „zázrak“ na trhu, inzerovaný dokonce právě pro účely čistění, pochází z Asie. Kromě ilustrační ukázky existuje bezpočet dalších obchodních balení. Dokonce jsem tyto „amarouny“, před kterými každého varuju, viděl v jiném přebalu v nabídce jedné (raději nejmenované) seriózní německé modelářské firmy. Už na pohmat je tato substance velmi nepříjemná, dětské hovínko mezi prsty je proti tomu balzám. No ale hlavně – model zapatlaný tímto přípravkem se dá velmi obtížně vyčistit. Ovšem – proti gustu žádný dišputát!

Obr. – Rádoby čistící přípravek z Asie

.

Závěr

  Obrazová příloha ukazuje aplikaci hodinářské čistící gumy Bergeon 6033 Rodico při vyčištění modelu, který je trvale uložen v plexisklové vitrínce.

Obr. 1 – Model vyjmutý z vitrínky – je patrné jeho „standardní“ zaprášení

Obr. 2 – Detail téhož

Obr. 3 – Originální balení čistící gumy Bergeon 6033 Rodico

Obr. 4 – Z bloku odtržený a mezi prsty uhnětený kousek čistící gumy

Obr. 5 – Aplikace čistící gumy na ploše pojezdu modelu

Obr. 6 – Do špatně přístupných míst lze gumu vytvarovat do potřebného tvaru

Obr. 7 – Postupné čistění povrchu modelu opakovaným přitiskáváním gumy (na snímku jsou ještě vidět zbytky zrníček prachu)

Obr. 8 – Zdá se, že je vyčištěno…

.

Foto hlav a internet

Zdroj: Zpracováno s využitím textu z cit. webu firmy Hodinářství – Frýdl – ZDE

.

 

Rubrika: DÍLNA, Materiál, MODELY, Nápady, VARIO, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: