Užitečný pomocník na pracovní stůl – PA105

Obdivuji řemeslníky (stejně jako modeláře), kteří si dokáží udržet vzorný pořádek na ponku i v průběhu práce. Sledoval jsem jednou kamaráda-modeláře, kterému jsem mohl při úpravě mašinky koukat přes rameno. Potřeboval šroubovák: otevřel příslušný šuplíček, vzal si šroubovák, povolil šroubek, šroubovák hned uklidil. Atd. Stůl měl stále čistý. Upiloval díl, uklidil pilník a maličkým smetáčkem stůl zametl. Pedant, pomyslí si mnohý. Nikoliv.

  Přiznávám, že tak dokonalý nejsem ani náhodou. Obvykle při práci postupně vytahám všechny možné nástroje a nářadí, tak trochu bez ladu a skladu je vrším napravo od díla. Na levé straně mám hromadu papírů, brejle, lupy… Před sebou na poličce všechno možné, vč. telefonu. 🙂 Piliny občas smetu na stranu. Když už se v tom bor*** nemůžu vyznat, uklidím nástroje zpátky do šuplíčků, obvykle to co hledám objevím až na konci uklízení. A příští den pokračuji stejně. Špatně! Je tedy pravda, že prach, piliny a odřezky materiálů smetám často, vadí mi.

  Když se chystám stříkat barvy, uklízím poctivě. Nemám čistou a špinavou dílnu jako někdo 🙂 . Dokonce celý svůj pracovní stůl vytřu vlhkou utěrkou, a kvůli tomu jsem ochoten (výjimečně) přerovnat všechno, s čím lze pohnout.

    *      *     *

  Nedávno jsem objevil zajímavého pomocníka. V cizácké řeči, kterou by se  už podle mne nemělo v EU mluvit, se mu říká „Mini Table Vakuum Cleaner“ a vyrábí ho čínská firma Peach (mající v Evropě zastoupení ve Švýcarsku). Typové označení má PA105. Kromě několika překupníků ho u nás nabízí za cca 200 Kč + poštovné i velké kamenné prodejny, jako třeba Electro-Word.

Obr. 1 – Mini stolní vysavač PA105 od firmy Peach

.

  Mini stolní vysavač je v domácnosti určen např. pro „sbírání“ drobků z jídelního stolu. Tímto příkladem je dán event. okruh využití. Vyzkoušel jsem ho pro úklid prachu, pilin a jiných nečistot vznikajících na mém ponku při obrábění dřeva, plastů a barevných kovů. Vyzkoušel jsem ho při odstraňování prachu z povrchu skříněk a také z kolejiště. Výsledky popisuji v závěru článku.

  Vysavač PA105 je z plastu, má průměr 80 mm, výšku 65 mm. Padne do ruky jako ulitý. Je napájen dvěmi tužkovými AA bateriemi, které jsou instalované pod horním krytem. Ten lze snadno sejmout pootočením a vytažením z těla (střední části) vysavače. V prostřední části je uložen motorek s turbínou, zapínaný posuvným vypínačem na boku. Dolní kryt přidržuje stiskací pojistka a zachycují se v něm odsáté nečistoty (vysavač nemá žádný prachový sáček). Z vnějšku jsou na spodním krytu jemné kartáčky, které usnadňují uvolnění přilepených nečistot. Vysavač má kupodivu až překvapivě dostatečný výkon. Posbírá i těžší „předměty“, jakými jsou třeba zrníčka od mandarinky. Výrobce v návodu deklaruje jejich velikost údajem 4+/-0,8 mm. 🙂 Dále nedoporučuje používat vysavač v jednom kuse déle jak 10 minut. Zachycené nečistoty se z prostoru pod spodním krytem odstraní vyklepáním nebo vhodným štětečkem. Přístroj se nesmí umývat vodou.

Obr. 2 až 5 – Pod horním krytem jsou dvě tužkové baterie AA; spodní kryt lze sejmout po stisknutí pojistky (šipka); na vnějšku spodního krytu jsou kartáčky; důkaz, že vysavač vysává (a to běžel jen cca 20 sec.)

.

  K vysavači PA105 už vlastně není co dodat. Na pracovním stole funguje dobře. Samozřejmě, není to jako utření pracovní desky vlhkou utěrkou. Ale při průběžném odstraňování nečistot se mi osvědčil.

  Nemyslím si ale, že to je ideální pomocník pro čištění kolejiště od prachu, stejně tak např. povrchu různých nábytkových skříněk apod. Přece jenom pro stírání prachu ze střech domečků, kolejí, trávníků atd., atd. není jeho aktivní plocha dostatečně ergonomická (nemůže kopírovat složitý povrch kolejiště). Pro ten účel se hodí jiné vysavače, s úzkou hubicí, které existují i v bateriovém provedení, např. od firmy SENCOR. Praktičtější se mi ale jeví jednoduchá hubice s vhodnými koncovkami (i se štětinami) napojenými na standardní hadici vysavače. A na skříňky jsou výborné všelijaké utěrky z nano materiálů.

Foto hlav

.

 

Rubrika: DÍLNA, Nápady, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: