Krabičky na modely v alternativě

Se značným odstupem jsem se dostal k článku Krabičky na modely – ZDE. Ale mělo to svůj důvod, protože v té době bych mohl jen přitakat, možná utrousit nějaký názor, ale rozhodně ne přidat corpus delicti. Nyní už jsem v tomto směru kompetentní, neboť nedávno jsem vytvořil svou vlastní verzi krabičky, takže mohu přispět se svou PIKO měrou do mlýna.

.

  Na rozdíl od autora minulého příspěvku jsem šel cestou poněkud odlišnou. Přeci jenom jsem prožil několik let tvorbou papírových modelů a často řešil otázku jejich transportu na nějakou akci, aby nepřišly do místa určení v podobě spíše placaté než 3D. A protože existuje mnoho výrobků, díky nimž je možné získat poměrně fortelný boxík, sáhl jsem po dvou krabičkách – jedna byla tuším od kapesní svítilny, druhá od nějaké kosmetiky či čo. Mají odlišné řešení – zatímco první je klasický styl à la PIKO, tedy spodek a víčko, druhá je vlastně kompletním obalem a vnitřek se do ní zasouvá. Obě mají bytelné dno s dobrým, bílým polepem.

  Samozřejmě by se dalo je použít tak, jak leží a běží. To bych ale nesměl část života strávit jako grafik, výtvarník a tak podobně. Proto jsem si řekl, že přece nenechám dvě mašinky pro tyto krabičky určené vedle jejich kolegyň v matoucím obalu. Samotná práce pak byla velmi jednoduchá: přesné změření rozměrů a návrh obalu. Samozřejmě jsem mohl imitovat do posledního pixelu, jenže v případě „arnolďácké“ V200, kterou jsem si pořídil jako vzpomínku na dědečka (neboť on má na svědomí mou náklonnost k velikosti N), jsem originální obal nedohledal a navíc – pokud mě paměť neklame – jejich boxy byly plastové a rovněž menší, což mi zrovna nevyhovuje. Takže v případě N ARNOLD RAPIDO V 200 nastoupila ryzí kreativita. Rozměr plášť na víko se bez potíží vejde na stránku A4 a stačí klasický papír pro režim barevného tisku (i když já volil hlazený lesk, ale i tak jsem se dostal na 15,50 Kč). Kdo má kvalitní laserovou tiskárnu s možností colorprintu, má to gratis :-). Pak už stačilo jen vyvinout trochu přesnosti a trpělivosti – výsledek myslím nevypadá nejhůř.

Obr. 1 – Krabička pro V 200 inspirovaná firmou Arnold

  Trochu jiné to bylo s krabičkou pro přestavěnou BR65 na československého „Papouška“ 477.038 (mimochodem tahle lokomotiva je i filmovou hvězdou – kdo nevěří, ať se pozorně dívá od prvního záběru na detektivku Na kolejích čeká vrah). Upřímně, nic takového bych nesvedl, pořídil jsem si ji pro radost a skutečně je pro mě pastvou pro oči, i když to není věrná replika skutečného „Papagaje“. Protože tady šlo o krabičku zasouvací, stačilo udělat pouze pás s dostatečným přesahem a pro dobrý pocit i dvě čela. Inspirace sonneberským podnikem PIKO v dobách reálného socialismu je naprosto evidentní. Ostatně ne zcela náhodou (krabička prošla rozměrovým výběrem) se hodí i mezi své souputnice z doby před rokem 1989.

Obr. 2 – Krabička pro „Papouška“ 477.038 inspirovaná firmou PIKO

  Teď už chybí jen zavítat do Hornbachu pro molitan (protože odlitek „vaničky“ z plastu opravdu nevytvořím) a oběma lokotkám vytvořit měkké lože. Bude potřeba, protože prozatím svou N kolekci do vitrínek umisťovat nemohu, takže dlí ve velké škatuli a čekají na zářivější dny :-).

Obr. 3 – Krabičky „made in doma“; uprostřed výtopna pro malé lokomotivy – vystřihovánka arch. Richarda Vyškovského, jehož papírové modely byly pro mnohé vláčkaře vítaným doplňkem kolejišť

Foto autor

.

 

Rubrika: Nápady, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: