Štětec se zásobníkem podruhé. A hodně užitečné produkty navíc

Občas se mi zdá, že už jsem všechno napsal a že se opakuju. Zvláště když musím do titulku nového článku přidávat slovíčko „podruhé“. Je to tak. Jenže, někdy se stane, že za uplynulou dobu se leccos změnilo. Třeba už dávno neprovozuji N-šopík, takže některá tvrzení a doporučení u článků na webu Honzíkovy vláčky pochopitelně neplatí. Tak je tomu také v případě „štětců se zásobníkem“, které jsem kdysi objevil a doporučil jako ideální pomůcku při nanášení pájecí kapaliny – ZDE.

  Jelikož objevené informace si zásadně nenechávám jen pro sebe a nedělal jsem to ani v dobách, když jsem si hrál na obchodníka, mám pro vážené pány modeláře další doporučení, které nebylo možné poskytnout před rokem 2017. Proč? Protože v té době ještě firma MOLOTOW™ Praha neexistovala. Zmíněná firma sídlí na adrese Plynární 33 v Praze 7 – Holešovicích a na její webové stránce – ZDE – zajisté budou někteří modeláři nadšení nabízenými produkty.

  Pojem „molotov“ je u nás dostatečně známý, ale s pejorativním obsahem. Stačí se podívat, co najde strejda Google na Wikipedii. Nutno však podotknout, že firma MOLOTOW™ je v oboru barev hodně uznávaná německá firma.1) Není mým cílem dělat reklamu těm „tvůrcům“ graffiti, kteří si o sobě myslí, že jsou umělci, zatímco okolí jejich „tvorbu“ jednoznačně vnímá jako vandalismus. Ale proč šmahem odsuzovat všechno, co se schovalo pod pojmem graffiti? Přestože tomuto umění vůbec nerozumím a ani z něho nejsem nadšený, jsem ochoten připustit, že i sprejování zdí může být za jistých okolností považováno za umění. Ostatně, na stránkách cit. firmy ZDE je zajímavá úvaha: „Na začátku společnost (MOLOTOW™ – pozn. J. H.) považovala graffiti za „špínu“ nebo dokonce za vandalismus, dokud se pouliční urban umění nevyvinulo k akceptované formě umění. MOLOTOW™ také přispěl k uznání graffiti, ačkoliv nevědomky, při otevření první graffiti výstavy v roce 2004 v galerii „K31“. S více než 1000 návštěvníky bylo otevření nejen úspěchem, ale také se vybudoval nový prostor pro mezinárodní graffiti umělce a jejich dosud podceňované umění. Tato výstava sjednotila sběratele umění a umělce s jedním vzkazem – umění nezná stereotypy.“

MOLOTOW™ Praha může nabídnout zajímavé produkty i modelářům

  A o to mi jde především. Vřele doporučuji projít si celou nabídku firmy MOLOTOW™ Praha, protože se tam opravdu dají najít moc užitečné věci. A nejsou drahé, na rozdíl od méně kvalitních podobných výrobků z Asie za předražené ceny u všelijakých překupníků. Upozorním jen na tři produkty, které jsem si koupil na testování.

1. Jestliže někdo zatouží po kvalitních „štětcích se zásobníkem“ (AQUA Squeeze Pen – „vodní stlačovací pero“), najde je hned v šesti provedeních. S vlasovými kulatými hroty o průměru 1, 2 a 3 mm, a plochými hroty šířky 4, 7 a 10 mm. Konstrukční řešení štětce je prakticky stejné, jak jsem jej popsal ZDE. Cena za jeden štětec s 3mm hrotem je 115 Kč, objednací číslo je 727.102.

.

2. Obdobný, ale menší a uvnitř konstrukčně odlišný je štětec, který se více blíží známé fixce. Nese označení Empty Brush (obj. č. 211.014). Prodává se prázdný, bez náplně. Tu si do něho lze libovolně nalít. Ano, v tom je šance na plnění fixky pájecími kapalinami.

V odšroubovatelném zásobníku je vložka (složení materiálu se neuvádí). Do ní se nasákne barva, resp. jiná kapalina. Ve šroubovatelném víčku je fixován hrot (tips), přes který se barva (kapalina) naseje a přenáší se na kreslící list (podložku). Hroty jsou výměnné a prodávají se v několika velikostech (obj. č. 699.047). Štětec Empty Brush stojí 50 Kč, sada dvou hrotů stojí 60 Kč.

3. Naprosto dokonalý a pro modeláře je nepostradatelný fix označený Liquid Chrome™. Obsahuje temně stříbrnou barvu na bázi alkoholu. Prodejce uvádí, že se jedná o „fixy s vysoce pigmentovanou speciální barvou LIQUID CHROME™, neboli tekutým chrómem, která je unikátní díky jejímu zrcadlovému efektu a jeho bezkonkurenční odolnosti proti poškrábání a otěru.“

  Fix je de facto technický unikát. Kapilární systém, kterým se spouští barva do hrotu, je chráněn německým patentem. Zajišťuje pravidelný přítok barvy do hrotu. Hroty je možné vyměňovat. Fix lze barvou znovu naplnit. Fix se prodává se čtyřmi různě silnými vyměnitelnými hroty (1, 2, 4 a 5 mm).

  A k čemu ho mohou využít modeláři? Třeba k dokreslování nejrůznějších doplňků na karosérii vozidla nebo na modelových budovách (obrysy světel, rámy oken, okapy aj.). Prodejce uvádí, že „barva je vysoce neprůhledná, permanentní a má dobrou odolnost proti UV záření.“ Pro N-kové měřítko doporučuji vybírat ty nejtenčí hroty.

.

Závěr

  Nutno doplnit, že tyto tři stručně popsané vzorky z produkce firmy MOLOTOW™ jsou jen kapičkou v moři. Opravdu vřele doporučuji prolistovat celou nabídku e-shopu „Molotow™ Praha“. Na jednom místě se dá objednat fůra užitečných „písátek“ a barev ve spreji. A to za slušné ceny, vč. ceny za poštovné. Navíc tady platí „dnes objednáte, zítra posíláme, třetí den dostanete“. Pokud se někomu nepodařilo sehnat „štětce se zásobníkem“ kvůli jejich používání při pájení, jak mne občas někdo zavolá, tak tady je možnost je bezproblémově získat.

________________________________________

1) „Je téměř nemožné zapsat kompletní vývoj značky MOLOTOW™, protože její základní složka byla založena v roce 1959 firmou „Farben Feuerstein“. Byla založena Wilhelmem Feuersteinem, a později převzal rodinný podnik jeho syn Jürgen Feuerstein a rozvinul jej podle své firemní filozofie. Jürgen již v mládí získal znalosti o barvách, jejich složkách, trvanlivosti, kvalitě a hustotě, když se často nacházel za gramofony místních klubů. Toto a jeho vášeň pro americké muscle cars, ho přivedli do kontaktu s graffiti scénou. Není zbytečné zmínit, že brzy rotovalo prvních 1210 plechovek v obchodě jeho rodičů.Blízká přátelství se rozvíjejí – vznikla graffiti scéna a průmyslové odvětví bylo teprve na začátku. Spolu s nejvýznamnějšími umělci vyvinul Jürgen první prototypy barev ve spreji optimalizované pro graffiti – a to znamenalo: méně aerosolové mlhy, ostré hrany při malování a plechovky bez míchacích kuliček. Se zapálenými myšlenkami Jürgen vytvořil zázemí pro celé graffiti hnutí.“ In: http://blog.molotow.cz/

Ilustrační obrázky převzaty z nabídkových listů firmy MOLOTOW™ Praha; v perexu hlav

.

 

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZPRÁVY

1 komentář

  1. Molotow Praha napsal:

    Dobrý den, velice děkujeme za tento text a recenzi!
    Ať se vám daří. S pozdravem Molotow™ Praha

Vložit komentář

Text komentáře: