S HONESTY na stupních vítězů, aneb poznámka k letošnímu MS lodních modelářů v Maďarsku

Vzpomínáte si ještě, jak jsem popisoval černění mosazných řetízků pomocí přípravku Brass Black Metal Finish – ZDE? Někdy v březnu (2019) mne o to požádal Tomáš Hlach z Českých Budějovic, který připravoval svoji loď ACL Honesty v měřítku 1 : 100 pro Mistrovství světa v Maďarsku. V případě modelářských soutěží když se řekne „A“, musí se také říct „B“. A tím „B“ je sdělení, že Tomáš Hlach se stal se svou lodí 2. vicemistrem světa v kategorii F4B Senior.

  Stalo se tak na jezeře Bánki-patak v městečku Bánk na severu Maďarska – ZDE -, kde se ve dnech 15. – 23. 7. 2019 uskutečnilo mistrovství světa lodních modelářů (WORLD CHAMPIONSHIP NAVIGA NS – NSS 2019 – blíže např. ZDE). Vážený čtenář nejspíš bude marně hledat na českých zpravodajských webech, stejně jako v tisku, alespoň stručnou informaci či zprávičku o velmi úspěšné reprezentaci řady českých lodních modelářů. (Pokud ano, omlouvám se, ale já nic nenašel – pozn. J. H.) Nejspíš proto, že naši zvídaví, objektivní  a vtipní reportéři a komentátoři si celé léto plně vystačili s tématy jako je výměna ministra gultůry, okořeněné veletoči p. Hamáčka a celé ČSSD, nesmírně zajímavé také bylo sledovat hraboše a jejich vliv na dotace zemědělců, a když už bylo nejhůř, tak se opakovaně připomnělo sucho (v alternativě deště a záplavy), také kůrovci či zdravotní stav Mistra Gotta.

  Nevím přesně kolik, ale ve 23 modelářských kategoriích se v Maďarsku představila celá řada našich juniorských i seniorských lodních modelářů. Stačí si jen prohlédnout výsledkové listiny – ZDE. Například v kategorii „DS“ lze dohledat účast (a umístění) nestora mezi našimi lodními modeláři Jirky Voráčka a také jeho ženy Kristiny se svými čluny Compass Rose a Geranium. V kategorii „F4A Junior“ dosáhl krásného 3. místa Karel Fyrbach s lodí Kajman. V kategorii „F4B Junior“ se těsně pod stupni vítězů seřadili hned čtyři další Češi, čtvrtý Michal Jakeš (loď Toren), pátý David Heinl (Banckert), šestý Jonáš Podrazil (Bronington), sedmý Vojtěch Budina (Bremen). Atd., atd.

  2. vicemistr světa Tomáš Hlach soutěžil s lodí ACL Honesty v měřítku 1:100, která původně vznikla přestavbou, jak ji popisuje ZDE, ale dnes už to je čistě „autorské“ dílo. Jeho letošními přemožiteli v kategorii „F4B Senior“, ve které se kvalifikovalo 23 modelářů, byli mistr světa Peter Sager z Německa s plavidlem T23 v měřítku 1:100 a 1. vicemistr světa Kai Hoelzel rovněž z Německa s lodí Fairmount Summit v měřítku 1:75. V této kategorii soutěžili kromě našich a Němců také Číňané, Maďaři, Rumuni, Poláci, Kazaši, Slováci a Dánové. Dlužno dodat, že to bylo poprvé, co Tomáš Hlach soutěžil mezi seniory.

.

  Tomáš Hlach mi před pár dny napsal několik pro mne dojemných řádků: „Dobrý den pane Hlaváčku, píši Vám s ještě jedním velkým poděkováním za načernění řetízků. Myslím si, že i díky Vámi načerněným řetízkům se mi podařilo na Mistrovství světa v maďarském Bánku uzmout na bodování 95,33 bodů ze 100 a průběžně 3. příčku, kterou jsem naštěstí zvládl v jízdách udržet. Má loď ACL Honesty s Vámi načerněnými řetízky se tak může pyšnit titulem 2. vicemistr světa. Moc děkuji, že jste napomohl ke splnění jednoho z mých snů! S pozdravem Tomáš Hlach.“

  Pominuli Tomášovu zdvořilost, myslím si, že hlavním důvodem jeho úspěchu na MS v Maďarsku je jeho systematická a precizní modelářská práce, hledání cest, získávání zkušeností a především pak jeho krédo: čest a poctivost, alebrž The Honesty. Nepopírám, že mi tímto svým úspěchem dal překrásný dárek k mým nedávným sedmdesátinám.

  Tak Vám přeji, Tomáši, bezpočet dalších modelářských i životních úspěchů.

Foto: archiv Tomáše Hlacha

.

 

Rubrika: MODELY, VARIO, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: