Koleje do vitríny zhotovené na 3D tiskárně

Poprvé jsme o 3D tisku v souvislosti s modely v měřítku N informovali už v roce 2010 – ZDE. Od té doby uplynulo hodně vody. 3D tisk do současnosti v lecčems pokročil; stal se dostupnější i amatérům, v profi-oblasti už i maličké výrobky mívají kvalitní povrchy, které potřebujeme např. při výrobě železničních modelů. Vzniklo pár nových technologií. V této stati se ale nebudu zabývat aktuální stavem ani trendy 3D tisku, ale zmíním jen jednu z mnoha užitečných aplikací, kterou na základě mého nápadu realizoval Jirka Šafář – MINIATUR.

  Pro své modely mám vitrínky z plexiskla. Už jsem o nich psal ZDE. Jejich autor v nich nechal vyfrézovat podélné drážky, do kterých zapadají okolky koleček, čímž jsou vagonky a lokomotivy fixovány. Jelikož drážky jsou ale příliš široké, tak např. při každé manipulaci s vozidly je zpravidla nutné postavení ostatních vozů upravit.

  Když mi Jirka Šafář ukazoval výsledky svých testů s 3D tiskárnou od firmy Průša, diskutovali jsme o dalších reálních aplikacích 3D tisku pro „naše“ malé měřítko. A najednou jsem věděl, že jeden produkt by se hodil: koleje pro vystavované vozy do vitrínek.

  Následovalo měření, maličko kreslení v Corelu, pak vytvoření softwaru pro tiskárnu – no a nakonec dlouhé (5ti hodinové) čekání na první prototypy. Drobné úpravy se týkaly výšky kolejnic a zámků, kterými se díly kolejí spojují. Pokud jde o fixaci kolejí ve vitrínkách, nakonec se ukázalo, že nejjednodušší řešení bude jednotlivé díly ve vitríně přilepit pomocí dvoustranné lepicí pásky (na obrázcích níže jsou ještě koleje v místech zámků slepovány jen jednostrannou páskou).

  Pro jistotu raději dodávám, že koleje vytištěné na 3D tiskárně nemohou být z pochopitelných důvodů napájené. Ale nepochybně se pro ně najde uplatnění i k jinému než popsanému účelu.

  Jelikož projekt nevznikal „na kšeft“ (a mohl by zajímat další modeláře), Jirka Šafář nabízí vážným zájemcům vlastnícím 3D tiskárnu naprogramovaný soubor k vlastnímu užití. Stačí si napsat. Já zdůrazňuji: Jen pro vlastní použití a nikoliv ke komerčním účelům!

Fotografická příloha

 

Obr. 1 – 3D koleje instalované v části vitrínky

Obr. 2 – Sada 3D kolejnic (6 dílů do vitrínky široké 90 cm)

Obr. 3, 4 – Detail zámků z lícní a rubové strany

Obr. 5, 6 – Sestavení dílů z lícní a rubové strany

Obr. 7, 8 – Sestavené díly slepené tenkou lepicí páskou; ve finále jsou koleje fixové dvoustranou lepicí páskou

 

 

Dovětek

  Že náš nápad někdo „opráskne“ a přes varování ho bude využívat komerčně je víc než jasné. Že ne? Tak tady je čerstvá zkušenost:

  V roce 2012 jsem publikoval nápad na vytváření dlažby („kočicí hlavy“) pomocí razítka – ZDE.

  V poslední nabídce německé firmy DM-toys už je takové razítko za 11,99 € k prodeji – ZDE.

  Výrobce a katalogové číslo? Holandský RAILNSCALE, N9024 – ZDE. Blahopřál jsem jim, že použili můj nápad. Neodpověděli. Ani se nedivím. A i kdyby odpověděli, naprosto přesně vím, co by napsali… 

Foto hlav

.

 

Rubrika: Doplňky, Nápady, ZPRÁVY

komentářů 5

  1. Jaromír Uher napsal:

    Zdravím,
    je super, že se o své poznatky a nápady dělíte se zbytkem modelářů. Jen bych si nebyl tak jistý s tím, že to, co napadne Vás, nenapadlo dříve někoho jiného. Válečkové razítko s reliéfem už bylo v sešitě Malá Železnice D3 stavba krajiny někdy za totality. Válečkové profilové razítko doporučovali na tvorbu reliéfu zdiva, dlažby a dalších opakujících se tvarů, kde se to pak vytlačovalo do moduritu, případně lepenky. Viděl jsem tak vytlačovat trámky do balzy – napodobení deskové stěny. Další razítko s reliéfem dlažby (více podobné tomu Vašemu) byl v časopise modelář někdy před rokem 2006 (po svatbě jsem si ho už nekupoval). Zde s tím razil dlažbu v dioramě z druhé světové války – tenkrát mně to zaujalo, protože dioramu jsem chtěl také zkusit. Plastové kolejnice bývaly u některých nefunkčních maket lokomotiv (+spousta hraček) – nápad s tiskem kolejnice je fajn, ale jen pro toho, kdo už má doma 3D tiskárnu a nepočítá si pracovní čas. Jak dlouho trvalo vytištění cca 1 metru? Spíše by bylo zajímavé tisknout si atypická podloží pod výhybky a různá křížení – jéé, teď mně to napadlo a už to nesmí nikdo použít :-), ale co když už si je někdo jiný tiskne?

  2. vvitty napsal:

    Honzo, tohle uz se prodava par let v ruznych meritkach a provedenich, namatkou :
    https://www.shapeways.com/product/TFNYYP84L/gustav-tracks?optionId=62434877&li=marketplace
    https://www.shapeways.com/product/KLEXM92S7/thomas-minis-display-track?optionId=65727292&li=marketplace
    V.

  3. admin napsal:

    No vidíš, jenže:
    1. Nikdo mi nic podobného nenabídl, tak jsme to museli „vymyslet“ sami.
    2. Píšeš, že se to prodává… No a to je to! Já to mám zadarmo :-):-)
    A jestli sis ten příspěvek dočetl dokonce, tak tam uvádíme, že kdo to chce taky zadarmo, tak si má napsat Jirkovi. Pošle mu soubor a může vesele tisknout. A v tom je ta pointa, víš?
    3. A odkazy, co jsi poslal, jsou nějaká debilní měřítka – rozhodně ne N-ko…!

  4. zubozrout napsal:

    Také bych si nebyl tak jistý tím, že to od Vás obšlehli. Není to zase tak revoluční myšlenka a podobná razítka lze nalézt ledaskde – případně i zdarma k tisku třeba na thingiverse.com. Nicméně to nic nemění na tom, že to nejspíše byl Váš originální nápad (když to zmiňujete), takže je super, že máte fantazii ;). Ostatně Váš web je více než inspirativní a děkuji za něj.

    Btw, nějaké koleje je případně možné sehnat i tady: https://www.thingiverse.com/thing:1645848 … ale nezkoušel jsem, vitrínu nemám 🙂

    Případně pro ty schopnější se jedná o poměrně snadný model, který se dá vymodelovat v ledasčem. Mně se na spoustu věcí osvědčil Blender (podchod, okraje nástupiště ale třeba i domečky nebo jen drobné doplňky kolejiště). I když pro začátečníky bych spíše doporučil jednodušší prostředí. Ale na samotné koleje by se spíše hodilo nějaké „matematické“ prostředí s velkou flexibilitou – jenže to jde již mimo mě, neboť jsem to zatím nezkusil.

  5. czhunter napsal:

    Přijde mi škoda, že když už jste na 3D tiskárně mohli vytisknout jakékoliv koleje (jaké fantazie dovolí), udělali jste ty úplně nejobyčejnější, které „vypadají úplně stejně jako ty sériově lisované, akorát že hůř“.

    PS: Tisk zadarmo rozhodně není (protože práce, elektřina, filament) – je to vůbec levnější než metr kolejí za stovku z obchodu?

Vložit komentář

Text komentáře: