Zatímco Honzíkovy vláčky postihla katastrofa, v Roudnici děcka postavila kasárna a lom

Jaro přináší nejrůznější aktivity. Příroda se začíná probouzet, samečkové nahání samičky, někteří dědkové si v parku otřeli lavičky, sypou ptáčkům a kochají se procházejícími slečinkami. Na kochání ani na mašinky jsem neměl pár týdnů čas. Z donucení jsem absolvoval rekonstrukci části bytu. A jako by toho nebylo málo, současně kleknul ediční systém, ve kterém web vytvářím. Tak se aspoň koukněme do Roudnice nad Labem, kde Brejšákovi mladí modeláři stihli vybudovat kasárna a lom.

  Nikomu nepřeju ty nervy, když po devíti letech téměř bezproblémového provozování webu v systému WordPress najednou zjistíte, že zmizely veškeré fotogalerie s několika tisíci obrázky. Co na tom, že mám u sebe zálohy fotografií, ze kterých by bylo (snad?) možné alespoň část galerií rekonstruovat. Ale ta práce a ten čas?! Problém byl v tom, že pravděpodobně po aktualizaci webu na novější verzi došlo k nějakému kolapsu v systému a nedařilo se obnovit cestu ke galeriím. Ještě horší bylo, že přestala komunikovat (dodnes nevím proč) skupina lidí fungujících pod názvem „separatista“, kteří – byť pro nás uživatele WP anonymně a zdarma – pomáhají s provozem této jinak zahraniční aplikace v Česku. Až po několika týdnech se ozval „mirekk“, který naštěstí poskytl dosti nadějně vyznívající návod způsobu opravy přístupu ke galeriím, podle kterého se Bohouši Partykovi podařilo galerie zachránit. Oběma ještě jednou velké díky. Jen jednu hloupou narážku jsem ještě nevydýchal: „Co chceš, stáhl sis zadarmo jakýsi WordPress, tak musíš počítat s tím, že ti ho jednou vypnout…“.

  V době kdy fotogalerie nefungovaly, posílal Karel Brejša v nepravidelných intervalech fotografie dvou nových částí školního kolejiště, které se svými malými modeláři staví. Jednou novou částí jsou kasárna, druhou lom. Bylo zajímavé sledovat, jak se oba nové prostory postupně zaplňují a mění. Možná si toho vážený čtenář na výběru publikovaných fotek všimne. Dlužno zdůraznit, že většinu modelářských prací zastali mladí kluci a holky. Jen si tak říkám, jestli jim dobová hesla z poloviny min. století na budovách kasáren něco říkají? Pokud ne, je to dobře. Pokud ano, někdo jim vymyl mozek.

.

Kasárna

Lom

.

Foto K. Brejša

Rubrika: FOTOGALERIE, Kolejiště, Kolejiště, STAVBY, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: