Na otočku ve Welsu

Přemýšlím, jestli napsat, že letos to bylo ve Welsu stejné jako loni, nebo naopak, že ve Welsu to bylo zcela jiné jako loni. Obojí je totiž za určitých okolností pravda. Modellbau Wels 2018 (23. – 25. 3. 2018) byla opět zdařilá modelářská výstava, byť rozsahem i obsahem jakoby přes kopírák při srovnáním s loňskem, ale zdálo se, že s částečně obměněnými vystavovateli. Ale to nechci tvrdit absolutně, neb jsem žádné faktické porovnávání neprováděl.

  Podstatné bylo, že zde bylo na co koukat (to není jako Model Hobby Letňany). Souhlasit se mnou ale nejspíš bude jen modelář, který nemá úzké klapky na očích a umí ocenit práci kolegů – ať staví lodě, letadla, vlaky či autíčka. Už loni bylo patrné, že železniční modeláři se ve Welsu na plac moc nehrnou. Stejně tak letos. I když, vyznavači „super-gigantických“ měřítek pro sebe potřebovali celou jednu velkou halu, kde si vozili zadky na svých výtvorech a čmoudili tam o sto šest. I nenapravitelní kuřáci zde po čtvrt hodině lapali po dechu. Ale klobouk dolu před těmito skvostnými modely.

VIDEO 1 – „gigantic trains“ – ZDE

.

  V hlavní výstavní hale bylo k vidění jedno pěkné kolejiště v měřítku z opačné strany spektra, tedy v „ZETku“. A zajímavé na něm bylo, že vlaky po něm dokázaly jezdit modelovou rychlostí (podle typu), nikoliv mnohonásobně vyšší rychlostí, aby přeletěly veksle, jako je to k vidění třeba v Pečkách.

VIDEO 2 – Z scale – ZDE

.

  A pak už zde bylo jen jedno moduliště v H0 a „cvičná“ kolej pro „nulky“ (na kterých ani nebylo co fotit) – a dost. Jak říkám, železničních modelářů bylo letos ve Welsu jako šafránu.

.

  V hlavní výstavní hale převládaly velké plochy pro ukázky různých typů autíček osobních, závodních, off-road a tracků. K tomu traktory a různé zemědělské a stavební stroje.

VIDEO 3 – tracks – ZDE

VIDEO 4 – off-road – ZDE

.

  Pak zde samozřejmě byly stánky s bezpočtem letadel (boom dronů opadá i zde – viz postřeh z letošního Norimberku – ZDE), včetně zasíťované předváděcí plochy, dále stánky s modely lodí všech druhů (vč. bazénu pro ukázky). Tradičně zde vystavují modeláři, co umí postavit ponorky. Každého musela zaujmout ukázka, jak to vypadá v „digitalizované“ ponorce. Do mašinky se strčí dekodér – a hotovo, ale do ponorky? Ani ty součástky neumím pojmenovat!

VIDEO 5 – ships – ZDE

.

  Velkou expozici zde měli vyznavači „army“. Oči přecházely nad překrásnými modely všech možných druhů vojenské techniky, většinou ve větších měřítcích. Četné ukázky, co takové modely umí, dávaly této části expozice punc pomyslného vítěze veletrhu.

VIDEO 6 – army – ZDE

.

  Ve Welsu se mi kromě modelů líbí, že se zde dá nakoupit materiál a nářadí, třeba jako v Lipsku. I když, o dost méně. Nicméně, nakoupili jsme nějaké maličké šneky, samořezné šroubky těch nejmenších rozměrů, které u nás nevede ani ACROS, barevné lakované drátky, a samozřejmě že jsem se odměnil nákupem dvou vagonků z jednoho „hrabáku“ (no nekup to, když zde měli vagonky o pět euro levnější jak na eBay..?).

.

  Při této kratičké recenzi pochopitelně nemůžu zapomenout na sekanou v housce, kterou jsme si dali na svačinu. Neměla chybu!

Foto a video hlav

.

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: