Zkušenosti s výrobou jehličnatých stromků pro modelové kolejiště

16-VondraPo delším čase se na stránkách Honzíkových vláčků vracíme k poctivé modelářské práci – konkrétně k výrobě modelových jehličnatých stromků. Jak známo, amatérských postupů bylo vyzkoušeno a také publikováno bezpočet. Například už v roce 2010 jsme ZDE publikovali příspěvek  o možnosti výroby těchto stromků z tzv. gumožíní, na který rovněž odkazuje autor příspěvku – Josef Vondra -, jenž svoji práci dokumentuje i řadou snímků. Napsal:

„Při stavbě svého kolejiště v měřítku H0 jsem si na vánoční dovolenou naplánoval výrobu smrčků. Jak se říká, kdo se moc ptá – málo gugluje, takže jsem začal v předstihu hledat na netu inspiraci.

.

Stromky z provázku

  Nejdříve jsem našel stránky KŽM Moldaváček – ZDE. Podle tam uvedených rad jsem obešel několik papírnictví, než se mi podařilo sehnat barevně přijatelný provázek. Hřebenem od babičky jsem provázek rozčesával a podle návodu stáčel do drátků. Stromky jsem pak ostříhal do tvaru a na vlákna nalepil statickou trávu do různých barevných variant. U tohoto postupu jsem se pořád nemohl zbavit pocitu „průmyslové výroby“. Stromky působí všechny hodně podobně, jako sériově vyrobené. Je to asi dáno provázkem, který i po zpracování vždy udělá stejný tvar stromku. U opravdu malých stromků to tolik nevadí, ale u větších jsem nebyl s výsledkem spokojen. Tento postup je vidět na obr. 1 až 5.

Obr. 1 až 5 – Stromky z provázku

.

Stromky z kokosových vláken

  Pak se stalo, že jsem byl vyslán na nákup a při té příležitosti jsem navštívil zahradnické potřeby. Zde jsem objevil tyč pro popínavé rostliny, na které jsou kokosová vlákna – ZDE. Ty jsem nejdříve stočil na drátek. Dlužno dodat, že výsledný vzhled stromku se posunul blíže k přírodě. Jen bylo nutné, jak jsou kokosová vlákna různě propletená a vracejí se zpět, je při točení průběžně prostříhávat. Pro stáčení vláken jsem si zhotovil jednoduchou pomůcku ze stavebnice MERKUR, což je vidět na obrázcích.

  Kmeny stromků jsem obtočil provázkem, který mi zůstal z prvního pokusu. První vrstvu nátěru jsem provedl hustým latexem a druhou již jen hnědou temperou.

  Při posypu stromků jsem kombinoval statickou trávu a barevné piliny. Vše je vidět na obr. 6 – 11.

Obr. 6 až 11 – Stromky z bambusových vláken

  Z odpadu kokosových vláken jsem jako vedlejší produkt udělal keře. Svázal jsem jich několik do svazku na párátko a polepil statickou trávu.

.

Stromky z gumožíní

  Jak jsem hledal inspiraci na netu, našel jsem též postup výroby modelových jehličnanů z gumožíní, publikovaný na webu Honzíkovy vláčky – ZDE. Postupoval jsem přesně podle tam zveřejněného podrobného postupu. Gumožíně jsem zakoupil za pár korun v jednom internetovém obchodě; minimální množství, které jsem musel odebrat, mi ovšem vydrží mnoho dlouhých let. 🙂

  Na posyp jsem vyzkoušel opět oba materiály, a to statickou trávu a piliny. Zdá se mi, že lepší výsledek se mi povedl při použití různě namixovaných barev pilin.

  I když si v této chvíli dovoluji nabídnout několik obrázků z postupu práce, nechci tvrdit, že jsem skončil s experimentováním, zvláště pokud jde o použití gumožíní. Musím se ještě procvičit v množství a velikosti rozcupovaných kousků gumožíní napichovaných na špejli a zvolení přiměřené hustoty posypu. Při nalepování posypu mám totiž pocit, že některé stromky mají moc řídký a jiné naopak moc hustý posyp. Postup je vidět na obr. 12 – 16.

Obr. 12 až 16 – Stromky z gumožíní

.

  Na závěr připojuji pár obrázků stromků instalovaných na mém amatérském kolejišti.“

Obr. 17 až 20 – Stromky instalované na kolejišti

.

Foto autor

rev. textu 15. 1. 2018

.

 

Rubrika: Příroda, STAVBY, ZPRÁVY

komentářů 8

  1. joer napsal:

    Raz uvádzate bambusové vlakno, raz kokosové. Na tej tyči na popínavé rastliny je kokosové vlákno. Tiež to používam na kríky. O bambusovom vlákne som ešte nepočul.
    A ešte moja skromná rada, na stromky ihličnany je najlepší sisalový špagát, na vašej fotke to vyzerá na nejaký chemlon. Sisal je prírodný špagát svetlej farby po upletení stromku je nutné ho nastriekať na hnedo alebo tmavozeleno.

  2. admin napsal:

    Záměna „bambusové“ a „kokosové“ vlákno vznikla omylem při redakční úpravě textu autora. Omlouvám se. Hlaváček

  3. modeln napsal:

    Zdravim, ja som v minulosti pouzival na stromky stetiny z metiel, ale momentalne pouzivam uz len medene vodice, tzv.vlasove. Par foto na mojom rajceti; tu su z vrchnym posypom molitan http://alesoksa.rajce.idnes.cz/Ihlicnany-molitan-Nove/ a tu so statikou http://alesoksa.rajce.idnes.cz/Ihlicnany_statika-Nove/

  4. Andi napsal:

    Dobrý den, za sebe mohu doporučit stromky od Aleše „Baum“ Oksy. Je to to nejkvalitnější, co je na trhu a za rozumnou cenu. Všechny stromy, co jsem měl, jsem postupně nahradil jeho skvělými výtvory.

  5. Martin70 napsal:

    Článek a pokusy O.K. Za mě jen postřeh z fotek amatérského kolejiště a je to jen taková nuance, ale nesedí mě: zdá se mi, že některé stromy jsou celé uschlé a jiné zase zdravě zelené. Chtělo by to podle mě udělat jen na některých trochu suché a ulámané větve. To je takový krůček k dokonalosti mimo tedy experimenty s různými technologiemi výroby jehličnanů.(Sám jsem stromky nikdy nedělal, nebyl jsem v Rusku a padesát mě nude až za tři roky). Takže jen obecná rada platící pro více kolejišť. Však každý z nás byl v lese.

  6. modeln napsal:

    Martin70, ak to patrilo mne, a moje fotky na rajceti, tak na svoju obhajobu uvediem, ze nie su to fotky z kolajiska, ale je to len modul, ktory mi ostal s modulovky, a pouzivam ho uz len vyhradne na foteniestromkov, ktore vyrobim.
    A inak, vyrabam i stromy ciastocne uschnute apod., no robim len na objednavky, i stromy na foto su z jednotlivych objednavok.

  7. Jirka napsal:

    to modeln:
    prohlížel jsem fotky smrků, zdařilá práce. Chci se zeptat na postup – kovová kostra, nátěr barvou atd. je jasné. Co by mne zajímalo, je nanášení statiky: mně to vždy udělalo štětku na nádobí, flock byl rovnoměrně kolem celého drátu. Na fotkách to vypadá mnohem realističtěji.
    A je to jen flock tráva nebo ještě zahuštěné jemným molitanem? Nebo dvě vrstvy flocku – delší první (jemné větvičky) a kratší druhá vrstva (jehličí).
    Díky za odpověď, pokud to není výrobní tajemství. Jirka

  8. Jan Hlaváček napsal:

    Dobrý den,
    děkuji za diskuzní příspěvek k článku. Bohužel, nevím co bylo minulý týden, natož co psal autor příspěvku před 4 roky. 🙂 Našel jsem ale mail na Josefa Vondru, který Vám posílám privátně. On bude mít určitě odpovědi na Vaše otázky. Já to fakt nevím.

    Moje dílo jsou stromky s žíní (což jsem náhodou odkoukal u jednoho amerického modeláře), které mi vyšly super a jsem na ně pyšný; o nich se v článku taky hovoří a je tam odkaz na původní text. Ostatní stromky jsem pořídil „za babku“ od Číňana (velký pytel, bylo i na rozdávání kamarádům v hospodě), které jsem všelijakými molitany (ale rozhodně NE travními vlákny na flokování) atd. vylepšil a dokrášlil. Já jsem záměrně plánoval kolejiště do podzimu, takže jsem se vyřádil v podzimních barvách.

    Kupoval jsem všelijaké posypy zejm. od p. Poláka, ale i na výstavách v Rakousku a Německu.

    A nakonec jsem si koupil pár velmi pěkný soliterů od nějakého Poláka (národnost), který prodával na pražské burze a dva tři rovněž v zahraničí.

    Zastávám názor, že vyzkoušet lze v modelařině všechno, ale proč se snažit o něco, co někdo jiný dělá za pár korun mnohem lépe.

    Můj poslední postřeh je ten, že i u stromečků a keřů je nutné zvažovat měřítko. Jestli někdo říká, že to je jedno, tak kecá. Není to jedno. Velmi bije do očí na N-kovém kolejišti stromek určený pro H0. A opačně. Nejde ani tak o velikost, ale hlavně o provedení. Jemností kmenu, větví, jejich hustotou na kmeni, a hlavně výběrem foliáže (zejm. velikostí zrn, možná i jejich tvarem (u N-ka nemá cenu přemýšlet o lístečcích.). Ale to už je názor můj osobní, který nemusíte akceptovat.

    A pak ještě jedna obecnější zkušenost – makrofotografie je „kurva“, protože odhalí přesně ty detaily, které člověk nechce vidět. Jenže běžně není čas se s každou fotkou párat jako s nějakou produktovou fotografií pro katalog či časopis.

    Modelařině zdar. Zdraví Jan Hlaváček

Vložit komentář

Text komentáře: