Páková řezačka dřevěných nebo plastových profilů

001-řezačPatřím k těm modelářům, kteří se rádi obklopují kvalitním nářadím a s oblibou vyhledávám všelijaké pomůcky a přístroje, které přispívají ke zkvalitnění nebo zjednodušení práce. To už jsem párkrát zdůraznil. A také o těchto „objevech“ nezištně referuji na stránkách webu Honzíkovy vláčky. Detailně také sleduji nabídku několika výrobců/prodejců, i když není snadné udržet krok. Mezi tyto firmy patří třeba i americký e-shop Micro-Mark.

  Před lety jsem byl nadšen vším, co Micro-Mark nabízel ve svém katalogu. Řadu věcí jsem si u nich také koupil. A doporučoval jsem je dalším kolegům. Jak ale šel čas, dozvídal jsem se, že i zde kopírují produkty jiných výrobců a vydávají je za své. Své o tom ví třeba i Luboš Vaňha (3Detail), jehož výrobky se zde objevily, byť se jedná o plagiáty vyrobené nejspíš kdesi v daleké Asii. Takže, o „vykrádání“ nápadů jiných asi nelze hovořit jen v souvislosti s Číňany.

  Proto mne ani nepřekvapilo, když jsem se náhodně proklikal na web jiného amerického výrobce nářadí a pomůcek pro modeláře – firmu NorthWest Short Line – ZDE, a při hledání referencí na jejich některé výrobky se dočetl o sporu o autorství výrobku, který NWSL nazval The Chopper (v překladu snad sekač, štípač..), zatímco Micro-Mark ho označuje jako Chop-It. Původní výrobek je popsán ZDE, TADY je nabídka Micro-Mark. Na první pohled je patrné, že se jedná o jedno a totéž, leč v detailech je každý výrobek jiný. Oba produkty lze koupit i na eBay.

  Tak či onak, usoudil jsem, že takovou řezačku na dřevěné nebo plastové profily by nebylo marné mít v dílně, ale cena přes 30 dolarů a k tomu ještě vyšší poštovné z USA mne od tohoto plánu odradily. Stále více jsem začal přemýšlet o výrobě „samo-domo“. Mezi tím se mi ještě dostala do ruky obdobná řezačka od italské firmy Amati model – ZDE – (art. 7386 – Master Cut), kterou u nás svého času nabízela třeba firma Modely lodí.cz – ZDE. Právě možnost osahání si tohoto vskutku nepovedeného výrobku ve mne uzrálo v rozhodnutí, že si řezačku vyrobím sám.

  Jistě, asi uslyším názory „na co taková řezačka je“, anebo „totéž lze udělat s ostrým skalpelem“. Ano, vím to. Ale jak říkám, miluji všelijaká – z pohledu jiných i méně užitečná –  udělátka.

  Myslím si, že taková řezačka je dosti užitečný nástroj, zvláště při opakovaném zhotovování rozměrově stejných dílů. Vytváří čisté a přesné řezy, její výhody se násobí při opakovaném pořizování stejných dílů. Jako řezací nástroj se v ní používají snadno dostupné žiletky do „hobby“ hoblíku. S použitím úhelníku nebo úhlových pomůcek lze vytvořit šikmé řezy.

Popis a stavba řezačky „samo-domo“

  Pokud se někdo pozastaví nad tím, že výše brojím proti plagiátorství a sám jsem zkopíroval výrobek od NWSL, resp. Micro-Mark, má a nemá pravdu. Převzal jsem pouze princip pákového mechanismu, všechny součástky jsou ale z odpadu nebo zakoupené jako nábytkové kování v Hornbachu. 🙂

Díly pákové řezačky
1 – základová deska (tvrzená hobra, 160 x 240 tl. 3 mm)
2 – vyztužovací lišta úhelníků (Al slitina – 32 x 145 x 3 mm)
3 – úhelníky, 2krát  (40 x 20 mm s předvrtanými otvory, eloxované železo, Hornbach)
4 – páka (150 x 60 mm, lakované železo, Hornbach)
5 – žiletka k modelářskému hoblíku „hobby“
6 – vodicí lišta (Al slitina – 32 x 220 x 3 mm)
7 – gumové podložky
– spojovací materiál (šroubky, podložky a matice M4 a M5)

002-řezač

Obr. 1 – Díly pákové řezačky profilů

.

  Jelikož jsem byl líný si namalovat výkres nebo alespoň skicu (což obvykle dělám), postupoval jsem zkusmo krok za krokem. V následujícím popisu se nebudu zabývat tím, jak jsem k sobě díly pasoval a hledal přesnou výšku páky s žiletkou.

1. Z kousku tvrzené hobry („záda“ z nějaké skříňky) jsem přiřízl základovou desku (1).
2. Ze skladových zásob kovového odpadu jsem vybral dva kousky lišty z Al slitiny (2) a (6) a jejich délku upravil na 145 a 220 mm.
3. Podle otvorů v úhelníku (3) jsem do vyztužovací lišty (2) vyvrtal otvory o prům. 5 mm, stejné otvory jsem vyvrtal i do základové desky. Pozor – při hledání přesného místa pro otvory je nutné mezi úhelníky přišroubovat páku (4). K tomu je ale nutné mít vyvrtaný otvor pro pohyb páky a otvory pro žiletku (5).
4. Žiletka je svým horním břitem vodorovně s horní hranou páky (4). K páce je připevněna dvěma šrouby s maticí M4. Pracovní břit je zapuštěný asi 0,5 mm do základové desky, aby docházelo k dokonalému proříznutí řezaného materiálu. Svislá osa žiletky je 55 mm od čepu (šroubu M5), okolo kterého se v úhelnících otáčí páka (5). Tento šroub prochází předvrtanými otvory v úhelnících (3), které jsou proti sobě posunuté, protože jsem nepovažoval za účelné otvory pro čep převrtávat.
5. Vodicí lišta (6) je přišroubovaná dvěma šrouby s maticí M4 k základové desce (1). Samozřejmě, při montáži musí být ustavena kolmo k páce (4) s žiletkou. V místě, kde dosedá žiletka k základové desce, je v liště vypilované vybrání.
6. Zespodu jsem pod šrouby vložil gumové podložky kvůli lepší stabilitě řezačky (více ještě viz závěr stati).
7. Poznámka k uchycení žiletky: Ačkoliv páka, resp. její boční plocha je naprosto kolmo k základové desce, po stažení žiletky mezi šrouby zřejmě došlo k jejímu mírnému deformování (prohnutí), takže při řezu nesměřovala do materiálu přesně kolmo. Proto jsem ji v horní části podložil kartonem. Výsledek je dostatečný.

  Pravda, moje řezačka není designově tak pěkná jako ta z výroby NorthWest Short Line ani Micro-Mark, ale to považuji za nepodstatný detail. Řeže jak má, a to je důležitější. Pro ty, kteří by chtěli můj nápad zopakovat doporučuji, aby místo tvrzené hobry pro základovou desku použili nějaký stabilnější materiál (cuprextit, plexisklo apod.).

Obrazová příloha

001-řezač 002-řezač
003-řezač 004-řezač
005-řezač 006-řezač
007-řezač 008-řezač
009-řezač 010-řezač
011-řezač 012-řezač

Obr. 1 – Páková řezačka – sestava

Obr. 2 – Páková řezačka – díly

Obr. 3 – Připevnění úhelníků

Obr. 4 – Připevnění vyztužovací lišty úhelníků

Obr. 5 – Připevnění žiletky na páku

Obr. 6 – Sestava páky

Obr. 7. Připevnění vodicí lišty

Obr. 8 – Detail označení zářezu pro žiletku v základové desce

Obr. 9 – Vytvoření zářezu pro žiletku v základové desce

Obr. 10 – Vycentrování žiletky

Obr. 11 – Pohled na pákovou řezačku zespodu, kde jsou již připevněné gumové podložky

Obr. 12 – Detail řezání materiálu

.

DODATEK

  Jak jsem předpokládal, základová deska z tvrzené hobry tl. 3 mm se neosvědčila. Materiál není dost tuhý a při práci se deska řezačky prohýbala. Z „nadnormativních zásob“ kamaráda Jirky se mi podařilo odčerpat víc než dostatečnou náhradu: desku z pertinaxu tl. 10 mm (určitě by stačila poloviční tloušťka, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nehleď!).

  Výhoda tohoto řešení (kromě dostatečné tuhosti) spočívá v tom, že přímo do pertinaxu jsem zhotovil otvory s vnitřním závitem (M4 a M5) a pomocí šroubů do nich přišrouboval úhelníky (3) s pákou (4) a vodicí lištu (6). Bylo možné zrušit vyztužovací lištu úhelníků (2).

P1030833_1k P1030834_1k
P1030838_1k P1030840_1k

Obr. 13 až 16 – Upravená konstrukce řezačky, spočívající ve výměně základové desky z tvrzené hobry za desku z pertinaxu

Foto hlav

Revize a doplnění článku 21. 9. 2017. hlav

.

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

1 komentář

  1. vmucha napsal:

    Honzo skvělé! V jednoduchosti je krása. Možná jen kvůli zamezení průhybu žiletky, nezkoušel jsi ji překrýt ze strany šroubů nějakým plíškem?
    Vlasta

Vložit komentář

Text komentáře: